Mlat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mlat

Mlat je hladno oružje za blisku borbu. Sastoji se od duže ili kraće drvene drške i okruglog kraćeg ili dužeg udarača raznog oblika, povezanog za dršku alkom ili lancem obično dugim 22-31 cm.

Mlat s dužim drvenim udaračem zvao se mlatač ili cep. Udarač je najčešće ojačan metalnim šiljcima ili upređenim šipkama.

Mlat sa više lanaca (do 4) zvao se skorpion (latinski xorpion).

Mlat je bio posebno popularno oružje kod husita, a u srednjem vijeku se često koristio protiv neprijatelja opremljenog štitom i oklopom. Smatralo se da neprijateljskoj živoj sili nanosi više štete od mača ili topuza, ali je zahtijevao veće korištenje fizičke snage. Također ga je bilo nepraktično koristiti u gustom borbenom poretku, jer je postojala mogućnost da se ozlijede suborci.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]