Modelski mat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Miroslav Havel
1. nagrada, Zlata Praha, 1910.
Solid white.svga b c d e f g h Solid white.svg
8 alt= bijela kraljica 8
7 alt= bijeli top 7
6 alt= crni pješak 6
5 alt= crni pješak alt= crni kralj 5
4alt= bijeli kralj alt= bijeli konj 4
3 alt= bijeli lovac 3
2 alt= crni konj 2
1 alt= crni konj 1
Solid white.svga b c d e f g h Solid white.svg
Mat u 3
Michal Dragoun
Phénix 1993.
Solid white.svga b c d e f g h Solid white.svg
8 8
7 alt= bijeli kralj 7
6 6
5 alt= bijeli konj alt= bijeli top5
4 alt= crni kralj alt= crni top 4
3 3
2 2
1 1
Solid white.svga b c d e f g h Solid white.svg
Pomoćni mat u2 (h#2) - 2 rješenja

Modelski mat je vrsta čistog mata, u kojem ne samo da su matirānī kralj i sva prazna polja oko njega napadnuti samo jednom (tj. od strane samo jedne figure), a polja koja zauzimaju prijateljske figure nisu napadnuta (osim ako takva figura nije nužno svezana za kralja) nego i sve figure igrača koji matira (s mogućim izuzetkom kralja i pješakâ) aktivno učestvuju u formiranju matne mreže.

Modelski matovi izuzetno su rijetki u praktičnoj igri, ali povećavaju vrijednost šahovskih problema pošto se smatraju umjetničkim. Ustvari, oni čine osnovu tzv. Češke škole problemskog šaha, koja je najplodnija bila u tropotezima i višepotezima. Vrlo su obični u pomoćnim matovima, a često se javljaju i u samomatovima.

Dijagram lijevo prikazuje problem najvećeg majstora Češke škole, Miroslava Havela. Ključni potez 1. Lc5!! oslobađa kralju polje za bijeg i prijeti 2. Txf6+ Ke4 3. Sf2# (modelski mat). Glavna varijanta završava se modelskim matom od strane baterija bijelog: 1...Kf4 2. Sxf6 (prijetnja 3. Dg4#) 2...e4 3. Sd7# i 1...Ke4 2. Sf2+ Kd5 3. Tc7#. Postoji još nekoliko varijanti (nakon 1...Se4 i 1...Ke6) koje se ne završavaju modelskim matom i dozvoljavaju više nastavaka. U Češkoj školi one su nebitne sve dok se završavaju matom u propisanom broju poteza.

Dijagram desno prikazuje pomoćni mat, u kojem obje strane sarađuju u matiranju crnog kralja. Ima 2 rješenja i oba se završavaju modelskim matom (u pomoćnim matovima crni igra prvi): 1. Te3 Ke6 2. Ke4 Th4# i 1. Kc5 Kc7 2. Tc4 Sc6#. Ako figure obiju boja učestvuju u modelskom matu, onda je to idealni mat. Oba mata u prikazanom pomoćnom matu su idealni matovi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Hooper, David; Whyld, Kenneth (1992), "Model mate", The Oxford Companion to Chess (2. izd.), Štamparija Univerziteta u Oxfordu, ISBN 0-19-280049-3 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)