Mogorjelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mogorjelo

Mogorjelo je jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana stara rimska villa rustica, smješten u neposrednoj blizini Čapljine, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ovaj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u cijeloj Bosni i Hercegovini. [1] Predmeti pronađeni u Mogorjelu potiču iz IV vijeka. Sama Villa svojim bogatstvom, ljepotom i osebujnošću arhitekture predstavlja oazu vrijednosti i ljepote, okruženu bogatom mediteranskom vegetacijom.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Sklop velike utvrđene vile s početka IV vijeka, dimenzija 102x86 metara, nalazi se na jednom sravnjenom brežuljku, uz rukavac rijeke Neretve, 5 km južno od Čapljine, pored puta prema Gabeli (nekada stari put za Metković).

Historija[uredi | uredi izvor]

Kompleks je nastao sredinom I vijeka kao privatno imanje za preradu poljoprivrednih proizvoda (villa rustica fructuaria), sa stambenom zgradom (villa rustica habitatoria). Ovaj objekat je izgorio u III vijeku. Početkom IV vijeka preko njegovih ruševina izgrađeno je državno imanje sa vilom koja danas čini glavninu spomeničkog kompleksa. Vila na Mogorjelu je služila za snabdjevanje grada Narone. Imanje je propalo u velikom požaru između 401. i 403. godine, prodorom Vizigota u ove krajeve. Lokalitet je kroz historiju i dalje bio naseljen, jer su pronađene ranohrišćanske bazilike, karolinški mač iz IX vijeka i preuređenja prostora sve do XIX vijeka.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Alojz Benac-Đuro Basler-Borivoj Ćović-Esad Pašalić-Nada Miletić-Pavao Anđelić -Sarajevo, 1966- KULTURNA ISTORIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mogorjelo". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]