Mohammed Sissoko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mohamed Sissoko)
Mohammed Sissoko
Lični podaci
Puno imeMohammed Lamine Sissoko Gillan
Datum rođenja22. januar 1985. godine
Mjesto rođenjaMont-Saint-Aignan, Francuska
Visina1,87 m
PozicijaVezni
Informacija o klubu
Trenutni klubPSG
Broj na dresu23
Datum i mjesto debija3. februara 2008. protiv Cagliarija, Serie A
Omladinski pogoni
–1998
1998–2003
Plavo Troyes A.C.
Auxerre A.J. Auxerre
Profesionalni klubovi*
Godine Klub Nastupi (golovi)
2002–2003
2003–2005
2005-2008
2008 –
Auxerre Auxerre
Valencia Valencia
Liverpool
Juventus Juventus
0 (0)
45(0)
51(1)
73(3)
Nacionalna reprezentacija**
Godine Reprezentacija Nastupi (golovi)
2004- Mali Mali 28(2)
* Nastupi i golovi u profesionalnim klubovima broje se samo za ligu iz koje je klub.
* Posljednji put ažurirano: 13. februara 2011.

Mohammed Lamine Sissoko Gillan ili kraće Mohammed Sissoko je nogometaš i reprezentativac Malija koji trenutno nastupa za Juventus. Rođen je 22. januara 1985. godine u Mont-Saint-Aignanu, Francuska. Izabrao je da nastupa za zemlju iz koje je porijeklom. Igra na poziciji defanzivnog veznog, a karijeru je započeo na mjestu napadača.

Klupska karijera[uredi | uredi izvor]

Auxerre[uredi | uredi izvor]

Veliki dio omladinske karijere je proveo u Auxerre ali nije uspio da se izbori za mjesto u prvom timu tako da nije zabilježio nijedan službeni nastup. U ljeto 2003. godine prelazi u Valenciju.

Valencia[uredi | uredi izvor]

Tadašnji trener španskog kluba Rafael Benitez ga počinje koristiti na novoj poziciji, defanzivnog veznog. Prva sezona je bila jako uspješna kako za njega, tako i za cijeli tim. Valencia C.F. osvaja La Ligu i Kup UEFA. On sakuplja ukupno 34 nastupa i postiže jedan gol u prijateljskoj utakmici. U sezoni 2004/05 na mjesto trenera dolazi Claudio Ranieri koji također daje mnogo prilike za igru Malijcu, koji se ustaljuje u prvi sastav.

Liverpool[uredi | uredi izvor]

U ljeto 2005. godine dolazi u Liverpool za 5,3 miliona £, na veliko razočarenje navijača Valencije koji su mu dali nadimak Crno zlato. Prema glasinama bio je bliži Evertonu, nego gradskom rivalu ali je ipak presudio utjecaj trenera Liverpoola, Raffael Beniteza. Sissoko dobija mnoge pozitivne ocjene za njegovu igru te ga tako njegov trener etiketira kao nevjerovatnog igrača za njegove godine i upoređuje ga sa Patrickom Vieriom. Ipak iako je imao mnogo problema sa temperamentom te je postao poznat po dobijanju velikog broja kartona bez potrebe, postaje ljubimac navijača pa je tako poznat transparent na Anfield Roadu, Mommo is the boss.

U februaru 2006. godine, u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Benfice, zadobija tešku povredu oka pa je postojala mogućnost da potpuno izgubi vid na desno oko zbog oštećenja mrežnjače. Ipak ubrzo se oporavlja bez ikakvih ozbiljnijih trajnih poslijedica. U maju dobija nagradu za igrača godine u Maliju. Odigrao je svih 90 minuta u pobjedi nad West Hamom u finalu FA Kupa iste godine

Sezona 2006/07 počinje osvajanjem FA Community Shielda i na tom meču Sissoko je proglašen igračem utakmice. U novembru se povrijeđuje i tek se vraća u utakmici protiv Newcastla u februaru 2008. godine. Proglašen je i igračem utakmice sa Barcelonom istog mjeseca u okviru Lige prvaka. Uprkos tome, imao je problema sa minutažom uslijed konkurencije Javiera Mascherana koji je i počeo od prve minute finale Lige Prvaka protiv Milana. Ipak, na ljetnoj pauzi produžuje ugovor sa klubom do 2011. godine. Službeno je objavljeno da je došla ozbiljna ponuda od Juventusa ali ju je on u medijima odbio riječima kako je Juventus manji klub od Liverpoola.

25. augusta 2007. postiže svoj prvi gol u karijeri u domaćim prvenstvima na utakmici protiv Sunderlanda. Ovo je također bio 7000. gol Liverpoola svih vremena u ligi. Ipak, na zimskoj pauzi sezone 2007/08 prelazi u Juventus za 11 miliona .

Juventus[uredi | uredi izvor]

Juventus je u to vrijeme vodio njegov bivši trener Claudio Ranieri. 3. februara debituje protiv Cagliarija kao zamjena. Prvi pogodak postiže za tačno mjesec dana protiv Fiorentine u Serie A. Cijelu tu sezonu je bio standardan u paru sa Claudio Marchisiom.

Naredne sezone je također bio standardan i upisuje 32 nastupa u svim takmičenjima uz dva postignuta gola, oba u Serie A. Sezonu ekipa završava na drugom mjestu. Novi treneri Cirro Ferrara i Alberto Zaccheroni mu također davaju priliku za igru, ali uslijed dolaska Felipe Mela njegova se minutaža smanjuje. U sezoni 2009/10 upisuje 24 nastupa u Serie A, Ligi Prvaka i Europa ligi.

Po dolasku Luigi Delnerija u Juventus i konkurencijom, uglavnom je igrao od prve minute mečeve Europa lige dok je u prvenstvu šansu dobijao uglavnom sa klupe.

Reprezentacija[uredi | uredi izvor]

Iako se rodio u Francuskoj nije prihvatio poziv te države i odlučuje se za zemlju svoj porijekla, Mali. Prvi nastup za reprezentaciju je zabilježio na Afričkom kupu nacija 2004. godine. Također je učestvovao u Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine i Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]