Moj mali poni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Moj mali poni
Prijateljstvo je magija/čarolija
Moj mali poni logo.png
Lokalizirani logo
Orig. naslov My Little Pony Friendship is Magic
Još poznato kao MLP
My Little Pony
FiM
Friendship is Magic
MLP:FiM
My Little Pony: Friendship Is Magic
Žanr Animacija[1]
Avantura
Magična fantastika[2][3]
Autor(i) Lauren Faust
Bazirano na My Little Pony od Bonnie Zacherle
Režiser(i) Jayson Thiessen (Prva, druga, četvrta i peta sezona)
James Wootton (Od prve do treće sezone)
Jim Miller (Od četvrte do pete sezone)
Denny Lu (Od pete do devete sezone)
Tim Stuby (Šesta i sedma sezona)
Mike Myhre (Od sedme do devete sezone)
Glasovi Tara Strong
Ashleigh Ball
Andrea Libman
Tabitha St. Germain
Cathy Weseluck
Rebecca Shoichet
Kazumi Evans
Kompozitor muzičke teme Daniel Ingram
Kompozitor(i) William Anderson
Daniel Ingram
Caleb Chan
Steffan Andrews
Porijeklo Kanada
Originalni jezik/-ci Engleski
Br. sezona 9
Br. epizoda 222 (spisak epizoda)
Montaža Ekrem Mulahasanović (Bosanska verzija)
Emitiranje
Orig. kanal Discovery Family
Emitiranje 10. 10. 2010. – 12. 10. 2019.
Hronologija
Prethodno My Little Pony
My Little Pony Tales
Sljedeće My Little Pony: Pony Life
Vanjski linkovi
Veb-sajt

Moj mali poni (engleski: My Little Pony: Friendship Is Magic; Minimax: Moj mali poni: Prijateljstvo je čarolija, RTVTK, RTRS: Prijateljstvo je magija) animirana je kanadsko-američka televizijska serija koju je razvila Lauren Faust za Hasbro. Bazirana je na Hasbrovoj liniji igračaka i animiranih serija My Little Pony. Prva epizoda prikazana je 10. oktobra 2010. na kanalu The Hub, sad poznat kao Discovery Family. Zadnja epizoda bila je prikazana 12. oktobra 2019. Ova inkarnacija franšize poznata je kao G4 (skraćeno za Generation 4, bosanski: generacija 4). Seriju je razvila Lauren Faust, poznata po svom prijašnjem radu na televizijskim serijama, uključujući The Powerpuff Girls i Foster's Home for Imaginary Friends.

U Bosni i Hercegovini serija se prikazuje na bosanskom i srpskom jeziku. Bosanska verzija se prikazuje na kanalima Hayatovci[4][5] i Federalna TV[6], a srpske verzije se prikazuju na kanalima Minimax, RTVTK i RTRS. Verziju na RTVTK i RTRS sinhronizirali su studiji Loudworks i Blue House, dok je verziju na Minimaxu sinhronizirao Studio Studio. Bosanske i srpske verzije na kanalima RTVTK i RTRS imaju lokalizirana imena (stvari napisane na engleskom imaju bosanske titlove), dok verzija na Minimaxu koristi fonetizirana engleska imena.

Serija prati jednoroga Ponoćnu Iskru, ponija koji živi u Kanterolotu (Kenterlotu u verziji na RTVTK i RTRS). Iskra je učenica Princeze Selestije, vladarice Ekvestrije (Ekvistrije u verziji na Minimaxu) koja je svoju sestru zarobila na Mjesecu prije hiljadu godina. Selestija jednog dana šalje Iskru u Ponivil da upozna nove prijatelje. Tamo upoznaje pet ponija (Rozetu, Jabuklinu, Šarenlotu, Divnu i Tihanu) koji joj pomažu spasiti Selestijinu sestru Lunu. Iskra ih u početku nije voljela, ali su se kasnije sprijateljile te u ostatku serije zajedno šire prijateljstvo širom Ekvestrije.

Serija je dobila spin-off franšizu, Djevoke iz Ekvestrije, s prvim filmom 2013 godine. Godine 2020. najavljen je spin-off i nastavak serije, My Little Pony: Pony Life. Serija je također dobila par spin-off serija stripova IDW Publishinga.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Ponoćna Iskra i njen prijatelj Bodlja zajedno žive u Kanterlotu, ali nakon što im Princeza Selestija zapovijedi da posjete Ponivil, odmah tamo odlaze kako bi Iskra upoznala prijatelje. Prijatelje koje je upoznala su: kobile Rozetu, ekscentričnog ponija koji voli zabavu i slatkiše, Jabuklinu, snažnog ponija koji voli brati jabuke i živi sa svojom porodicom Jabukić na Voćnjaku slatkih jabuka, pegaze Šarenlota, uzbudljivog i nadarenog ponija koji pomiče oblake po nebu, i Tihanu, sramežljivog ponija koji voli životinje, jednoroga Divnu, ponija koji voli modu i dizajniranje. Kasnije se svi poniji i Bodlja sprijateljuju i ostatak sezone šire prijateljstvo, dok se pripremaju za Veliku Gala Večer. U prvoj sezoni također se pojavljuje Klub Biljega, skupina tri mala ponija (Jabučica, Slatka Bela i Skutalu) koji žele dobiti biljeg. Biljeg je oznaka na kuku ponija koji poni dobije kada sazna svoj talent. Do kraja serije novi se poni, Svjetlica, pridružuje skupini glavnih šest ponija i Bodlji, Iskra dobiva svoj dvorac i narastu joj krila, Iskrin brat i Princeza Kadensa dobivaju dijete, Flurry Heart, Klub Biljega dobiva svoje biljege, na kraju devete sezone, Iskra i Bodlja postaju vladari Ekvestrije, ali nastavljaju širiti prijateljstvo s ostalim ponijima.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Glavnih šest (engleski: Mane Six)[uredi | uredi izvor]

 • Ponoćna Iskra (engleski: Twilight Sparkle), Minimax: Tvajlajt Sparkl) – Iskra je glavni lik serije, prije je išla u Školu za jednoroge s darom Princeze Selestije. Kad je bila mlađa, čarolijom je otvorila jaje njenog asistenta, zmaja Bodlje. Kasnije se odselila u Ponivil i upoznala ostatak glavnih šest. U zadnjoj epizodi postala je princeza Ekvestrije. Element harmonije koji Iskra predstavlja je magija.
 • Rozeta (engleski: Pinkie Pie, Minimax: Pinki Paj) – Rozeta je svoj život posvetila širenju zabave i sreće te u Ponivilu radi u pekarnici jer voli hranu. Rozeta predstavlja element smijeha.
 • Jabuklina (engleski: Applejack, Minimax: Epldžek) – Jabuklina živi na Vočnjaku slatkih jabuka. Jabuklina voli peći pite, brati jabuke i svoju porodicu Jabukić. Jabuklina predstavlja element iskrenosti.
 • Šarenlota (engleski: Rainbow Dash, Minimax: Rejnbou Deš) – Šarenlota je brzi i nadareni poni čiji je san pridružiti se Wonderboltima. U trećoj sezoni im se pridruži i natječe se u raznim sportskim događajima te čisti oblake uz druge pegaze kao član vremenske patrole. Šarenlota predstavlja element odanosti.
 • Divna (engleski: Rarity, Minimax: Reriti) – Divna voli drago kamenje, modu i haljine, dizajniranje i dekoracije. U petoj sezoni otvara svoje vlastite butike. Divna predstavlja element velikodušnosti.
 • Tihana (engleski: Fluttershy, Minimax: Flateršaj) – Tihana voli životinje, toliko da je njena kuća puna njih. Voli biti dobra prema prijateljima, iako je jako sramežljiva i ne voli pričati s drugima. U mnogim epizodama serije uči kako biti hrabrija. Tihana predstavlja element dobrote.

Sporedni[uredi | uredi izvor]

 • Bodlja (engleski: Spike, Minimax: Spajk) – Bodlja je mladi zmaj koji voli jesti drago kamenje i pomagati glavnim šest. U osmoj sezoni mu narastu krila, i u zadnjoj epizodi odraste. Također je zaljubljen u Divnu.
 • Princeza Selestija (engleski: Princess Celestia) – Princeza Selestija bivša je vladarica Ekvestrije i kontroler dizanja Sunca. Također je odana učiteljica svih ponija s darom.
 • Princeza Luna: Princeza Luna mlađa je sestra Princeze Selestija i kontroler dizanja Mjeseca. Prije tisuću godina se pretvorila u Noćnu Moru Mjesec, ali kad se vratila se ponovo sprijateljila sa Selestijom.
 • Princeza Kadensa (engleski: Princess Mi Amore Kadenza "Cadence", Minimax: Princeza Kejdens) – Kadensa je Iskrina bivša dadilja, žena Sjajnog Viteza i mama Flurry Hearta. U epizodi Vjenčanje u Kanterlotu oponašala ju je zla Kraljica Krisalis, ali ju je zaustavila uz pomoć Iskre. Kadensa također kontrolira svu ljubav Kanterlota.
 • Princ Sjajni Vitez (engleski: Prince Shining Armor), Minimax: Princ Šajning Armor/Oklop Svijetli) – Sjajni Vitez je zaštitnik Kanterlota, muž Kadense i otac Flurry Heart, a uz to i stariji brat Iskre.
 • Klub Biljega (engleski: Cutie Mark Crusaders) – Jabučica, Slatkica i Skutalu (engleski: Apple Bloom, Sweetie Belle, Scootaloo) je skupina mladih ponija koji žele dobiti biljege. U svakoj epizodi izvode razne trikove i idu na uzbudljive avanture. U petoj sezoni napokon su dobile svoje biljege, te pomagale drugim ponijima da dobiju svoje ili nadarivale ponije koji ih već imaju da podučavaju druge.

Epizode[uredi | uredi izvor]

SezonaEpizodeOriginalno emitiranje
PremijeraFinale
1.2610. 10. 2010.6. 5. 2011.
2.2617. 9. 2011.21. 4. 2012.
3.1310. 11. 2012.16. 2. 2013.
4.2623. 11. 2013.10. 3. 2014.
5.264. 4. 2015.28. 11. 2015.
6.2626. 3. 2016.22. 10. 2016.
7.2615. 4. 2017.28. 10. 2017.
Film6. 10. 2017.
8.2624. 3. 2018.13. 10. 2018.
Specijal za Praznike27. 10. 2018.
9.266. 4. 2019.12. 10. 2019.
Specijal29. 6. 2019.

Sinhronizacije[uredi | uredi izvor]

Bosna i Hercegovina[uredi | uredi izvor]

U Bosni i Hercegovini prikazuju se tri verzije Mog malog ponija. Prva verzija, zvana Moj mali poni: Prijateljstvo je čarolija, bila je sinhronizirana 2011 godine na srpskom jeziku. Prikazuje se u Republici Srpskoj. Na kanalima RTVTK i RTRS prikazuje se druga verzija na srpskom jeziku (zvana Moj mali poni: Prijateljstvo je magija), sinhronizirana 2013. godine. Nijedna verzija nije završila. Verzija serije na bosanskom jeziku prikazuje se u Federaciji Bosne i Hercegovine pod imenom Moj mali poni na kanalima Federalna TV i Hayatovci. Trenutno su sinhronizirane samo epizode treće i četvrte sezone. Na Federalnoj televiziji emitiranje je počelo 2015. godine, a na Hayatovcima 2017. godine. Moj mali poni bi se ponekad prikazivao na Hayatovcima kao dio blokova i maratona kao DuplEpizode i Moj mali poni maraton.[7] Sinhronizacije imaju mnogo razlika, kao imena nekih mjesta i likova, razna imena epizoda, glasovi, razlike u lokalizaciji (npr. u bosanskoj verziji su carstva nazvana kraljevstvima, a kraljevstva carstvima), kao i skripte epizoda i riječi pjesama. U bosanskoj verziji galsove posuđuju Semir Krivić, Anita Kajasa, Mirna Kreso i Alma Merunka.[8]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Ime lika Bosanska verzija Studio Studio Loudworks (S1-2) Blue House (S3-4) Blue House (S5-6)
Dijalozi Vokal Dijalozi Vokal Dijalozi Vokal Dijalozi Vokal Dijalozi Vokal
Ponoćna Iskra Mirna Jogunćić Kreso Mariana Aranđelović Milena Moravčević Mina Lazarević Mina Lazarević
Rozeta Anita Kajasa Memović Anita Kajasa

Mirna Jogunčić (vokal u pjesmi Rozetin jad)

Jelena Jovičić Mirjana Stojanović Milena Moravčević
Tihana Anita Kajasa Anita Kajasa

Mirna Kreso (vokal u pjesmi Biljeg moj vam sve potvrđuje i epizodama Šišmiši i Filli Vanilli)

Aleksandra Tomić Jelena Petrović Mirjana Stojanović Mina Lazarević
Divna Alma Kobilić Merunka Alma Merunka

Mirna Kreso (vokal u dijelovima pjesme Duša velika)

Snežana Nešković (S1-2, 4-7)

Milena Živanović (S3)

Dragana Milošević Ana Milenković Nataša Balog Nataša Balog Mina Lazarević
Jabuklina Anita Kajasa Aleksandra Širkić Aleksandra Širkić

Jelena Jovičić (jedna pjesma)

Jelena Petrović
Šarenlota Anita Kajasa Aleksandra Širkić Jelena Petrović Jelena Petrović (sve u S1 osim zadnje pjesme)

Ana Milenković (kraj S1, S2)

Ana Simić Korać Ana Simić Korać
Bodlja nepoznato Snežana Nešković (S1-2, 4-7)

Milena Živanović (S3)

Dragana Milošević / Snežana Nešković Dragana Milošević
Selestija Anita Kajasa Mirna Kreso (vokal)

Alma Merunka (vokal u dijelovima pjesme Tvoj doći će ćas)

Jelena Jovičić Milica Čalija Ana Simić Korać Mina Lazarević Ana Simić Korać
Luna Mirna Kreso Anita Kajasa Snežana Nešković (S1-2, 4-7)

Milena Živanović (S3)

Snežana Nešković (večina pjesama)

Melanija Milenković (S6)

Jelena Petrović Snežana Nešković Dragana Milošević
Kadensa Alma Merunka Aleksandra Širkić / Ana Simić Korać Mina Lazarević Ana Simić Korać
Jabučica Alma Merunka Jelena Jovičić Milica Čalija Ana Milenković Mina Lazarević Mina Lazarević
Slatkica Anita Kajasa Aleksandra Širkić Snežana Knežević Snežana Nešković Dragana Milošević
Skutalu Mirna Kreso Snežana Nešković (S1-2, 4-7)

Milena Živanović (S3)

Aleksandra Tomić Nataša Balog Mina Lazarević
Nesloga Semir Krivić Marko Marković Milan Tubić / Marko Marković Marko Marković
Svjetlica / Snežana Nešković / Snežana Nešković (S5)

Iva Stefanović (S6)

Triksi nepoznato / Jelena Jovičić / Milena Moravčević /

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Seriju je razvila Lauren Faust za Hasbro kao reboot franšize My Little Pony. Faust je radila na svojoj liniji igračaka zvana Milky Way and the Galaxy Girls uz animiranu televizijsku seriju koju je predstavljala Lisi Licht Hasbro Studiosa, kad ju je Licht pitala da izmisli novu verziju franšize My Little Pony.[9] Razvoj je započeo 2008. godine, i produkcija prve sezone trajala je cijelu 2009-u godinu.[10][11] Jayson Thiessen je skicirao i animirao kratkometražnu epizodu koja je trajala dvije minute za odobrenje Faust i Hasbra.[12] U kratkoj epizodi je Tara Strong posudila glas Rozeti.[13] Serija je bila napravljena za djevojčice s između 4-12 godina,[14][15] i Faust je dizajnirala seriju da roditelji mogu gledati seriju s kčerima.[16] Serija ima puno odraslih fanova, uključujući muškarce između 15-35 godina koji se zovu broniji, i odrasle žene koje se zovu pegasisters. Fiskalni izvještaji kažu da su DHX Media možda dobili oko 6 miliona Kanadskih dolara svaku godinu za produkciju prvih triju sezona.[17][18][19]

Glazba[uredi | uredi izvor]

Roba i drugi mediji[uredi | uredi izvor]

Moj mali poni povezana je sa ponovnim pokretanjem linije igračaka My Little Pony iz 2010. godine, s figuricama i setovima na osnovu Mog malog ponija.[20] Odjeljak web stranice Hasbra daje informacije o Mom malom poniju za djecu i njihove roditelje, uključujući pozadine likova, video zapise i interaktivne igre i medije. Djelomično se zahvaljujući starijim fanovima, Hasbro je Moj mali poni doživio kao brend životnog stila, s preko 200 licenci u 15 kategorija proizvoda, uključujući odjeću, kućni pribor i digitalne medije. Brend je prikupio preko 650 milijuna Američkih dolara prodajama u 2013. godini,[21] te milijardu Američkih dolara godišnje prodajama u 2014. i 2015. godini.[22][23]

Spin-offovi[uredi | uredi izvor]

Hasbro je primijetio da su mnogi fanovi franšize počeli dizajnirati svoje ljudske verzije likova. Ovo ih je inspiriralo da razviju spin-off franšizu filmova, kratkometražnih animacija i muzičkih spotova Moj mali poni: Djevojke iz Ekvestrije (poznata i kao Moj mali poni: Ekvestrija djevojke) koja je nekoliko godina trajala uz glavnu seriju.

Godine 2019., Hasbro Studios su napravili pet kratkih epizoda o filmovima Djevojke iz Ekvestrije koje su postavili na njihovom zvaničnom YouTube kanalu. Juna 2019. godine, bilo je najavljeno da su radili na muzičkoj adaptaciji. Kao kolaboracija između Hasbra i Mills Entertainmenta, imati će originalnu priču s ponovljenim temama prijateljstva. Bila je najavljena za mart 2020. godine za Sjevernu Ameriku.[24]

Moj mali poni: film, filmska adaptacija televizijske emisije, bila je premijerno prikazana u kinima 6. oktobra 2017. godine u SAD-u, distributirao ga je Lionsgate. Film je režirao serijin direktor Jayson Thiessen i napisala ga je glavna spisateljica serije Meghan McCarthy, i financirala ga je podružnica Hasbra, Allspark Pictures.

Putem 9Now video-on-demand servisa u Australia, od 20. aprila 2020. godine, emitirane su epizode sjećanja likova na događaje tijekom serije. Ove epizode koriste uvodnu špicu devete sezone serije, i riječi "Friendship is Magic" u logu serije su zamijenili s riječima "Friendship is Forever" (bosanski: Prijateljstvo je viječno), i imaju klipove iz epizoda od prve do devete sezone s novom animacijom.

Hasbro i Discovery Family najavili su seriju My Little Pony: Pony Life kao nastavak. Nova serija prati iste likove s istim glasovnim glumcima, ali imaju novi animacijski stil i više se fokusiraju na priče o životima likova.

Nasljeđe[uredi | uredi izvor]

Serija je dobila pozitivne recenzije kritičara. Emily VanDerWerff A.V. Cluba je istakla serijinu „čistu i krajnju radost“ i nedostatak cinizma, za razliku od mnogih drugih emisija koje su prikupljale kultno praćenje roditelja i odraslih. Pohvalila je stilizirani izgled likova, relativnu složenost priča za dječju televiziju i čvrste šale zbog kojih je emisija ugodna za roditelje i djecu. Dala je seriji B+.[25] Brian Truitt iz USA Todaya pohvalio je emisiju zbog svog humora i moralnih pogleda.[26] Genevieve Koski iz A.V. Cluba je kasnije komentirala da je Moj mali poni primjer emisije koja je, iako se smatra „djevojačkom“, uspjela ući u štrebersku kulturu kako bi joj omogućila šire prihvaćanje od ostalih uporedivih oblika.[27] Emily Ashby iz organizacije Common Sense Media, organizacija koja se fokusira na roditeljski aspekt dječijih medija, dala je emisiji ocjenu četiri od pet zvijezda, naglašavajući njezine poruke prijateljstva, tolerancije i poštovanja, ali je savjetovala roditeljima da budu oprezni od "utjecaja koji bi likovi mogli imati na želje njihove djece, s obzirom da je ukorijenjena u dobro poznatoj liniji proizvoda knjiga, igračaka i gotovo svega između."[28] Liz Ohanesian, za L.A. Weekly, rekla je da je emisija "apsolutno iskrena u svojim porukama o prijateljstvu, ali nikada nije pre ozbiljna".[29] Matt Morgan, pišući za stupac "GeekDad" Wireda, pohvalio je emisiju zbog toga što je "ponovo pokrenula Hasbrovo imanje koje je pomješala sa štreberskim podtobovima" i što je jedna od rijetkih "serija usmjerenih na djevojke u kojoj štreberski može uživati s kćeri".[30] Kritičar Los Angeles Timesa Robert Lloyd nazvao je emisiju "pametnijom i estetski sofisticiranijom" od bilo kojeg prethodnog crtanog filma franšize "My Little Pony" i pohvalio njenu sposobnost da se dopadne i djeci i njihovim roditeljima, jer je "pametna i razgovijetna i dobro inscenirana, i nikada strašno slatka".[31] TV Guide naveo je seriju kao jednu od šezdeset najboljih animiranih emisija svih vremena na spisku septembra 2013. godine.[32] Ostale pohvale emisiji uključivale su njen stil, priče, karakterizaciju i diskusiju o feminizmu.[33]

Kathleen Richter magazina Ms. je vjerovala da Moj mali poni nije promijenio narav starijih animacija za djevojčice, što je smatrala "tako seksističkim i rasističkim i heteronormativnim". Na primjer, sugerirala je da emisija, kroz lik Šarenlote, promovira stereotip da su "sve feministkinje ljute, neumorne lezbijke". Također je smatrala da su jedini poniji tamnije boje prikazani do sada u položaju slušnosti prema "bijelom poniju nadmoćniku (Selestiji)".[34] Lauren Faust odgovorila je na ove tvrdnje izjavljujući da, iako je Šarenlota bila tomboy, „nigdje se u emisiji ne spominje njena seksualna orijentacija“ i „pretpostavljajući da su [tomboyke] lezbijke krajnje nepravedno i prema heteroseksualnim i lezbijskim tomboykama“, i dalje navodeći da "Boja nikada, nikada nije bila prikazivana kao pokazatelj rase za ponije."[35] Amid Amidi, tko piše za animacijsku web stranicu Cartoon Brew, bio je kritičniji prema konceptu emisije, nazivajući ju znakom "kraja ere koju su tvorci pokrenuli u TV animaciji". Amidijev esej izrazio je zabrinutost da je dodjela talenta poput Faust na seriju fokusiranu na igračke bila dio trenda usmjerenosti profitabilnim žanrovima animacije, poput vezanja igračaka, kako bi se pozabavio fragmentiranom gledališnom publikom i sveukupno "priznanjem poraza za cijeli pokret, trenutak koji maše bijelom zastavom za industriju TV animacije."[36]

Unatoč Hasbrovoj ciljanoj demografiji mladih djevojčica i njihovih roditelja,[37][38] Moj mali poni postao je kulturni i internetski fenomen, s mnogim obožavateljima od 13 do 35 godina.[39] Interes u seriju je počeo rasti kad su fanovi animacija i crtića odgovorili Amidijevom eseju na 4chanu.[40] Muški obožavatelji usvojili su ime "brony" (portmanteau riječi "bro" i "pony") kako bi se opisali.[41] Starija obožavalačka grupa iznenadila je Hasbro i druge koji su zaposleni u programu.[42][43][44][45] Oni su cijenili i prihvatili fandom dodajući reference fanovima unutar emisije i igračaka, dok su, u ranoj fazi, omogućili da kreativni elementi fandoma procvjetaju bez zakonskog uplitanja.[46]

Fandom je bio meme nakon puštanja emisije, ali njegova je popularnost na internetu postupno propadala, uprkos nastavku emisije.[47]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ https://www.commonsensemedia.org/tv-reviews/my-little-pony-friendship-is-magic
 2. ^ https://www.denofgeek.com/us/tv/my-little-pony/238807/why-my-little-pony-friendship-is-magic-is-serious-fantasy
 3. ^ https://www.cbr.com/my-little-pony-friendship-magic-finale-trailer/
 4. ^ "TV program • TvProfil". tvprofil.com. Pristupljeno 2020-06-12.
 5. ^ https://www.facebook.com/HayatTVBIH/videos/1441171055935266
 6. ^ "Federalna.ba - Naslovna". www.federalna.ba. Pristupljeno 2020-06-12.
 7. ^ Pjesme prikazane kao dio dva navedena bloka i maratona.
 8. ^ Zasluge u bosanskoj verziji odjavne špice
 9. ^ "Of Ponies and Bronies". Animation World Network (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-14.
 10. ^ "buy original MLP art and help Japan by fyre-flye on DeviantArt". www.deviantart.com (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-14.
 11. ^ "Galaxy Girls, My Little Pony and 2010 by fyre-flye on DeviantArt". www.deviantart.com (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-14.
 12. ^ "goldenrusset na Twitteru". Twitter (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-14.
 13. ^ "Tara Strong once again confirmed for coolest person ever - Page 11 - My Little Allsparkle". The Allspark Forums (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-14.
 14. ^ "thebiggestjim na Twitteru". Twitter (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-14.
 15. ^ "thebiggestjim na Twitteru". Twitter (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-14.
 16. ^ "DeviantArt - Discover The Largest Online Art Gallery and Community". www.deviantart.com (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-14.
 17. ^ http://investorrelations.dhxmedia.com/docs/investorrelations/Financials_and_MDA/100929_MDA%20-%20English.pdf
 18. ^ http://investorrelations.dhxmedia.com/docs/investorrelations/Financials_and_MDA/MDA%20-%202011.pdf
 19. ^ http://investorrelations.dhxmedia.com/docs/investorrelations/Financials_and_MDA/MDA_-_English_10_1_12.pdf
 20. ^ Zimmerman, Vauhini Vara And Ann (2011-11-05). "Hey, Bro, That's My Little Pony! Guys' Interest Mounts in Girly TV Show". Wall Street Journal (jezik: engleski). ISSN 0099-9660. Pristupljeno 2020-06-14.
 21. ^ http://www.licensemag.com/license-global/top-150-global-licensors-0
 22. ^ "Events & Presentations - Hasbro, Inc". web.archive.org. 2015-05-23. Pristupljeno 2020-06-14.
 23. ^ https://wayback.archive-it.org/all/20170707002738/http://investor.hasbro.com/common/download/download.cfm?companyid=HAS&fileid=819559&filekey=8A09F66A-4137-45A9-88BA-C16F08E1AF90&filename=Annual_Report_Website_FINAL.pdf
 24. ^ "'My Little Pony Live' Musical Slated for 2020 North American Tour". Billboard. 2019-06-03. Pristupljeno 2020-06-14.
 25. ^ "My Little Pony Friendship Is Magic". TV Club (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 26. ^ TODAY, Brian Truitt, USA. "'My Little Pony' plants a hoof in pop culture". USA TODAY (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 27. ^ "Why should grown women be ashamed of holding onto their adolescent passions?". Music (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 28. ^ "My Little Pony Friendship Is Magic - TV Review". www.commonsensemedia.org (jezik: engleski). 2012-02-24. Pristupljeno 2020-06-15.
 29. ^ "My Little Pony Project Brings Bronies and Pegasisters to Toy Art Gallery - Los Angeles Arts - Public Spectacle". web.archive.org. 2012-05-10. Pristupljeno 2020-06-15.
 30. ^ Morgan, Matt (2011-09-17). "Could My Little Pony Be Raising the Next Generation of Geeks?". Wired. ISSN 1059-1028. Pristupljeno 2020-06-15.
 31. ^ Facebook; Twitter; options, Show more sharing; Facebook; Twitter; LinkedIn; Email; URLCopied!, Copy Link; Print (2013-12-06). "TV Picks: 'My Little Pony,' Sondheim, Improv comics, 'Doc Martin'". Los Angeles Times (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 32. ^ "The Definitive Ranking of The Simpsons, Peanuts, and More Old Cartoons From Your Childhood | TV Guide". TVGuide.com (jezik: engleski). 2018-10-09. Pristupljeno 2020-06-15.
 33. ^ "My Little Pony: A Transcultural Phenomenon". University of Brighton College of Arts and Humanities (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 34. ^ "My Little Homophobic, Racist, Smart-Shaming Pony - Ms. Magazine". msmagazine.com. Pristupljeno 2020-06-15.
 35. ^ "My Little NON-Homophobic, NON-Racist, NON-Smart-Shaming Pony: A Rebuttal - Ms. Magazine". msmagazine.com. Pristupljeno 2020-06-15.
 36. ^ Amidi, Amid (2010-10-19). "The End of the Creator-Driven Era in TV Animation". Cartoon Brew (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 37. ^ Zimmerman, Vauhini Vara And Ann (2011-11-05). "Hey, Bro, That's My Little Pony! Guys' Interest Mounts in Girly TV Show". Wall Street Journal (jezik: engleski). ISSN 0099-9660. Pristupljeno 2020-06-15.
 38. ^ "Give Bronies a Break! In Defense of Adult My Little Pony Fans | TV Guide". TVGuide.com (jezik: engleski). 2013-07-31. Pristupljeno 2020-06-15.
 39. ^ Watercutter, Angela (2011-06-09). "My Little Pony Corrals Unlikely Fanboys Known as 'Bronies'". Wired. ISSN 1059-1028. Pristupljeno 2020-06-15.
 40. ^ "We've Created A Bronster!". Cartoon Brew (jezik: engleski). 2011-09-24. Pristupljeno 2020-06-15.
 41. ^ "My Little Pony: the Hip New Trend Among the Geekerati". www.cbsnews.com (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 42. ^ Rutherford, Kevin; Rutherford, Kevin (2012-04-20). "Behind the Music of Pop Culture Smash 'My Little Pony: Friendship Is Magic'". Rolling Stone (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 43. ^ Watercutter, Angela (2011-06-09). "My Little Pony Corrals Unlikely Fanboys Known as 'Bronies'". Wired. ISSN 1059-1028. Pristupljeno 2020-06-15.
 44. ^ specialnp. "All-ages show: Hipsters love children's programming | Ampersand". National Post (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 45. ^ "Is TV paying too much attention to fans?". Christian Science Monitor. 2012-03-20. ISSN 0882-7729. Pristupljeno 2020-06-15.
 46. ^ Griffiths, Daniel Nye. "SOPA, Skyrim and My Little Pony - Infringement is Magic?". Forbes (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.
 47. ^ Antonelli, William (2018-08-28). "Friendship was magic: How Bronies are preparing for the end of My Little Pony". Polygon (jezik: engleski). Pristupljeno 2020-06-15.