Moj mali poni (3. sezona)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Moj mali poni (3. sezona)
PorijekloKanada
SAD
Orig. kanalThe Hub (Kanada, SAD)
Br. epizoda26
Sljedeća sezona4. sezona
Prethodna sezona2. sezona

Treća sezona animirane televizijske serije Moj mali poni, koju je razvila Lauren Faust, originalno je bila prikazana na kanalu The Hub u SAD-u. Serija se bazira na Hasbrovu liniju igračaka My Little Pony i također je poznata kao "Generacija 4".

U ovoj sezoni, poniji spašavaju staro Kristalno Kraljevstvo koje je nestalo prije hiljadu godina, Malenina rođaka Babs dolazi u Ponivil, Triksi se vrača s novim činima, Šarenlota je prihvaćena u Akademiju Wonderbolt, Porodica Jabukić ponovo ima veliko okupljanje, Nesloga postane dobar s Tihaninom pomoći, Ekvestrijske igre se odvijaju u Kristalnom Kraljevstvu i, najvažnije od svega, Ponoćna Iskra postane princeza prijateljstva i narastu joj krila, što ju napravi Alikornom kao Kadensa, Luna i Selestija.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Premijera Br. gledalaca (u milionima)
531 "Kristalno kraljevstvo, prvi dio"
"The Crystal Empire - Part 1"
James WoottonMeghan McCarthySAD: 10. 11. 2012.0.58[1]
Princeza Selestija sazna da se Kristalno kraljevstvo vratilo nakon hiljadu godina. Tamo pošalje Ponoćnu Iskru, njene prijatelje, Sjanog Viteza i Princezu Kadensu. Kadensa i Sjajni Vitez koriste čini koje zaustavljaju povratak Kralja Sombre, zlog kralja koji je uništio cijelu kraljevinu i pretvorio kristalne ponije u obične i tužne ponije. Kristalni poniji prijateljicama objasne da je Kralj Sombra oteo kristalno srce, artefakt koji je potreban da očuva kraljevinu. 
542 "Kristalno kraljevstvo, drugi dio"
"The Crystal Empire - Part 2"
James WoottonMeghan McCarthySAD: 10. 11. 2012.0.58[1]
Kadensine čini postaju slabije. Sombra se vrača. Ponoćna Iskra drugaricama kaže da nastave sa sajmom koji su pripremili da zabave kristalne ponije, koji su ponovo sretni. Iskra i Bodlja pobjegnu da pronađu kristalno srce. Prođu neke zamke koje im je stavio Kralj Sombra, ali ih zamka uhvati kad pronađu srce. Bodlja mora da vrati srce sam dok je Iskra zarobljena. Kadensina čar nestane i Sombra se vrati. Bodlja skoči iz tornja s kristalnim srcem, ali ga Kadensa uhvati s energijom koja joj je ostala. Kad Bodlja vrati srce, eksplozija kristala uništi Sombru. Kristalni poniji opet dobiju kristalno krzno i Iskra prođe Selestijin test. 
553 "Previše Rozete"
"Too Many Pinkie Pies"
James WoottonDave PolskySAD: 17. 11. 2012.0.43[2]
Rozeta ne zna s kojom će se prijateljicom družiti. Zato pobjegne u špilju i pronađe jezero kloniranja. Napravi klona, ali kad joj ni to ne pomogne, napravi još klonova. Ali, klonovi sebi naprave klonove. Kad nastane previše Rozeta, Rozeta ne zna jeli ona prava Rozeta. Njene prijateljice smisle test kojim će pronači pravu Rozetu. Na kraju uspiju pronači pravu Rozetu. 
564 "Jedna pokvarena jabuka"
"One Bad Apple"
James WoottonCindy MorrowSAD: 24. 11. 2012.0.43[3]
Rođaka Jabučice dolazi u Ponivil. Baš kao Jabučicine drugarice, ona nema biljeg. Kad vidi da ih zbog toga zadirkuju Tiara i Srebrna Griva, pridruži im se. Klub biljega ne želi reći Jabuklini jer ne žele biti tužibabe. Dok je Babs u Ponivilu, nastavi se ponašati nasilno prema Klubu biljega. Kasnije na paradi, Klubu billjega Jabuklina objasni da je Babs imala iskustvo s nasilnicima. Na paradi su planirale poniziti Babs zbog nasilja, ali kad saznaju za ovo, ispričaju se Babs i postanu prijateljice. 
575 "Dvoboj čarolija"
"Magic Duel"
James WoottonM.A. LarsonSAD: 1. 12. 2012.0.37[2]
Triksi se vratila u Ponivil s ogrlicom koja joj poboljšava magične moći. Nakon što porazi Ponoćnu Iskru na dvoboju magije, protjera je iz Ponivila. Glavnih pet i Bodlja smisle plan kojim mogu da vrate Iskru. Triksi je stavila kupolu oko Ponivila da zaustavi povratak Iskre, ali ju digne kad dadne dabrovima da odnesu drveče u Uvijek-slobodnu šumu. Dok je kupola dignuta, Tihana pobjegne. U šumi pronađe Iskru i zajedno se vrate. Iskra se vrati s ogrlicom kojom porazi Triksinu magiju. Triksi, iz ljubomore, ukrade Iskrinu ogrlicu. Iskra joj tad objasni da nije zapravo čarala prijatelje, već su prijatelji glumili da ih je čarala. Nakon dvoboja se Triksi svima ispriča. 
586 "Besani u Ponivilu"
"Sleepless in Ponyville"
James WoottonCorey PowellSAD: 8. 12. 2012.0.39[2]
Jabuklina, Divna, Šarenlota, Jabučica, Slatkica i Skutalu idu kampirati u šumi. Dok kampiraju, pričaju strašne priče. Priče protresu ždrebice, ali su za njih tu sestre. Ali, Skutalu nema sestru. Zato što ju nitko ne može smiriti, dobije noćne more. Šarenloti ne želi reći za noćne more jer se boji da će Šarenlota misliti da nije hrabra. Jedna noćna mora ju protrese toliko da pobjegne iz šatora i završi u rijeci. Šarenlota je spasi i objasni da se ne mora osjećati manje hrabra zbog svojih strahova, jer ju Šarenlota voli kakvu je. 
597 "Akademija Wonderbolt"
"Wonderbolts Academy"
James WoottonMerriwether WilliamsSAD: 15. 12. 2012.0.51[4]
Šarenlotin omiljeni sportski tim, Wonderbolti, ju prihvati na akademiju. Dok je na akademiji, upozna se s Lightning Dust, pegaz jao sličan njoj. Šarenlota se sprijatelji s njom. Nakon trke, komandant Spitfire odluči timove za čišćenje oblaka. Šarenlota sazna da je on su-letać, dok je Lightning Dust glavna. Šarenlota je ljubomorna, ali joj Spitfire objasni da se Lightning Dust više dotjerala. Tokom čišćenja oblaka, Lightning Dust napravi torando zbog koje Šarenlotine prijateljice skoro stradaju. Nakon incidenta, Spitfire Lightning Dust izbaci iz akademije i pohvali Šarenlotu. 
608 "Susret porodice Jabukić"
"Apple Family Reunion"
James WoottonCindy MorrowSAD: 22. 12. 2012.0.51[4]
Familiji Jabukić stiže sljedeće porodično okupljanje. Okupljanje planira organizirati Jabuklina. Jabuklina se previše fokusira na aktivnosti. Kad okupljanje stigne, prodica nema vremena pričati i družiti se, jer im Jabuklina uporno nameče aktivnosti. Dok se zajedno svi voze u kolima, zabiju se u ambar Voćnjaka slatkih jabuka. Jabuklina odluči da će njihova zadnja aktivnost biti ponovna izgradnja ambara. Svi Jabukići zajedno izgrade ambar i ostatak dana se svi zajedno druže. 
619 "Bodlja vama na usluzi"
"Spike at Your Service"
James WoottonDave Polsky, Merriwether WilliamsSAD: 29. 12. 2012.0.43[5]
Bodlja slučajno zaluta u Uvijek-slobodnu šumu gdje ga napadnu drveni vukovi. Od vukova ga spasi Jabuklina. Zbog toga Bodlja, svojim tzv. "zmajskim kodom", odluči služiti Jabuklini dok ne bude zadovoljan. U svemu što pokuša napraviti za nju ne uspije, i koliko god ja Jabuklina moli da stane, nastavi. Odluči potražiti pomoć od prijateljica. Prijateljice naprave svog drvenog vuka i natjeraju Jabuklinu da glumi da se boji lažnog vuka. Kad lažnog vuka pokažu Bodlji, on primijeti da je lažan. U tom trenutku se pojavi pravi vuk. Bodlja ga pogodi kamenom i vuk se raspadne. Jabuklina objasni da je zahvalna za sve što je Bodlja napravio, ali da ju ne mora služiti jer je radila nešto što svi prijatelji rade za jedni druge. 
6210 "Ostani miran i nastavi polako"
"Keep Calm and Flutter On"
James WoottonTeddy Antonio, Dave PolskySAD: 19. 1. 2013.0.42[4]
Princeza Selestija dopusti glavnoj šestici da vrate Neslogu nazad u život. Iako nisu sretne s time, slušaju princezinu zapovijed. Princeza misli da je najbolje da Tihani dopuste da ga popravi. Nakon jednog dana, Tihana misli da ga je uspjela pretvoriti u dobru osobu, i to dokaže prijateljicama večerom s Neslogom. Nesloga je potajno zao, i tokom cijele večere zadirkuje Tihanine drugarice. Tihana odluči da ona i Nesloga neće biti prijatelji ako ne postane dobar, i Nesloga se odluči poraviti jer previše voli Tihanu. 
6311 "Bodlja - Dadilja"
"Just for Sidekicks"
James WoottonCorey PowellSAD: 26. 1. 2013.0.32[4]
Bodlja pravi kolač s draguljima, ali pojede sve dragulje prije nego što dovrši kolač. Tada Tihana dođe i zamoli Bodlju da pazi njenog ljubimca, zeca Anđela. Bodlja ne želi, ali mu Tihana plati draguljem. Kad Bodlja sazna da mu ovo može pomoći s kolačem, sve druge ponije prisili da mu dopuste da im pazi ljubimce, ali da će ih koštati jedan dragulj. Kad svi poniji napuste Ponivil za Ekvestrijske igre, Bodljini ljubimci polude. Ostatak dana gubi dragulje u pokušajima da smiri životinje. Kad on i Klub biljega slučajno odu na vlak za Ekvestrijske igre s glavnih šest, Bodlja se ispriča ljubimcima i smiri ih, te žrtvuje zadnji dragulj. 
6412 "Igre koje poniji igraju"
"Games Ponies Play"
James WoottonDave PolskySAD: 9. 2. 2013.0.39[6]
U isto vrijeme kao epizoda "Bodlja - Dadilja", princeza Kadensa zamoli Iskru i njene prijateljice da pomognu Kristalnom kraljevstvu u pripremi za dolazak inspektorice igara, gospođe Harshwhinny, nadajući se da će grad biti domaćin sljedećih Ekvestrijskih igara. S obzirom da inspektor treba stići ranije nego što se očekivalo, Kadensa mora provesti vrijeme uređujući svoj izgled uz pomoć Divne, a od ostalih petorice traži da pozdrave i odvedu inspektoricu u obilazak. Glavnih 6 zbune turisticu za inspektoricu i organiziraju joj veliki obilazak, dok se prava gospođa Harshwhinny našla u mnogim slučajnim pogreškama. Do trenutka kada prijatelji shvate svoju grešku, gospođa Harshwhinny se upoznala s turistom i saznala koliko je lijepo provodila. Unatoč svojim nesrećama, gospođa Harshwhinny najavljuje Kristalno karaljevstvo kao sljedeći domaćin igara. 
6513 "Čarobni lijek"
"Magical Mystery Cure"
James WoottonM.A. LarsonSAD: 16. 2. 2013.0.49[7]
Jednog dana se Ponoćna Iskra uzbuđeno probudi, spremna za odličan dan. Njenu sreću prekine Divna, koja iz nekog razloga ima Šarenlotin biljeg. Ponoćna Iskra i Bodlja posjete ostale, i svi imaju zamijenjene bilege. Iskra sazna da je za sve kriva ona, jer joj je Selestija poslala nedovršene čini starog čarobnjaka, Zvijezdovrtloga Bradatog. Iskra je pročitala čini i čini su njenim prijateljicama zamijenile biljege. Kad se Iskra sjeti čarolije drugarstva, zgrabi elemente sklada i zakači ih za njene prijateljice. Sve se vrate u normalu i Iskra dovrši čini Zvijezdovrtloga. Nakon dovršetka čini, Iskra je poslana u nepoznat svijet s Princezom Selestijom. Selestija joj objasni da je osnovala novu čaroliju, čaroliju prijateljstva. Zbog toga ju pretvori u jednoroga s krilima (Alikorna) i proglasi je princezom prijateljstva. 


Uloge[uredi | uredi izvor]

Glavni[uredi | uredi izvor]

Engleski Bosanski

Sporedni[uredi | uredi izvor]

Engleski Bosanski
  • Anita Kajasa Memović kao Princeza Selestija, Luna (vokal) i Slatkica
  • Mirna Jogunčić Kreso kao Princeza Selestija (vokal), Luna i Skutalu
  • Alma Kobilić Merunka kao Princeza Kadensa i Jabučica
  • Semir Krivić kao Sjajni VItez

Minorni[uredi | uredi izvor]

Engleski Bosanski
  • Mirna Jogunčić Kreso kao Tiara
  • Semir Krivić kao Nesloga
  • Ostale uloge su nepoznate

Gosti[uredi | uredi izvor]

Engleski
  • Jim Miller kao Kralj Sombra
  • Brynna Drummond kao Babs Seed
  • Britt Irvin kao Lightning Dust
  • Veena Sood kao Gđa. Harshwhinny
  • Patricia Drake kao Gđa. Peachbottom

Bosanska sinhronizacija[uredi | uredi izvor]

  • FTV sinhronizacija iz 2011.

Federalna televizija je sama za sebe sinhronizovala ovu seriju. Sinhronizovane su 2,3 i 4 sezona. Uvodna špica je prepjevana na bosanski, ali su natpisi ostavljeni na engleskom. Nema DVD izdanja.

Pjesme[uredi | uredi izvor]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Koncept[uredi | uredi izvor]

Treća sezona sadrži široku priču koja pokazuje da je Ponoćna Iskra pokazala pozitivne liderske kvalitete izvan Selestijinih očekivanja, i zato postane nova princeza prijateljstva i alikorn, jednorog s krilima.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Sezona 3 je prva sezona emisije bez doprinosa Lauren Faust, originalne kreativne direktorice emisije koja je odstupila nakon prve sezone i pružila kreativno savjetovanje u drugoj; umjesto toga, produkciju je nadgledao Jayson Thiessen, dok je Meghan McCarthy bila glavna scenaristica za seriju, koja je od četvrte sezone nadalje dijelila ulogu izvršnog producenta.

Kratki klip dviju pjesama sezone, "Pjesme o neuspjehu" i "Balade Kristalnog Kraljevstva" (obje iz prve epizode), bio je prikazan na Sand Diego Comic Conu 2012.[8] Dio radnje u ovoj sezoni je putovanje koje Ponoćna Iskra poduzima, što u konačnici dovodi do toga da u finalu sezone bude proglašena princezom, i postane alikorn. Meghan McCarthy rekla je da je namjera bila pokazati da grade "jedinstvenu mitologiju oko toga da je princeza", i pokazati djevojkama da, iako same ne mogu biti princeze, mogu živjeti ideale princeze "ako dijele darove koje su dobili s drugima".[9] Od treće sezone, naslovi pjesama nalaze se u zaslugama uz ime skladatelja Daniela Ingrama i imenima tekstopisaca.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Ratings - Hub TV Network New Series "Littlest Pet Shop" Makes Best-Ever Premiere for Any Original Series on Network, "My Little Pony Friendship is Magic" Marks its Best-Ever Series Premiere | TheFutonCritic.com". www.thefutoncritic.com. Pristupljeno 28. 2. 2021.
  2. ^ a b c https://twitter.com/SonOfTheBronx/status/421386174171996160
  3. ^ "Ratings - Strong Holiday Week Programming Caps Best-Ever November for The Hub TV Network and Drives Network to 11th Consecutive Month of Audience Growth | TheFutonCritic.com". www.thefutoncritic.com. Pristupljeno 28. 2. 2021.
  4. ^ a b c d https://twitter.com/SonOfTheBronx/status/421387233795796992
  5. ^ "The Hub Wraps 2012 with Fifth Consecutive Quarter of Year-Over-Year Audience Growth Across Key Demos | Hasbro". newsroom.hasbro.com. Pristupljeno 28. 2. 2021.
  6. ^ https://twitter.com/SonOfTheBronx/status/416375145872097281
  7. ^ https://twitter.com/SonOfTheBronx/status/416375752343293952
  8. ^ fullmetalx (14. 7. 2012). "My Little Pony: Friendship is Magic Season 3 Teaser Songs". Pixelated Geek (jezik: engleski). Pristupljeno 28. 7. 2020.
  9. ^ "'My Little Pony: Friendship Is Magic': Meet Princess Twilight!". EW.com (jezik: engleski). Pristupljeno 28. 7. 2020.