Moj mali poni (4. sezona)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Moj mali poni (4. sezona)
Moj mali poni S4 DVD.jpg
DVD omot
Država porijekla Kanada
SAD
Mreža The Hub
Emitiranje 23. 11. 2013. – 10. 5. 2014.
Broj epizoda 26
Prethodna sezona 3. sezona
Sljedeća sezona 5. sezona

Četvrta sezona animirane televizijske serije Moj mali poni, koju je razvila Lauren Faust, originalno je bila prikazana na kanalu The Hub u SAD-u. Serija se bazira na Hasbrovoj liniji igračaka My Little Pony i također je poznata kao "Generacija 4".

Nakon kraja treće sezone, Alikorn Ponoćna Iskra postala je princeza prijateljstva. Sezona prati nove avanture na koje ide s njenim prijateljima. Tokom sezone, Iskrine prijateljice otkriju prahistorijsko "Drvo sklada", i tajna drveta se skriva u zaključanoj kutiji. U mnogim epizodama, prijateljice slučajno pronalaze ključeve za kutiju koji predstavljaju njihove elemente harmonije. Ponoćna Iskra također dobije svoj vlastiti dvorac u zadnjoj epizodi.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Premijera Br. gledalaca (u milionima)
661 "Princeza Ponoćna Iskra - 1. dio"
"Princess Twilight Sparkle - Part 1"
Jayson Thiessen, Jim MillerMeghan McCarthySAD: 23. 11. 2013.0.73[1]
Princezi Ponoćnoj Iskri je teško prilagoditi novoj tituli. Iskra se brzo treba prilagoditi kraljevskoj poziciji jer stiže Ljetna proslava Sunca. Za pripremu posjete Princezu Selestiju u Kanterlotu, ali tamo ostanu samo Iskra i Bodlja. Selestija objasni Iskri da je i ona nervozna zbog proslave, jer je jedna godina prošla od kad se Luna vratila u normalu. Nakon razgovora, Selestija i Iskra se smire. Kada Iskra legne u krevet, Selestija ode u svoju sobu, ali ju napadne biljka. Sljedeće jutro su i Mjesec i Sunce na nebu, Selestija i Luna su nestale, i Uvijek-slobodna šuma napada Ponivil dok je Iskra u Kanterlotu. Iskra i Bodlja se vrate i optuže Neslogu. Nesloga tvrdi da nije ništa napravio, te im kaže da pitaju Zekoru zna li išta. Zekora kaže da nema pojma, ali im odgovor može dati napitak koji će proraditi čarolijom Alikorna. Iskra popije napitak i vrati se hiljadu godina u prošlost, na sami trenutak kad je Princeza Luna postala Mjesec Nočna Mora. 
672 "Princeza Ponoćna Iskra - 2. dio"
"Princess Twilight Sparkle - Part 2"
Jayson Thiessen, Jim MillerMeghan McCarthySAD: 23. 11. 2013.0.71[1]
Iskra se vrati u sadašnjost i objasni svima što je vidjela. Primjeti da bi joj ovo moglo pomoći saznati što se događa s nebom, Uvijek-slobodnom šumom i princezama. Kada ponovo popije napitak, vrati se dalje u prošlost. U ovoj vizi vidi kako Selestija i Luna zaustavljaju Neslogu, koji postajno sadi sjemenje zbog kojeg se pojavi drvo sklada, drvo iz kojeg potječu elementi sklada. Nesloga im naravno ne kaže da je on posadio sjemenje, ali prijateljice pronađu drvo ispod Uvijek-slobodne šume. Drvo guše biljke koje su napale Ponivil. Jedini način da spase drvo je da predju elemente sklada. Dok ju napada, Iskra vrati elemente i biljke nestanu, te se Ekvestrija vrati u normalu. Prije nego što se vrate u Ponivil, drvo im dadne kutiju sa šest ključanica, ali prijateljice ne znaju što bi ključevi trebali biti. Kada se vrate, proslava započne i Sunce je dignuto. 
683 "Zamko-manija"
"Castle Mane-ia"
Jayson Thiessen, Jim MillerJosh HaberSAD: 30. 11. 2013.0.46[2]
Ponoćna Iskra i Bodlja krenu u stari zamak da pronađu knjigu koja će im možda reći što je u kutiji. Jabuklina i Šarenlota krenu u isti zamak da jer se takmiču, i žele vidjeti koja je hrabrija. Divna i Tihana, uz Tihaninog zeca Anđela, također krenu u taj zamak jer Divna misli da će moći pronači novi materijal za haljine. Jedini poni koji nije u dvorcu je Rozeta. Prijatelji nisu svjesni da su u istom dvorcu, i slučajno ometaju druge ponije, koji misle da ih ometaju duhovi. Kada se slučajno nađu, primjete da su sami sebe ometali. Pomisle da nema duhova, ali odjednom čuju orgulje. Kada pomisle da je to duh, Rozeta se otkrije. Svi poniji napuste dvorac od straha. 
694 "Ne usuđuj se"
"Daring Don't"
Jayson Thiessen, Jim MillerDave PolskySAD: 7. 12. 2013.0.40[3]
Šarenlota je uzrujana jer je izlazak nove knjige o Smioni odgođeno. Zbog nestrpljivosti s prijateljicama posjeti kuću Gospođe Ždrijebić, autorice knjiga o Smioni. Kada joj stignu do kuće, Gđa. Ždrijebić ih potjera. Dok su poniji vani, tri pastuha napadnu Gđu. Ždrijebić. Gđa. Ždrijebić tada oda da ona jest Smiona. Ovo jako uzbudi Iskru i Šarenlotu. Pastusi joj ukradu prsten, i Šarenlota joj želi pomoći pronači ga. Smiona joj još uvijek ne dopušta. Smiona sazna da pastusi žele prodati prsten njenom glavnom protivniku, Ahuizotlu. Kada Smiona pokuša vratiti prsten, Šarenlota ju slučajno zbuni. Zato ju Ahuizotl otme i odvede u hram gdje joj objasni da će prstenom stvoriti vječnu toplinu. Kada poniji pronađu Smionu, Šarenlota ju spasi dok se ostlih petero potuku s Ahuizotlovim slugama. Smiona i Šarenlota zajedno spase prsten i zaustave Ahuizotla. Smiona posveti novu knjigu Šarenloti, i Šarenlota ju dobije ranije. 
705 "Leti do cilja"
"Flight to the Finish"
Jayson Thiessen, Jim MillerEd ValentineSAD: 14. 12. 2012.0.57[4]
Mladi poniji Ponivila se natječu jer žele biti nositelji zastave na ovogodišnjim Ekvestrijskim igrama. Klub biljega želi pobjediti s predstavom koje pokazuje sklad svih vrsta ponija u Ponivila. Tiara i Srebrna Griva ih sabotiraju kada uvrijede Skutalu jer ne može letjeti. Kad se Skutalu uzruja, odluči se više fokusirati na letenje u predstavi. Njeni pokušaji umore Slatkicu i Jabučicu. Skutalu se eventualno preda i odluči da neče učestvovati u nošenju zastave. Kada Šarenlota čuje da se Skutalu predala, podsjeti da njena predstava nije o letenju, već o prijateljstvu. Nakon Šarenlotine podrške, Klub biljega se pridruži Ekvestrijskim igrama. 
716 "Moćni poni"
"Power Ponies"
Jayson Thiessen, Jim MillerMeghan McCarthy, Charlotte Fullerton i Betsy McGowenSAD: 21. 12. 2013.0.68[5]
Dok poniji čiste stari dvorac, Bodlja čita svoj omiljeni strip o superjunacima, "Moćni poni". Na zadnjoj stranici pronađe čar napisanu malenim slovima. Čar otvori portal koji usisa glavnih šest i Bodlju. Prijatelji se pojave u gradu iz stripa, grad koji napada glavna antagonistica: Manijak. Poniji nemaju pojma kako koristiti superherojske moći, i Bodlja primjeti da je Hum Drum, pomoćnik Moćnih ponija koji nema nikakve moći. Bodlja se smatra beskorisnim, ali Manijak otme ponije. Bodlja ih uspije spasiti, i svi zajedno napuste strip. Bodlja nauči da je korisniji nego što je mislio. 
727 "Šišmiši"
"Bats!"
Jayson Thiessen, Jim MillerMerriwether Williams[a]SAD: 28. 12. 2013.0.53[7]
Vampirski šišmiši jedu jabuke sa Slatkog jabučnjaka. Jabuklinu ovo jako naljuti, i pokuša ih se riješiti uz pomoć prijateljica. Svi joj žele pomoći osim Tihane, jer previše voli životinje. Kada Iskra baci čini koja vampirskim šišmišima eliminira apetit za jabuke, čini imaju loše efekte nad Tihanom. Sljedeće jutro Jabuklina pronađe još izgrizenih jabuka. Te večeri pokušaju pronaći šišmiša koji je pojeo jabuku, i saznaju da šišmiš Tihana. Čini su pretvorile Tihanu i šišmiša. Prijateljice ju vrate natrag u normalu. Jabuklina napravi odmaralište za šišmiše i ispriča se Tihani jer ju nije slušala. 
738 "Divna osvaja Menhetn"
"Rarity Takes Manehattan"
Jayson Thiessen, Jim MillerDave PolskySAD: 4. 1. 2014.0.53[8]
Divna je s prijateljicama otišla u Menhetn za modno natjecanje. Na natjecanju upozna dizajnericu Suri Polomare, s kojom podijeli svoje ideje. Suri ukrade sve ideje od Divne, i zato natjera svoje prijateljice da cijelu noč rade na haljinama i propuste sve događaje koje žele vidjeti. Kada Divna stigne na natjecanje zaboravi sve haljine, ali ih donesu prijateljice. Divnina kolekcija pobjedi, ali se ispričava prijateljicama tijekom dodjele. Zato Suri laže da je pobjedila i dobije trofej. Kasnije Coco Pommel, Surijina sluškinja, donese trofej Divnoj i objasni da ju je Divna inspirirala da dadne otkaz i pronađe posao u Divninom biznisu. 
749 "Rozeta Jabukić"
"Pinkie Apple Pie"
Jayson Thiessen, Jim MillerNatasha LevingerSAD: 11. 1. 2014.0.50[9]
Rozeta pronađe svitak u Biblioteci zlatnog hrasta na kojem piše da su Jabukići i Pajevi povezani. Ovo uzbudi Rozetu i odmah posjeti Jabuklinu da ju obavijesti. Jabuklina želi da posjeti Goldie Delicious, rođakinju Bake Zelene koja zna sve o historiji Jabukića. Put do Goldie ne provedu lijepo, prvo izgube kartu i slučajno završe u najopasnijoj špilji u Ekvestriji. Ali, eventualno nađu put do Goldie. Goldie ne može pronaći dokaz da su Rozeta i Jabuklina u istoj rodbini. Rozeta je razočarana, ali Jabuklina kaže da je još uvijek član porodice jer Jabukiće podnosi i voli kao pravi član. 
7510 "Šarenlota je pala"
"Rainbow Falls"
Jayson Thiessen, Jim MillerCorey PowellSAD: 18. 1. 2014.0.50[10]
Šarenlota vodi Ponivilski tim za Ekvestrijske Igre. Na vježbalištu pronađe Wonderbolte Spitfire, Soarin i Fleetfoot. Zbog Wonderbolta se poćne bojati da se Ponivil neče moći kvalificirati za igre. Wonderbolti Šarenloti kažu da im fali jedan igrač i da je Šarenlota savršena zamjena. Šarenlota nežna hoće li ostati s Ponivilom ili se pridružiti Wonderboltima. Zato svima laže da je pala niz brdo i slomila krila. Prijatelji ju odvedu u bolnicu gdje vidi Soarina. Soarin se zapravo ozlijedio, ali Wonderbolti još uvijek žele Šarenlotu. Ovo ju jako naljuti, i zato objasni svima de lagala o ozlijedi, te se vrati Ponivilskom timu. Ponivil se kvalificira, a Spitfire je impresionirana Šarenlotinom lojalnosti. 
7611 "Treći je višak"
"Three's A Crowd"
Jayson Thiessen, Jim MillerMeghan McCarthy i Ed ValentineSAD: 25. 1. 2014.0.48[11]
Princeza Kadensa posječuje Ponivil da se druži s Ponoćnom Iskrom, šansa koju rijetko dobije. Dok se druže, Nesloga prijateljicama kaže da je dobio "plavu gripu". Prijateljice ga napuste jer ne vjeruju da je zapravo bolestan, i zato natjera Kadensu i Iskru da mu služe. Nakon dugog i teškog dana, Nesloga slučajno oda da je lagao o bolesti jer je htio vidjeti da li ga Iskra smatra pravim prijateljem. Ali se slučajno zapravo razboli. 
7712 "Rozetin ponos"
"Pinkie Pride"
Jayson Thiessen, Jim MillerJayson Thiessen i Amy Keating RogersSAD: 1. 2. 2014.0.46[12]
Danas je Šarenlotina godišnjica useljavanja u Ponivil i rođendan, i Rozeta je spremna napraviti najbolju zabavu ikad. Ali se konkurencija pojavi kad se misteriozni poni zvan "Sendvič Od Sira" pojavi, tvrdeči da ga je Sirsko osjetilo dovelo. Šarenlota zavoli Sendvičeve vještine za pravljenje zabave, ali Rozeta još uvijek želi dokazati da je najbolji stručnjak za zabave. Tijekom natjecanja zabave, Rozeta uzruja Šarenlotu. Tada primjeti da je po prvi put razočarala ponija tijekom zabave, pa se preda i dadne Sendviču titulu stručnjaka za zabave. Sendvič kaže Rozeti da ne mora biti razočarana, jer je ona bila njegova inspiracija za oraganiziranje zabava. Rozeta i Sendvič zajedno naprave Šarenlotinu zabavu. Šarenlota kaže da je ovo bila najbolja kombinacija godišnjice i rođendana ikad. 
7813 "Jednostavni načini"
"Simple Ways"
Jayson Thiessen, Jim MillerJosh HaberSAD: 8. 2. 2014.0.55[13]
Divna je odabrana kao organizatorica festivala Ponivilskih dana, za što je uzbuđena jer će možda privuči pažnju Trenderhoofu, organizator trendova u kojeg se zaljubila. Kad dođe ga Divna odvede na put oko Ponivila. Dok su u Slatkom jabučnjaku, Trenderhoof se zaljubi u Jabuklinu. Zato Divna počne glumiti da je seljanka da se Trenderhoof zaljubi u nju. Ovo Jabuklinu jako naljuti, i zato se istim načinom poćne rugati Divnoj. Zbog toga Divna primjeti da se ponaša šašavo, i vrati se u normalu. 
7914 "Filli Vanilli" Jayson Thiessen, Jim MillerAmy Keating RogersSAD: 15. 2. 2014.0.58[14]
Big McIntosh izgubi glas prije dobrotvornog koncerta Pony Tonesa, njegovog benda. Divna, svjesna da je sjajna pjevačica, uvjeri Tihanu da pjeva na koncertu umjesto Big Maca. Tihana se previše boji da nastupi. Zato dobiju ideju da začaranim cvijetom Tihani dadnu duboki glas. Tijekom nastupa, Tihana s dubokim glasom pjesva pjesmu iza zastora dob Big Mac miče usne. Tihana se jako zabavi, i zato s Pony Tonesima ode na još nekoliko koncerta. Tijekom jedne izvedbe se slučajno previše zabavi i oda da se skrivala iza zastora. Zbog toga pobjegne u suzama. Prijateljice joj objasne da se nema ničega bojati jer je publika voljela njenu izvedbu. Zato se Tihana pridruži bendu i obeća de će pjevati za njih kad je spremna. 
8015 "Vrijeme je za Iskru"
"Twilight Time"
Jayson Thiessen, Jim MillerDave PolskySAD: 22. 2. 2014.0.47[15]
Klub biljega svaku sedmicu ima pouke s Iskrom. Kada ovo odaju razredu da pokažu da su cool, svatko u razredu ih prati da vide kako se druže s princezom prijateljstva. Kada Iskra sazna da su je ždrebice iskorištavale za popularnost, natjera ih da pokušaju napraviti stvari koje ih je naučila pred ostalom ždrebadi. Ne uspiju, ali kad se ispričaju Iskra, Iskra dopusti da nastave dolaziti na njene pouke. 
8116 "Nije lako biti Brizić"
"It Ain't Easy Being Breezies"
Jayson Thiessen, Jim MillerNatasha LevingerSAD: 1. 3. 2014.0.64[16]
Tihana pomogne Brizićima da migriraju kroz Ponivil, ali se neki od njih izgube. Tihana ih spasi i dopusti da malo ostanu u njenoj kućici. Zato ju vođa Brizića, Seabreeze, poćne iskorištavati. Tihana nema snage reći Brizićima da napuste njenu kućicu jer misli da bi bilo bezobrazno, ali nauči da ponekad treba biti ozbiljna ako želi biti i draga. Kao zahvala za Tihaninu dobrotu, Seabreeze joj dadne cvijet. 
8217 "Neko da pazi na mene"
"Somepony to Watch Over Me"
Jayson Thiessen, Jim MillerScott SonnebornSAD: 8. 3. 2014.0.63[17]
Jabukići moraju dostaviti pite kupcu izvan Ponivila. Zato što je naruđba daleko, Jabučica mora ostati doma. Jabuklina je paranoična oko svoje male sestre, i zato ostane u Ponivilu i stalno pazi na nju. Jabučica pobjegne iz kuće jer joj Jabuklina dosađuje. Kada Jabuklina sazna, pokuša ju uhvatiti. Nađe ju u špilji gdje ju napada Himera. Jabuklina ju spasi i nauči da je Jabučici trebala dati malo privatnosti. 
8318 "Madi"
"Maud Pie"
Jayson Thiessen, Jim MillerNoelle BenvenutiSAD: 15. 3. 2014.0.52[18]
Rozetina sestra Madi dolazi u posjetu. Prijateljice očekuju da će Madi biti luda kao Rozeta, ali je zapravo jako tmurna i hladna. Rozetine prijateljice se pokušaju družiti s Madi, ali ne uspiju jer Madi ima neobične interese. Rozetu ovo jako uzruja, i zato sljedeći dan organizira veliku trku s preprekama. Jedna od prepreka je brdo kamenja u kojem se Rozeta zaglavi. Kad ju jedan kamen skoro pa zdrobi, Madi ju spasi. Prijateljice vide da Madi voli Rozetu više nego one, i zato Madi ponude prijateljstvo. Madi prihvati. 
8419 "Koga Slatkica služi"
"For Whom the Sweetie Belle Toils"
Jayson Thiessen, Jim MillerDave PolskySAD: 22. 3. 2014.0.66[19]
Na Slatkicinoj predstavi je publika više očarana odijelima koje je Divna napravila nego ičime što je Slatkica napravila. Slatkica misli da ju je cijeli život nadmašivala Divna, i ovaj pu će Slatkica osramotiti nju. Slatkica zamijeni odjeću koju je Divna napravila za kolekciju koju želi pokazati slavnoj dizajnerici s krpama. Princeza Luna posjeti Slatkicu u snu i pokaže joj da se Divna trudi biti dobra sestra. Ovo joj dokaže vizijom Slatkicinog rođendana. Slatkicini prijatelji su više voljeli Divnu od nje, ali je Divna rekla da su sve ideje i igre bile Slatkicina ideja. Slatkici je sad žao Divne. Brzo zaustavi Divnu prije nego što pokaže krpe dizajnerici i dostavi joj dobru odjeću. Divna i Slatkica primjete da su jedna drugoj sjajne sestre, i da je to važnije nego nadmašivanje jedne druge. 
8520 "Nedostatak samopouzdanja"
"Leap of Faith"
Jayson Thiessen, Jim MillerJosh HaberSAD: 29. 3. 2014.0.55[20]
Baka Zelena nabavi ljekoviti tonik Braće Flim Flam jer misli da je pre stara, i fale joj vratolomije koje je izvodila kad je bila mlada. Jabuklina eventualno sazna da Braća Flim Flam opet lažu, i da su efekte tonika demonstrirali plačeni glumci. Jabuklina želi reći baki da joj tonik ne pomaže s ničime, ali joj je žao jer se baka previše zabavlja. Jabuklina napokon kaže istinu kada baka pokuša skoćiti s jako visokog tornja u kantu vode. Tada nauči da je bolja kada sluša što joj element sklada govori. 
8621 "Testiranje, testiranje 1, 2, 3"
"Testing, testing 1, 2, 3"
Jayson Thiessen, Jim MillerAmy Keating RogersSAD: 5. 4. 2014.0.58[21]
Iskra brine da Šarenlota nije spremna za test iz historije Wonderbolta kao dio svog prijemnog ispita za pridruživanje rezernih Wonderbolta. Pokušava podučavati Šarenlotu koristeći standardne akademske metode, ali Šarenlota je previše nemirnom da bi obraćala pažnju. Njihovi prijatelji nude pomoć Šarenloti u učenju na druge jedinstvene načine, samo da bi Šarenlota bila preplavljena njihovim metodama, sukobom i raspravljanjem o tome čija je metoda najbolja. Dok leti s njom da je pokuša razveseliti, Iskra otkriva da je Šarenlota sposobna podsvjesno pamtiti sve što se oko nje događa dok je u zraku. Pod upravom Iskre, svi u Ponivilu odglume historiju Wonderbolta dok Šarenlota nesvjesno leti iznad grada, omogućavajući joj da zadrži sve i preda ispit. 
8722 "Razmjena"
"Trade Ya!"
Jayson Thiessen, Jim MillerScott SonnebornSAD: 19. 4. 2014.0.51[22]
Prijateljice krenu na sajam razmjena na Duginim vodopadima. Tamo Šarenlota i Tihana pokušaju nabaviti knjigu o Smioni koja fali Šarenloti, ali nakon što ne uspiju razmjeniti ništa za nju, Šarenlota skoro pa proda Tihanu za knjigu. Šarenlota primjeti da je pogriješila i vrati Tihanu nazad, te joj nabavi žviždaljku za ptice. U međuvremenu se Jabuklina i Divna svađaju o vrijednosti stvari kojima se žele razmijeniti. Na kraju prodaju svoje stvari, ali nabave te iste stvari od drugih prodavača. Iskra i Rozeta su također na sajmu, i Rozeta pokušava prodati Iskrine knjige. Iskra joj objasni da, iako ih nikad ne čita, knjige su joj vrijedne. Prijateljice nauče da su neke stvari pre vrijedne da se prodaju. 
8823 "Nadahnuće"
"Inspiration Manifestation"
Jayson Thiessen, Jim MillerCorey Powell i Meghan McCarthySAD: 26. 4. 2014.0.39[23]
Divna misli da joj je karijera gotova kada joj lutkar odbije umjetni teatar. Bodlja mrzi kad je Divna tužna, i zato pronađe knjigu o nadahnuću. Divna i Bodlja misle da su ovo dobre vijesti, ali Divna poludi pod čarima knjige, te pokrije Ponivil zlatom. Bodlja je zabrinut jer misli da će cijelu Ekvestriju prekriti zlatom, ali joj isprva ne kaže. Kasnije joj kaže što zapravo misli, zbog čega se Divna vrati u normalu. 
8924 "Ekvestrijske igre"
"Equestria Games"
Jayson Thiessen, Jim MillerDave PolskySAD: 3. 5. 2014.0.41[24]
Bodlja mora zapaliti svijeću na Ekvestrijskim igrama u Kristalnom kraljevstvu. Kada stigne čas da ju zapali, prepadne se i smrzne se pred svima. Iskra ne želi da se osramoti i čarolijom zapali svijeću. Kada Iskra kaže da je zapalila svijeću, Bodlja pokuša napraviti neke dobre stvari za igre kao pjevanje himne Oblakgrada, ali se osramoti previše puta. Tijekom streličarstva jedan sportaš slučajno pogodi oblak strijelom. Oblak stovri ogromni blok leda koji skoro zdrobi stadion. Bodlja uspije istopiti led s vatrom. Kristalno kraljevstvo ga ponovo smatra herojem. 
9025 "Iskrino carstvo, prvi dio"
"Twilight's Kingdom - Part 1"
Jayson Thiessen, Jim MillerMeghan McCarthySAD: 10. 5. 2014.0.68[25]
Ponoćna Iskra smatra da je loša princeza jer nema dužnosti dok ostale princeze imaju. Princeze Selestija, Luna i Kadensa ju uvjere da ima ulogu i da joj čas dolazi. Princeze dobiju vijesti da je Lord Tirek, močni Kentaur koji krade čaroliju i jedan od Ekvestrijinih davnih neprijatelja, pobjegao iz Tartara. Selestija pošalje Neslogu da zaustavi Tireka, ali Nesloga uvjeri prijateljice da pokušaju otvoriti škrinju drveta sklada. Dok Iskra čita dnevnik prijateljstva u potrazi za ključevima, primjeti da su dobile darove od onih koji su ih inspirirali kada su pokazale svoj element sklada. Ovi darovi su zapravo ključevi za škrinju, ali Iskrin dar još uvijek fali. U međuvremenu Tirek uvjeri Neslogu da mu se prodruži u krađi čarolije. 
9126 "Iskrino carstvo/kraljevstvo, drugi dio"
"Twilight's Kingdom - Part 1"
Jayson Thiessen, Jim MillerMeghan McCarthySAD: 10. 5. 2014.0.79[25]
Dok Tirek krade čaroliju, Princeze žrtvuju svoju čaroliju i dadnu je Iskri jer je ona jedina koja bi Tireka mogla zaustaviti. Tirek kasnije ukrade čaroliju od princeza, ali nije svjestan da Iskra ima njihovu preostalu moč. Tirek pobjegne u Ponivil u potrazi Iskrom. Tamo ukrade njenu čaroliju, čaroliju njenih prijateljica i čaroliju Nesloge. Tada se Iskra i Tirek krenu boriti i Tirek uništi Iskrinu biblioteku. Oboje izgube u borbi, i Tirek kaže da će osloboditi Iskru ako mu dadne čaroliju. Iskra pristane, ali naredi mu da oslobodi Neslogu. Nesloga Iskri dadne madelju kao zahvala, i medalja postane zadnji ključ za škrinju. Kada ju Iskra otključa, čarolija se vrati svima i prijateljice dobiju novu moč kojom zaustave Tireka. Tirek je ponovo poslan u Tartar i škrinja se pretvori u dvorac prijateljstva kojim vlada Princeza Ponoćna Iskra. 


Uloge[uredi | uredi izvor]

Glavni[uredi | uredi izvor]

Engleski Bosanski

Sporedni[uredi | uredi izvor]

Engleski Bosanski
 • Anita Kajasa Memović kao Princeza Selestija, Luna (vokal) i Slatkica
 • Mirna Jogunčić Kreso kao Princeza Selestija (vokal), Luna i Skutalu
 • Alma Kobilić Merunka kao Princeza Kadensa i Jabučica
 • Semir Krivić kao Sjajni Vitez, Nesloga

Minorni[uredi | uredi izvor]

Engleski Bosanski
 • Chiara Zanni kao Smiona / Gospođa Ždrijebić (engleski: Daring Do / A.K. Yearling)
 • Brian Drummond kao Ahuizotl i Seabreeze
 • Michael Dobson kao Jahačević (engleski: Caballeron) i Bulk Biceps
 • Ashleigh Ball kao Prim Hemline
 • Tabitha St. Germain kao Suri Polomare i Zipporwhill
 • Cathy Weseluck kao Coco Pommel
 • Peter New kao Big McIntosh
 • Tabitha St. Germain kao Baka Smith i Gđa. Cake
 • Peter New kao Goldie Delicious i otac Zipporwhill
 • Kelly Metzger kao Spitfire i Blossomforth
 • Matt Hill kao Soarin
 • Andrea Libman kao Fleetfoot
 • Brian Drummond kao Gdin. Cake
 • Brenda Crichlow kao Zecora
 • Nicole Oliver kao Cheerilee
 • Chantal Strand kao Diamond Tiara
 • Shannon Chan-Kent kao Silver Spoon
 • Lee Tockar kao Snips
 • Richard Ian Cox kao Snails
 • Rena Anakwe kao Sapphire Shores
 • Braća Flim Flam
 • Veena Sood kao Gđa. Harshwhinny
 • Semir Krivić kao Ahuizotl, Jahačević
 • Mirna Jogunčić Kreso kao Tiara
 • Ostale uloge su nepoznate

Gosti[uredi | uredi izvor]

Engleski Bosanski
 • Semir Krivić kao Sendvič Od Sira i Tihan
 • Ostale uloge su nepoznate

Pjesme[uredi | uredi izvor]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Koncept[uredi | uredi izvor]

Nakon finala treće sezone, "Čarobnog lijeka", glavni lik, Ponoćna Iskra, dobila je krila i postala najnovija prineza Ekvestrije, princeza prijateljstva. Ponoćna Iskra se u mnogim epizodama sezone pokušava prilagoditi krilima i tituli princeze; glavna spisateljica Meghan McCarthy tvrdi da "nismo htjeli promijeniti lik Ponoćne Iskre, jer je ona sigurno neetko koga svi vole i sretni su ju znati"[26], dok je Tara Strong, Iskrina glasovna glumica, rekla da je epizoda "Čarobni lijek" "rođenje nove ere za Iskru, ali ne kraj onoga što ćini seriju divnom".[27] Uz to likovi više ne šalju pisma Princezi Selestiji, već same pišu dnevnik koji sadržava sve što su naučile. Glavna priča sezone je potraga ključeva koji će otključati kovčeg drveta sklada.[28]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Dokumenti o ulaganju za poslovnu godinu DHX Media govore da je financirana proizvodnja za četvrtu sezonu.[29] Prije premijere sezone, o njenim aspektima razgovarali su Meghan McCarthy, Tara Strong i drugi pisci i glasovne glumice na raznim konvencijama obožavatelja.[30][31] Potpredsjednik Hasbrove međunarodne distribucije, Finn Arnesen, izjavio je da je Moj mali poni brend "prvog prioriteta" za kompaniju i očekuje da će serija nastaviti i nakon četvrte sezone.[32] Četvrta sezona serijala premijerno je izvedena 23. novembra 2013.[31] Ovo je prva sezona kojoj je režiser bio Jim Miller, crtać skica epizoda, zajedno sa Jaysonom Thiessenom.[33] Ova sezona ujedno je i prvi put da su izvršni producenti bili Thiessen i McCarthy.

Napomene[uredi | uredi izvor]

 1. ^ U ranijim emitovanjima je zasluge dobila Meghan McCarthy,[6] ali su reprize ispravile grešku.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b Bronx, Son Of The. "Son of the Bronx: The Hub ratings (November 18-24, 2013)". Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 2. ^ Bronx, Son Of The. "Son of the Bronx: The Hub ratings (November 25-December 1, 2013)". Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 3. ^ "The Hub Ratings Scorecard - Week of Dec. 2, 2013 - TV Media Insights - TV Ratings & News - Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 24. 12. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 4. ^ "The Hub Ratings Scorecard - Week of Dec. 9, 2013 - TV Media Insights - TV Ratings & News - Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 17. 7. 2015. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 5. ^ "The Hub Ratings Scorecard – Week of Dec. 16, 2013 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 29. 12. 2013. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 6. ^ https://twitter.com/MMeghanMcCarthy/status/417013283015503872
 7. ^ "The Hub Ratings Scorecard – Week of Dec. 23, 2013 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 8. 1. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 8. ^ "The Hub Ratings Scorecard – Week of Dec. 30, 2013 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 10. 1. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 9. ^ "The Hub Ratings Scorecard – Week of Jan. 6, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 19. 1. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 10. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Jan. 13, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 28. 1. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 11. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Jan. 20, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 8. 3. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 12. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Jan. 27, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 10. 2. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 13. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Feb. 3, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 8. 3. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 14. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Feb. 10, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 9. 3. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 15. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Feb. 17, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 9. 3. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 16. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Feb. 24, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 10. 3. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 17. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Mar. 3, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 14. 3. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 18. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Mar. 10, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 22. 3. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 19. ^ "Hub Network Ratings Scorecard - Week of Mar. 17, 2014 - TV Media Insights - TV Ratings & News - Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 19. 5. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 20. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Mar. 24, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 8. 4. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 21. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Mar. 31, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 13. 4. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 22. ^ http://www.tvmediainsights.com/hub-network-ratings-scorecard-week-of-april-14-2014/
 23. ^ "Hub Network Ratings Scorecard – Week of Apr. 21, 2014 | TV Media Insights – TV Ratings & News – Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 6. 5. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 24. ^ "Hub Network Ratings Scorecard - Week of Apr. 28, 2014 - TV Media Insights - TV Ratings & News - Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 12. 5. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 25. ^ a b "Hub Network Ratings Scorecard - Week of May 5, 2014 - TV Media Insights - TV Ratings & News - Network TV Show Reviews and Daily Ratings". web.archive.org. 17. 5. 2014. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 26. ^ "'My Little Pony: Friendship Is Magic': Meet Princess Twilight!". EW.com. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 27. ^ "'My Little Pony Friendship Is Magic': Exclusive finale clip". EW.com. Pristupljeno 28. 2. 2021. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 28. ^ https://twitter.com/MMeghanMcCarthy/status/404277470599192576
 29. ^ https://content.wildbrain.com/uploads/2015/08/MDA_-_English_10_1_12.pdf
 30. ^ Watercutter, Angela (15. 2. 2013). "Exclusive: Watch a Clip from the Controversial My Little Pony Season 3 Finale". Wired (jezik: engleski). ISSN 1059-1028. Pristupljeno 20. 8. 2020.
 31. ^ a b "'My Little Pony': Fan fury over Princess Twilight". EW.com (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 8. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 32. ^ http://kidscreen.com/content/pdf/51589.pdf#page=33
 33. ^ "thebiggestjim na Twitteru". Twitter (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 8. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)