Molekulska anatomija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Anatomija molekule hemoglobina i njene trasnformacije alfa-heliksbeta-list i ← obrnuto
Molekulska anatomija glikogena
Anatomija lipidnog dvosloja

Molekulska anatomija je subspecijalnost mikroskopske anatomije koja se bavi identifikacijom i opisom molekulske strukture ćelija, tkiva, organa i organela u organizmu.[1]

U širem smislu pojma, ova oblast nalazi se u sjecištu interesa više hemijskih, bioloških i fizičkih nauka. To se posebno odnosi na međudisciplinske nauke, kao što su biohemija i biofizika, a bliske su joj i računarska anatomija i bioinformatika.

U objekte proučavanja ove oblasti uključuju se praktično sve molekulske strukture, a osobito makromolekulske sekvence i kompleksi. Od posebnog interesa, u svim ovim područjima je strukturna anatomija nukleinskih kiselina i polipeptidnih lanaca, odnosno bjelančevina, u sferi skladištenja i realizacije genetičkog programa svih živih struktura i funkcija.[2][3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "anatomy - biology". Encyclopaedia Britanica.
  2. ^ Molecular anatomy of cellular systems - Progress in Biotechnology. ANSI/NISO. 1992. ISBN 9780444507396. Nepoznati parametar |editors= zanemaren (prijedlog zamjene: |editor=) (pomoć)
  3. ^ Aencyclopedia Britanica: Science-Anatomy[https://web.archive.org/web/20190408004804if_/https://www.britannica.com/science/anatomy%7CPristupljeno 12. Novembra, 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]