Moltres

S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Moltres
Opći podaci
Japansko imeファイヤー Faiyā
Redni broj146
Generacijaprva
VrstaVatreni/Leteći
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se u-
Razvoj-
Visina2,0 m
Težina60,0 kg
SposobnostPritisak (Pressure)

Ima Moltres dolazi od engleske riječi "molten" = rastopljen, odnoseći se na njegov Vatreni tip, i španske riječi "tres" = tri, odnoseći se na to da je Moltres treći ("uno, dos, tres") član Legendarnog trojca Pokemon ptica.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Moltres je velika ptica, koja je doslovno u plamenu. Ima narandžasto tijelo, malen i šiljast kljun, a umjesto perja, Moltresovo je tijelo prekriveno blistavim plamenom razarajuće toplote. Po svim karakteristikama, Moltresov se lik temelji na feniksu, mitološkoj ptici iz egipatske (a kasnije i kršćanske) mitologije.

Moltres ima sposobnost kontroliranja vatre, te je može slobodno usmjeravati, voditi, pa čak i stvarati iz plamenova na svojim krilima. Njegova su krila ispunjena vatrom, te se sa svakim zamahom stvara veličanstvena kompozicija svjetlucavih plamenova koji obasjavaju nebo, oduševljavajući svaku osobu koja dobije rijetku priliku da svjedoči tom prizoru.

Moltres je misteriozan Pokémon, te ga se viđa jednako rijetko kao i ostala dva člana Legendarnog trojca, Articuna i Zapdosa. Kada Moltres pomisli da mu prijeti i najmanja opasnost, pozvat će bljesak vatre i nestati nevjerovatnom brzinom, polijećući visoko prema nebu.

Moltres je imun na Vatrene napad, te mu čak i tekuća lava ne predstavlja prijetnju; štoviše, ona mu zapravo pomaže u iscjeljivanju. Kada se iz bilo kojeg razloga Moltres ozlijedi, uputiti će se prema vulkanu, te će se zagnjuriti u rastopljenu magmu kako bi iscijelio sve svoje rane.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Moltres je Legendaran Pokémon, te je u svim videoigrama igračima dostupan samo jedan. U Pokémon Red, Blue, Green i Yellow, Moltresa se može uhvatiti na Putu pobjede. U Pokémon FireRed i LeafGreen, Moltres je preseljen na drugu lokaciju, tačnije, na vrh Planine žara, na prvo Sevii ostrvu. U Pokemon XD: Gale of Darkness, na ostrvu Citadark, igrač može oteti Shadow Moltresa od Cipher Grand Mastera Greevila. Moltres je jedan od Pokémon šefova u Pokemon Mystery Dungeon.

Moltres ima zaista impresivne statistike, sa nijednom koja ima bazni status ispod 85 bodova, a najbolji mu je njegov Special Attack, sa baznih 125 bodova. Ova ga kombinacija čini veoma dobrim korisnikom šarolikih Vatrenih napada koje uči, kako prirodnim putem, tako i kroz Tehničke uređaje (TM). Jedina mana Moltresa kao Legendarnog Pokemona jest da uči samo Vatrene, Leteće i Normalne napade, dajući mu limitiran set tehnika. Charizard je, na primjer, isto Vatreni/Leteći Pokemon, no on može naučiti Zemljane napade, koji mu mogu dati prednost nad Kamenim, Električnim i Otrovnim Pokémonima. Doduše, Moltres može naučiti Čelično krilo (Steel Wing) putem Tehničkog uređaja, a kada mu se srce pročisti u Pokémon XD: Gale of Darkness, ima pristup napadu Ekstra osjetljivosti (Extraseansory). Oba napada daju Moltresu velik i učinkoviti smisao raznolikosti.

Moltres će postati razoran Pokemon ako ga se nauči prave Vatrene napade, sa nekim napadima drugog tipa. Snažan i neposredan set tehnika bio bi Toplinski udar (Heat Wave), Napad krilima (Wing Attack)/Zračni as (Aerial Ace), Dvostruka oštrica (Double Edge) i Čelično krilo. Njegova najveća slabost, Kameni Pokémoni, mogu biti razoreni jednostavnim Čeličnim krilom. Moltres, sa gore opisanim setom tehnika, postaje snažan Minolovac u Pokémon igrama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Prije filma Pokémon: The Movie 2000, Moltres se u seriji pojavljivao samo u mašti ili kao dio nekog mita. U epizodi 17, divovski Moltres progoni Tim Raketa kroz noć po ostrvu ispunjenim svakojakim divovskim Pokémonima. Kasnije se otkriva da je Moltres, kao i ostali divovski Pokémoni, samo Pokémon robot.

U epizodi 77, Ash i društvo dolaze na uvodnu ceremoniju natjecanja u Pokémon ligi, gdje kugla vatre sačinjena od Moltresovih plamenova predstavlja simbol natjecateljskog duha, poput Olimpijskog plamena na Olimpijskim igrama. Ash dobija dužnost da nosi "Moltresov plamen" do baklje Indigo lige kako bi označio početak igara. Tim Raketa odluči Ashu oteti cijenjeni plamen, te mu njime žele nauditi. Doduše, plamen ima svoj naum (vjerovatno biva opsjednut Moltresovom dušom), te se odbija u Tim Raketa, još jednom ih natjeravši da "lete k'o kometa".

Prvo pravo pojavljivanje Moltresa bilo je u filmu Pokémon The Movie 2000: The Power of One, uz ostale dvije Legendarne ptice (Zapdos i Articuno). Jedan je od dvije ptice koju zli kolekcionar Gelardan ili Lawrence III. uhvatio kako bi uspio privući Lugiu. No, nemir i zbrka bivaju uneseni u prirodnu ravnotežu, te dolazi do vremenskih katastrofa širom svijeta, te se Moltres upušta u rat sa svoja dva rivala. Smiruju ih Ash i Lugia nakon što ispune proročanstvo vezano za Legendarni trojac.

Još jedna epizoda koja ne prikazuje Moltresa, ali je vrijedna spomena jer je u vezi sa jednim od likova jest epizoda "Lovci na Sreću", zadnja epizoda sezone Johto Putovanja. U njoj James, član Tima Raketa, pročita svoju osobnost u Pokémon proročkoj knjizi, u kojoj se nalazi test o baziran na danu rođenja svakog pojedinca te mu automatski govori koji je Pokémon po o osobnosti. James se oduševi kada pročita da je tip Moltresa. Knjiga kaže da bez obzira koje teškoće zadese tu osobu, tip Moltresa će ih sve prevaliti, te, poput pravog Moltresa, težiti lagodnom životu i trijumfima. James si da nadimak "James, moćni Moltres" do kraja epizode te se njegov duh samopouzdanje i odlučnost značajno povećaju, čineći ga snažnijim i boljim pomoćnikom tima. Nažalost, James pri kraju epizode saznaje da je knjiga zapravo lažnjak kojeg su napravili Butch i Cassidy, još dva člana Tima Raketa, što potpuno uništi Jamesa. James kasnije dobije pravu knjigu i saznaje svoju pravu osobnost, no ona ostaje tajna jer u tom trenutku epizoda završi, a James se samo izdere "Oh, ne, samo to ne!". Iako niko sa sigurnošću ne zna koji je Pokémon zapravo, mnogi nagađaju da je Victreebel, što objašnjava njegov vrisak, jer je i sam duži period vremena imao jednog koji ga je stalno napadao.

Prvi pravi Moltres viđen u animiranoj seriji bio je onaj u Pokémon Kronikama, u epizodi u kojoj se Richie i Silver pokušavaju popeti na vrh Planine žara kako bi pronašli Moltresa. Butch i Cassidy ih slijede u namjeri da uhvate Legendarnu pticu.