Monolitni kernel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Struktura monolitnih, mikro i hibridnih kernela

Monolitni kernel je tip arhitekture kernela u kojoj cijeli operativni sistem radi u prostoru kernela. Monolitni model se razlikuje od ostalih arhitektura operativnog sistema (kao što je arhitektura mikrokernela)[1][2] po tome što sam određuje virtualne interfejse na visokom nivou koji upravljaju računarskim hardverom. Skup sistemskih poziva implementira sve servise operativnog sistema kao što su upravljanje procesima, konkurentnost i upravljanje memorijom. Upravljački programi uređaja mogu biti dodani u kernel kao moduli.

Moduli koji se mogu učitavati[uredi | uredi izvor]

Modularni operativni sistemi kao što su OS-9 i većina modernih monolitnih operativnih sistema kao što su OpenVMS, Linux, BSD, SunOS, AIX i MULTICS mogu dinamički učitati izvršne module.

Ova modularnost je na binarnom nivou, a ne na nivou arhitekture. Modularni monolitni operativni sistemi nisu isto što i sistemi sa arhitektonskim nivoom modularnosti koji su karakteristični u sistemima server-klijent (i njegovim derivatima koji se ponekad predstavljaju kao hibridni kernel) koji koriste mikrokernele i server (ne smije se mijšati sa modulima ili daemonima).

Praktično, dinamičko učitavanje modula je fleksibilniji način rukovanja operativnim sistemom prilikom pokretanja za razliku od ponovnog pokretanja s uvijek drugom slikom čitavog operativnog sistema. Moduli omogućavaju jednostavno proširenje mogućnosti operativnog sistema prema potrebi.[3] Moduli koji se dinamički učitavaju imaju manju opterećenje u odnosu na integrisanje svih modula u operativni sistem.

Međutim, u nekim slučajevima učitavanje modula dinamički pomaže da se količina koda koji se izvodi u prostoru kernela svede na minimum; na primjer, da bi se smanjila veličina operativnog sistema za integrisane uređaje ili one sa ograničenim hardverskim resursima.

Primjeri monolitne arhitekture[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Modular system programming in Minix3" (PDF).
  2. ^ "Server-Client, or layered structure" (PDF). The Design of PARAS Microkernel. Arhivirano s originala (PDF), 17. 7. 2010. Pristupljeno 15. 7. 2009.
  3. ^ "Kernel Definition".