Moreuz

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Moreuz (ostali nazivi: tjesnac, prolaz, kanal, vrata) mjesto je u morima na kojima se dvije veće kopnene mase približavaju i stvaraju negdje širok, a negdje vrlo uzak morski prolaz. Moreuzi imaju (prije svega su imali u prošlosti) veliko strateško značenje za pomorski promet. Suprotno značenje ovom ima prevlaka.

Politički značaj[uredi | uredi izvor]

Moreuzi su još u starom vijeku bili, zbog svog strateškog značenja, vrlo poželjna područja. Njihovo posjedovanje moglo je dati veliku moć, pa su stoga često bili objekt političkih problema.

Danas je sporazumima sklopljenim na temelju pomorskog prava međunarodno osigurano pravo neometanog tranzita kroz tjesnace. Ovo pravo ne vrijedi kod prolaza između otoka i kopna kad je otok dio države od koje je odvojen prolazom, ako s morske strane takvog otoka postoji u navigacijskom i hidrografskom smislu jednako primjeren put otvorenim morem.

Primjeri značenja moreuza[uredi | uredi izvor]

Pojednostavljeni prikaz moreuza
Pogled iz Španije preko Gibraltarskih vrata na Maroko

Bosfor i Dardaneli su u historiji bili često predmet velikih borbi. Pretpostavlja se, da je Trojanski rat vođen između ostalog i kako bi se prekinula kontrola Troje nad Dardanelima. Za vrijeme Kandijskog rata (za Kretu), Venecijanci su u 17. vijeku blokirali Dardanele, kako bi otežali snabdijevanje Osmanlijskog carstva, odnosno prije svega Istambula. Pitanje kontrole nad Bosforom i Dardanelima doprinijelo je 1914. vezivanju Osmanskog carstva uz Središnje sile uz čiju pomoć ju je 1915./1916. u Galipoljskoj bici za vrijeme Prvog svjetskog rata uspješno odbranila od sila Antante, prije nego se Osmanlijsko carstvo 1918. slomilo.

Radi kontrole morskog puta između Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, Velika Britanija je zajeno s Holanđanima osvojila Gibraltar i 1830. stijene i grad proglasila krunskom kolonijom. Važnost Gibraltarskog prolaza je gradnjom Sueskog kanala još porasla, jer je slobodni prolaz Gibraltarom osiguravao pomorski put do britanske kolonije Indije.

Značajniji moreuzi, prolazi i vrata:

  • Atlantik - Arktički okean