Most dr. Franja Tuđmana (Dubrovnik)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Most dr. Franja Tuđmana

Most dr. Franja Tuđmana ili Most Dubrovnik je most u Hrvatskoj koji povezuje dvije obale zaljeva Rijeke Dubrovačke.

Historija izgradnje[uredi | uredi izvor]

Ideja o izgradnji mosta preko Rijeke Dubrovačke stara je oko 30 godina, a realizacija je počela 1989. izgradnjom prilaznih cesta od naselja Lozica sa zapadne, te dubrovačkog gradskog predjela Nuncijata sa istočne strane. Rat je spriječio dalju gradnju, pa je most završen i pušten u saobraćaj u maju 2002.

Tehnički podaci[uredi | uredi izvor]

Most je viseći i sastoji se od dva dijela prednapregntog grednog sklopa sa zapadne strane i glavnog nesimetričnog sklopa s visećom spregnutom gredom na istočnoj strani. Na zapadnoj strani, na prilaznoj cesti izgrađen je vijadukt dužine 66 metara. Dužina mosta je 518 metara.

Tabla na zapadnom prilazu mostu

Do izgradnje mosta saobraćaj prema zapadnom ulazu u grad Dubrovnik se odvijao Jadranskom turističkom cestom kroz područje Rijeke dubrovačke, a gradnjom mosta put se skratio za oko 9 km, te na taj način doprinjeo bržem razvoju dubrovačkih prigradskih naselja Lozica, Štikovica, Vrbica, Zaton i Orašac, te naselja općine Dubrovačko primorje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Most dr. Franja Tuđmana (Dubrovnik) koji govori o saobraćaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.