Most na Dumanu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Most na Dumanu
Firdusov most
PremošćujeBistrica
MjestoLivno
Vrijeme gradnjeXVII/XVIII vijek
SaniranjeNakon II sv. rata
NamjenaPješački
MaterijalKamen
Ukupna dužina27,60 m.
Visina mosta4,4 m, visina svoda
Širina mosta3 m
Najveći raspon8,27

Most na Dumanu most je na području općine Livno, Bosna i Hercegovina. Na Bistrici bilo je više starih mostova. Do danas jedini sačuvao se most u Dumanu, a svi drugi propali su bez traga. Nosio je i ime Firdusov most.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

U krašu, ispod Bašajkovca, izvire rijeka Bistrica. Sam izvor se zove Duman. Svojim izgledom, podsjeća na mnogo poznatiji izvor Bune. Stotinjak metara od izvora nalazi se most. Bistrica prolazi kroz grad i završava svoj tok u Livanjskom polju.

Historija[uredi | uredi izvor]

Most ne pominje se u izvorima, ne spominje ga ni Evlija Čelebija. Nastao je krajem 17. ili početkom 18. stoljeća. Po arhitektonskim karakteristikama može se zaključiti da je nastao u osmanlijsko doba. Prema narodnoj predaji sagradili su ga tabaci (kožari), čije radionice bile su u neposrednoj blizini ovog mosta.

Opis[uredi | uredi izvor]

Osnovni je utisak da most presvođava rijeku u jednom luku. U stvari, Bistrica pored glavnog vodotoka ima ovdje i jedan paralelni rukavac na višoj koti, uz desnu obalu; most povezujući u pravcu dvije suprotne obale presvođava glavni vodotok svodom većeg raspona (8,21 mj, dok na višoj koti presvođava rukavac malim svodićem raspona 2, 16 m. Ova dva elementa toliko su udaljena jedan od drugog (za 6,18 m) i toliko kompoziciono nepovezana da je opći dojam mosta s jednim otvorom bitan, dok ovaj manji otvor ima više karakter propusta. Čeoni lukovi, kako na velikom svodu, tako i na malom, izgledaju polukružni. Ukupna visina svoda od ljetnog vodostaja do najviše tačke iznosi oko 4,40 m, a u tu mjeru uključena je i visina stope svoda.

Čeoni zidovi su od nešto grublje obrađenog kamena iste vrste i razlišite veličine, s grubim spojnicama. Širina mosta, nije posvuda izjednačena, i kreće se oko 3 metra. Osebujnost korita Bistrice na mjestu gdje je premošćena uslovila je dugačak most (21,56 mj, mada su propusni otvori, relativno mali. Zapažena odstupanja od standardnih detalja dokazuju prisustvo isključivo domaćih majstora na gradnji mosta na Dumanu.

Most je proglašen za Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo: Sarajevo - Publishing, 1998. -Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]