Most na Viševskom potoku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Most na Viševskom potoku
Premošćuje Viševski potok
Mjesto Dolovi, Rudo
Vrijeme gradnje XVI vijek
Materijal Kamen
Ukupna dužina 11,5 m.
Visina mosta 7
Širina mosta 2,5
Najveći raspon 4,2

Most na Viševskom potoku je kameni most na području općine Rudo, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se na Viševskom potoku, u blizini naselja Dolovi, oko 200 m iznad glavnog puta Višegrad -Rudo, 15 km prije grada. Nekad bio je to karavanski put koji je ovaj kraj povezao sa važnim trgovačkim putevima. Na udaljenosti od oko kilometar od mosta nalazi se mezarje sa nišanima i nekropola sa stećcima.

Historija[uredi | uredi izvor]

Po legendi, most preteča je ćuprije na Drini u Višegradu i izgrađen je po nalogu velikog vezira turske imperije Mehmed-paše Sokolovića. Građen je od sedre iz Višegradske banje, pa kad je zadovoljio tadašnje građevinske standarde onda je od te sedre izgrađen most na Drini u Višegradu.

Opis[uredi | uredi izvor]

Most na Viševskom potoku izgrađen je na strmim liticama i predstavlja minijaturnu kopiju mosta na Žepi. Dug je 11,5 metara, širok 2,5 metara, a raspon luka mu je 4,2 metra. Na najvišoj tački je visok oko 7 metara. Most ne sadrži nikakvu sekundarnu plastiku, nema istaka, vijenaca niti ograde. U gruboj kamenoj gradnji vezivno sredstvo iz fuga danas je potpuno nestalo, tako da se teško može zaključiti da li je ovaj most građen u cjelosti u suho ili je ovakvo stanje nastalo kao posljedica vremenskih prilika.

Strme, gotovo vertikalne obale uvjetovale su mostovnu konstrukciju sa jednim otvorom. Svod mosta izgrađen je od precizno klesanog kamena, koji su jedino pravilno složeni na intradosu svoda, dok je ostatak mosta građen od blokova lomljenog i priklesanog kamena različitih dimenzija. Po dubini svoda kamen je slagan u horizontalnim slojevima sa minimalnim odstupanjima.

Most odavno nije za upotrebu i prijeti mu samoobrušavanje. Gornja površina mosta prekrivena je samoniklom vegetacijom i teško oštećena usljed dugogodišnjeg neodržavanje i izloženosti vremenu. Svod je na nekoliko mjesta napukao, staza se suzila, voda potkopava njegove temelje. Danas most je zaboravljen i od samih mještana i stručnjaka.

Most je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo: Sarajevo - Publishing, 1998. -Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.
  • Milan Gojković, Beograd: Naučna knjiga, 1989. -Stari kameni mostovi.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]