Most sultana Mehmeda Osvajača

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Most sultana Mehmeda Osvajača
Drugi bosforski most
Most sultana Mehmeda Osvajača koji spaja Evropu i Aziju
PremošćujeBosforski moreuz
MjestoIstanbul
Vrijeme gradnje1986-1988.
DizajnerBOTEK Bosphorus Technical Consulting Corp.
Freeman Fox & Partners
Ukupna dužina1.510 m
Visina mosta105
Širina mosta39
Najveći raspon1.090
Koordinate41°09′13″N 29°06′20″W / 41.15361°N 29.10556°W / 41.15361; -29.10556

Most sultana Mehmeda Osvajača (turski: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü F.S.M. Köprüsü ili 2. Köprü, poznat i kao Drugi bosforski most, je most u turskom Istanbulu. Most premošćuje Bosfor i na taj način spaja evropski i azijski dio grada. Kada je završen 1988. godine, bio je peti najduži viseći most na svijetu (danas 19. najduži).

Nazvan je u čast osmanlijskog sultana iz 15. vijeka, Mehmeda II Osvajača, koji je između ostalog 1453. godine osvojio Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Povezuje Evropski put E80, Azijski autoput 1, Azijski autoput 5 i turski autoput Otoyol 2.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Most se nalazi između istanbulskih četvrti, Hisarüstü (na evropskoj) i Kavacık (na azijskoj strani). To je gravitacijski usidren viseći most sa čeličnim pilonama i vertikalnim vješanjem. Noseći dio mosta, aerodinamičnog oblika, je obješen za dvostruke čelične sajle zategnute između dva vertikalna čelična tornja (nosača) usidrena na obalama. Širina mosta je 39 a dužina 1.510 metara. Udaljenost između vertikalnih tornjeva, što predstavlja i glavni raspon mosta, je 1.090 metara a njihova visina iznad nivoa ceste je 105 metara. Visina mosta iznad nivoa mora je 64 metra.

Konstrukcija[uredi | uredi izvor]

Most su dizajnirale kompanije Freeman Fox & Partners i BOTEK Bosphorus Tehnički Consulting Corp.,[1] koje su prethodno dizajnirale i Most šehida 15. jula. Međunarodni konzorcij sastavljen od tri japanske (uključujući i IHI Corporation i Mitsubishi Heavy Industries), jedne talijanske (Impregilo) i jedne turske kompanije (STFA) obavile su građevinske radove. Most je završen 3. jula 1988. godine, a otvorio ga je premijer Turgut Özal, koji se mostom provezao u svom službenom automobilu. Troškovi izgradnje mosta iznosili su oko 130 miliona američkih dolara ($).

Saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Most se nalazi na Transevropskom cestovnom koridoru, koji povezuje turske gradove Edirne i Ankaru. Most ima po četiri saobraćajne trake plus po jednu zaustavnu traku u oba smjera. Radnim danom, prigradski saobraćaj teče uglavnom u smjeru zapada, ka evropskom dijelu Istanbula, tako da pet od osam saobraćajnih traka vodi u smjeru zapada, a preostale tri ka istoku. Nasuprot tome, tokom večeri u dane vikenda, režim saobraćaja je obrnut, tako da je 5 traka otvoreno ka istoku a tri prema zapadu. Pješaci ne smiju koristiti most. Trenutno, oko 150.000 vozila pređe preko mosta dnevno u oba smjera od čega su skoro 65% automobili.

Mostarina[uredi | uredi izvor]

Most sultana Mehmeda Osvajača spada u one mostove na kojima se vrši naplata cestarine tj. mostarine, ali je mostarinu potrebno platiti samo u slućaju kada se vozila kreću iz evropskog u azijski dio Istanbula (isto kao i u slučaju Bosforskog mosta), ali ne i u obrnutom smjeru. Od aprila 2008. godine, naplata mostarine se ne vrši gotovinom već udaljenim (beskontaktnim) sistemom plaćanja. OGS uređaj ili HGS naljepnice kojima se vrši plaćanje mostarine moguće je kupiti na različitim mjestima prije dolaska na mjesto naplate.

Panoramski pogled na Bosforski moreuz sa mostom sultana Mehmeda Osvajača na desnoj strani

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kompanija Botek Arhivirano 18. 9. 2017. na Wayback Machine Pristupljeno 11.4.2016.