Most u Jablanici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Most u Jablanici
Srušeni most u Jablanici
PremošćujeNeretva
MjestoJablanica
Vrijeme gradnje1888, 1943
Rušenje1943, 1968,1991
Saniranje1978
NamjenaMuzejski eksponat
MaterijalŽeljezo
Ukupna dužina78 m.
Visina mosta8 m, visina rešetke
Širina mosta5 m

Most u Jablanici je na rijeci Neretvi, naselje i općinski centar Jablanica, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Most je dio historijskog kulturnog pejzaža u kojemu je danas smješten Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici, vezan za četvrtu neprijateljsku ofanzivu u periodu februar-mart 1943. godine. Muzej je otvorio Josip Broz Tito 12. novembra 1978. godine povodom obilježavanja 35. godišnjice bitke. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Historija mosta i podaci[uredi | uredi izvor]

Most je sagrađen 1888. godine. Željezno-rešetkasta konstrukcija je najprije bila naručena i izrađena u Mađarskoj i bilo je planirano da se njime premosti Neretva u Jablanici. Greškom je napravljen kraći za 4 metra, pa je prebačen u Mostar i ugrađen kao Most cara i kralja Franje Josipa. Novi most za Jablanicu naručen je u Engleskoj i kasnije bio montiran. Most koji je sagrađen 1888. godine bio je linijska rešetka sa obrnutim lukom na donjoj strani mosta. Raspon obrnutog luka bio je 78 m a strijela luka 10 m. Bio je oslonjen na kamenom zidane oslonce na obje obale. Visina rešetke mosta na osloncima iznosila je 3 m.

Partizani su od 1. do 4. marta 1943. porušili sve mostove na Neretvi i Rami od Karaule do Ostrošca. Dana 7-8. marta, za samo 18 sati, izgrađen je drveni improvizirani most dugačak 56, a širok 2,5 m.

U avgustu 1943. godine Nijemci su izgradili novi most koji je bio prostorna rešetka, pravougaonog poprečnog presjeka. Raspon mosta bio je 78 m a visina rešetke 8 m. Širina mosta bila je 5 m. Most se oslanjao na postojeće kamenom zidane oslonce. Visina rešetke pri osloncima bila je manja i iznosila 5 m na obje strane mosta. Ovaj most ponovno je srušen 1968. godine za vrijeme snimanja filma „Bitka na Neretvi“ reditelja Veljka Bulajića.

U sklopu projekta za Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici urađen je projekat obnove Spomen-mosta u maju 1977. godine. Postojeća rešetkasta konstrukcija porušenog željezničkog mosta, koja je poslije rušenja 1968. godine ostala da leži na lijevoj obali Neretve, ostala je do danas na tom mjestu sa potrebnim osiguranjima od daljeg rušenja.

Premoštenje Neretve do postojećeg mosta i između pješačkih staza urađeno je konstrukcijom istog tipa koju ima postojeći dio mosta. Novi dio mosta postavljen je skoro horizontalno sa blagim zakošenjem prema dijelu mosta na lijevoj obali. Ovaj novi dio mosta pričvršćen je na nove temelje u koritu Neretve i na padini. Uz novi dio mosta, uzvodno postavljene su drvene poprečne oblice, preko kojih je pod drvenog mosta. Ovaj most je korišten za prelaz sa desne na lijevu obalu kao sjećanje na bitku.

Međutim, 1991. godine nabujala Neretva je odnijela dograđeni novi dio mosta. Urađen je glavni projekat i Elektroprivreda BiH bi trebala da radi na obnovi mosta.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Miloš Janjić dipl. inž; Energoinvest Sarajevo, 1977 Glavni građevinski projekat: Spomen most u Jablanici.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Most u Jablanici" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]