Most u Klepcima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Most u Klepcima
Mustajbegov most
PremošćujeBregava
MjestoKlepci (Čapljina)
Vrijeme gradnje1517
SaniranjeOko 1667
NamjenaPješački
MaterijalKamen
Ukupna dužina78 m.
Visina mosta6,3 m,
Širina mosta3,75 m
Najveći raspon17,52 m

Most u Klepcima premošćuje rijeku Bregavu, općina Čapljina, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Most se nalazi u naselju Klepci, jedan kilometar južno od Čapljine. Premošćuje korito rijeke Bregave, koja se manje od jednog kilometra nizvodno ulijeva u Neretvu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na mjestu današnjega mosta postojao je rimski most. Klepački most sagrađen je oko pola stoljeća prije mostarskog Starog mosta. Most je 1517. godine sagradio hercegovački sandžak-beg Mustafa (Mustaj-beg), pa se zbog toga često i naziva Mustajbegovim mostom. Oko 150 godina kasnije most je obnovljen. Nije poznato da li je izmjenjen njegov prvobitni izgled. Prema pisanim izvorima na ovom mostu je postojao natpis kome se izgubio svaki trag. Obnovitelj i legator bio je Šišman Ibrahim-paša.

Opis[uredi | uredi izvor]

Podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, ali se svojim specifičnostima posebno izdvaja, predstavlja jedno od najznačajnijih djela osmanskog graditeljstva u oblasti infrastrukturnih objekata.

Most je izgrađen sa lučnim otvorom raspona 17,52 m (strijela luka iznad najnižeg vodostaja 6,30 m i produžava se oko 1,0 m ispod površine vode). Lučna konstrukcija mosta je urađena segmentno. Specifičnost mosta je najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama. Korito rijeke je na ovom mjestu relativno široko, obale su niske, zbog čega graditelj izvodi veće kamene podzide i formira dugačke prilazne rampe, sa čime je suzio raspon na 17,52 m. Hodna konstrukcija je širine 3,75 m sa strmom niveletom. Najviša tačka iznosi 7,20 m iznad minimalnog nivoa vodostaja. Obrađen je u kaldrmi od krupnijeg riječnog oblutka.

Most je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo 1969 -Stari mostovi u BiH
  • Milan Gojković, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH, 1989 -Projekat sanacije mosta u Klepcima

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Most u Klepcima - nacionalni spomenik". Arhivirano s originala, 29. 7. 2014. Pristupljeno 21. 5. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]