Mostar Sevdah Reunion

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mostar Sevdah Reunion je muzički sastav iz Mostara, Bosna i Hercegovina, čiji se muzički izraz gotovo u cijelosti sastoji od sevdaha, sevdalinki i romske muzike u modernim aranžmanima. Možda je najbolji opis muzike Mostar Sevdah Reuniona "Balkanski blues". Sastav čine Mišo Petrović (gitara),Sandi Duraković (gitara), Nermin Alukic Cerkez (vokal i gitara) , Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (klavir) i Senad Trnovac (bubnjevi).

Mostar Sevdah Reunion and Dragi Sestic
Mostar Sevdah Reunion

Historija[uredi | uredi izvor]

Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda. Prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je 1999. godine za izdavačku kuću World Connection iz Holandije. Slijedi saradnja s Šabanom Bajramovićem i izdavanje drugog albuma. Nakon prekida saradnje s Šabanom Bajramovićem, Dragi Šestić 2002 godine otkriva Ljiljanu Buttler i snima dva albuma (The Mother of Gypsy Soul i The legends of Life) za Snail Records. Između dva albuma s Ljiljanom Buttler, snimljen je album A Secret Gate 2003 godine. 2006 izlazi ponovo album sa Šabanom Bajramovićem , a 2007 Cafe Sevdah kojim je bend prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje iz Prijedora-Nermina Alukića Čerkeza.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

 • Mostar Sevdah Reunion
 1. "Mostar Sevdah Reunion" (1999.) World Connection
 2. "A Secret Gate" (2003.) Snail Records
 3. "Cafe Sevdah" (2007.) Snail Records
 4. "Tales From A Forgoten City" (2013.) Snail Records and World Connection
 • Šaban Bajramović
 1. "A Gypsy legend" (2001.) World Connection
 2. "Saban" (2006.) Snail Records
 • Ljiljana Buttler
 1. "The Mother of Gypsy Soul" (2002.) Snail Records
 2. "The legends of life" (2005.) Snail Records
 3. "Frozen Roses" (2009.) Snail Records

Filmovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]