Mostarska avenija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mostarska avenija u Mostaru je druga najduža ulica u gradu, a vjerovatno i najpoznatija ulica u Hercegovini. Jedna je od rijetkih ulica sa četiri saobraćajne trake (po dvije za svaki smjer). Do 1992 godine je nosila naziv Avenija 14. februar. U ratu su joj vlasti dijela grada koje je kontrolisao HVO promjenili naziv u Ulica kralja Tomislava. Ulica je nakon donošenja novog statuta Grada Mostara stavljena na popis za razmatranje o promjeni naziva, zbog nelegitimnosti donošenja novog naziva. O sudbini naziva mostarske avenije će odlučivati Gradska komisija za nazive ulica koja je i osnovana da bi rješavala probleme poput ovoga. Proteže se od naselja Zgoni (početna tačka je raskršće poznato kao vrh avenije) do naselja Balinovac. Naselja kroz koja prolazi Avenija su: Zgoni, Strelčevina i Balinovac. Ulica se nalazi u strogom urbanom središtu zapadnog dijela grada i omiljeno je šetalište mnogih mostaraca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]