Mount Wilhelm

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mount Wilhelm
Planina
Granitni vrh Mount Wilhelma
Država  Papua Nova Gvineja
Nadmorska visina 4 509 m

Mount Wilhelm s nadmorskom visinom od 4.509 metara najviši je vrh Papue Nove Gvineje. Dio je planinskog lanca Bismarck, a vrh je tromeđa pokrajina Chimbu, Jiwaka i Madang. Vrh je također poznat i kao Enduwa Kombuglu ili Kombugl'o Dimbin na lokalnom Kumanskom jeziku.[1]

Planina se nalazi na ostrvu Nova Gvineja koje obuhvata Papuu Novu Gvineju i indonežansku provinciju Papua. Nadmašuje ga vrh Puncak Jaya s 4.884 metara nadmorske visine i nekoliko drugih vrhova indonezijske Papue.

Mount Wilhelm može se smatrati najvišom planinom Okeanije (uključujući Australiju i Novi Zeland).[2] U zavisnosti od toga da li se ovaj dio Zemlje smatra dijelom kontinenta Azije ili Australije i Okeanije može se uvrstiti na spisak Sedam vrhova koji obuhvata najviše vrhome svih sedam kontinenata.

Historija[uredi | uredi izvor]

Otkriće[uredi | uredi izvor]

Mount Wilhelm dobila je naziv 1888. godine kada se dopisnik njemačkih novina Hugo Zöller uspeo na planinski lanac Finisterre, jugoistočno od Madanga, a planinski lanac Bismarck nazvao po njemačkom kancelaru Ottou von Bismarcku a četiri najviša vrha oko Mount Wilhema po njegovoj djeci: Ottoberg, Herbertberg, Marienberg i Wilhelmberg.[3] U to doba se činilo da je Ottoberg najviši vrh lanca ali je kasnije otkriveno da je visine od samo 3.500 m a udaljeni Wilhelmberg mnogo viši.[4]

Tek su u augustu 1938. godine Leigh Vial, vladin patrolni službenik i dvojica Niu Giniana izveli prvi zabilježeni uspon. Vial je primijetio da, iako je planina bila blizu ekvatora, snijeg postojao na vrhu planine u vrijeme uspona.[5]

Uspon[uredi | uredi izvor]

Mount Wilhelm je najpristupačnija planina za planinarski uspon na Papua Novoj Gvineji. Penjači imaju izbor od dvije staze za uspon na ovu najvišu planini u državi. Najčešća ruta vodi od naselja Keglsugl na kraju puta od Kundiawe, u provinciji Simbu. Izazovniji uspon započinje rutom koja vodi od sela Ambullua u pokrajini Western Highlands.

Ruta preko Keglsuga uključuje i uspon kroz planinsku kišnu šumu, a potom duž ledničke doline alpskog travnjaka do jezera Piunde i Aunde. U Piundeu postoje dvije kolibe, jedna je stara stanica za praćenje Australijskog nacionalnog univerziteta, a druga koliba je 'A-Frame'. Iako nije tehnički uspon, razni dijelovi rute uspona mogu biti opasni po vlažnom vremenu. Uspon se obično započinje tokom noći kako bi se na vrh stiglo u osvit zore a vremenski mogu trajati od 9 do 24 sata. Druga ruta koja vodi iz Ambullua mnogo je izazovnija i dugotrajnija jer uključuje četverodnevno pješačenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Nolan, Riall W. (1983). Bushwalking in Papua New Guinea (1 izd.). Lonely Planet. ISBN 0-908086-41-5. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Statistical Yearbook of Croatia, 2007" (PDF). dzs.hr. Pristupljeno 9. 4. 2020.
  3. ^ Pérusse, Yvon (juli 1993). Bushwalking in Papua New Guinea (2 izd.). Lonely Planet. str. 156. ISBN 0-86442-052-8.
  4. ^ Souter, Gavin (1963). New Guinea: The Last Unknown. Angus & Robertson. str. 76. ISBN 0-207-94627-2.
  5. ^ Vial, L.G. (maj 1939). "The Kamans". Walkabout.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]