Movimiento Quinta Republica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo stranke

Movimiento Quinta Republica (bos. Pokret za petu republiku) je politička partija u Venecueli koju je u julu 1997. osnovao tadašnji predsjednik te države Hugo Chávez.

To je bila stranka lijevog krila, socijalistička partija Venecuele. Stranka je osnovana slijedeći nacionalni kongres Bolivarskog pokreta 200 sa ciljem da podrži kandidaturu Huga Chaveza na predsjedničkim izborima održanim 1998. godine. Naziv "Peta republika" se odnosi na činjenicu da je 1997. godine Venecuela bila četvrta republika u cjelokupnoj historiji Venecuele, a ovaj pokret je imao za cilj da ponovo uspostavi republiku kroz ustavnu skupštinu. Poslije izborne pobjede Huga Chaveza 1998. godine, to se dogodilo 1999. godine, što je dovelo do stvaranja Ustava Venecuele iz 1999. godine.

Na parlamentarnim izborima 30. jula 2000. godine, stranka je osvojila 91 od ukupno 165 mjesta u Narodnoj skupštini. Istog dana Hugo Čavez je izabran za predsjednika na predsjedničkim izborima sa 59,5% glasova. Na parlamentarnim izborima 4. decembra 2005. godine, stranka je osvojila 114 od ukupno 167 mjesta, a partije saveznika osvojile su preostala mjesta. Opozicione stranke su se neočekivano povukle nekoliko dana prije dana izbora, a izlaznost je iznosila samo 25% od ukupnog biračkog tijela.

18. decembra. 2006., Hugo Chávez objavljuje planove o raspuštanju ove partije, u nadi da će ostale 23 stranke, koje podržavaju njegovu vladu, zajedno osnovati predloženu Ujedinjenu socijalističku partiju Venecuele (PSUV).[1] Dana 20. oktobra 2007. godine Pokret za petu republiku se ujedinjuje sa Ujedinjenom socijalističkom partijom Venecuele, čime i zvanično prestaje sa svojim djelovanjem pod imenom Pokret za petu republiku. Stranka je bila predana ciljevima Bolivarske revolucije i tvrdila je da je politički glas siromašnih u Venecueli.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Jones, Bart (2008), Hugo! The Hugo Chavez Story from Mud Hut to Perpetual Revolution, London: The Bodley Head, pp. 202–04
  • Planchart Manrique, Gustavo. "Constituciones de Venezuela" in Diccionario de Historia de Venezuela. Caracas: Fundación Polar, 1997. ISBN 980-6397-37-1

Reference[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Movimiento Quinta Republica koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.