Mračni prolaz (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dark Passage
Theatrical release poster
RežiserDelmer Daves
ProducentJerry Wald
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaFranz Waxman
KinematografijaSidney Hickox
MontažaDavid Weisbart
ProdukcijaWarner Bros.
DistributerWarner Bros.
Premijera
  • 5. septembar 1947. (1947-09-05) (New York City)
  • 27. septembar 1947. (1947-09-27) (United States)
Trajanje106 minutes
ZemljaUnited States
JezikEnglish
Budžet$1.6 million[1]
Zarada$3.4 million[1][2]

Mračni prolaz američki je film u žanru misterije i trilera snimljen 1947. godine u režiji Delmera Davesa a glavne uloge tumače Humphrey Bogart i Lauren Bacall.[3][4]Film je zasnovan na istoimenom romanu iz 1946. autora Davida Goodisa. Bio je to treći od ukupno četiri filma koje su Bacall i Bogart (bračni par iz stvarnog života) snimili zajedno. Prva dva filma Bacall-Bogarta bila su Imati i nemati (1944) i Veliki san (1946); četvrti je bio Otok Largo (1948)[5]

Prvi dio filma subjektivno prikazuje radnju očima muške glavne uloge, skrivajući lice Vincenta Parryja (Bogart), sve dok se lik ne podvrgne plastičnoj operaciji kako bi promijenio svoj izgled . Priča prati Parryjev pokušaj da se sakrije od zakona i očisti svoje ime od ubistva.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Lauren Bacall i Humphrey Bogart u sceni iz filma

Vincent Parry (Bogart), osuđen za ubistvo svoje žene, bježi iz Zatvora San Quentin i izbjegava policiju tako što ga prevozi vozač po imenu Baker. Već sumnjičav prema Parryjevom izgledu, Baker čuje izvještaj na radiju o odbjeglom osuđeniku; Parry premlaćuje Bakera do nesvijesti. Jedna nepoznata žena, Irene Jansen (Bacall), pokupi Parryja i prokrijumčari ga pored policijske blokade u San Francisku. Ona mu nudi sklonište u svom stanu dok mu ona ode kupiti novu odjeću.

Irenina poznanica Madge dolazi do Ireninog stana, ali Parry (kroz zatvorena vrata) joj govori da ode. Bivši romantična simpatija koju je Parry odbio, Madge je svjedočila na njegovom suđenju iz inata, dajući motiv zašto bi ubio svoju ženu. Irene objašnjava da je sa zanimanjem pratila Parryjev slučaj i da vjeruje da je Parry nevin. Njen rođeni otac također je bio lažno osuđen za ubistvo, i od tada ona se zanima za slučajeve nepravde. Parry odlazi, ali ga prepoznaje njegov taksista, Sam, za kojeg se ispostavlja da je prijateljski i daje Parryju ime plastičnog hirurga koji može promijeniti njegov izgled. Parry se dogovara da ostane kod prijatelja, Georgea Fellsingera, tokom njegovog oporavka od operacije.

Kasnije, Parry ulazi u Georgeov stan i pronalazi ga ubijenog; sentimentalno uzima u ruke Georgeovu trubu prije odlaska. On se vraća u Irenin stan; ona ga prima nazad i njeguje kako bi povratio zdravlje. Irenu dobiva poziv od Madge i njenog bivšeg zaručnika Boba, koji je romantično zainteresiran za Irene. Dok se Parry skriva u spavaćoj sobi, Madge traži da ostane s Irene radi zaštite, zabrinuta da će je Parry ubiti jer je svjedočila protiv njega. Dok Irene insistira da Madge ode, ova potonja nesvjesno otkriva da je Irene nedavno imala muškog gosta, misleći da je glas koji je čula kroz vrata Bobov. Bob također odlazi, nakon što je saznao da Irene ima još jednog koji je zainteresiran za nju. Parry se oporavlja i saznaje da ga traže zbog Georgeovog ubistva, a otisci prstiju pronađeni su na oružju s kojim je ubijen i na Georgeovoj trubi. Nakon što su mu uklonjeni zavoji, Parry se nevoljko rastaje od Irene.

Parry odlučuje pobjeći iz grada prije nego što pokuša otkriti ko je zaista ubio njegovu ženu. U restoranu, tajni policajac postaje sumnjičav zbog Parryjevog ponašanja. Policajac traži identifikaciju, ali Parry tvrdi da ju je ostavio u svom hotelu. Na ulici, Parry puca ispred automobila u pokretu kako bi pobjegao. U hotelu, Parryja iznenadi Baker, koji ga drži na nišanu. Baker prati Parryja od njihovog prvog susreta. Sada traži da mu Irene plati 60.000 dolara ili će Parryja predati zakonu. Parry pristaje, a Baker ga tjera da ih odveze do Ireninog stana. Tvrdeći da ide prečicom, Parry se vozi na osamljeno mjesto ispod Golden Gate-a, gdje uspijeva razoružati Bakera i ispitati ga, postajući uvjeren da Madge stoji iza smrti njegove žene i prijatelja. Njih dvojica se svađaju, a Baker pada niz liticu i gine.

Parry odlazi u Madgein stan. Znajući da ga ona ne prepoznaje s njegovim novim licem, pretvara se da je Bobov prijatelj i glumi da je zainteresiran da joj se udvara. Parry uskoro otkriva svoj pravi identitet i optužuje Madge da je ubila njegovu ženu i Georgea. Pokazuje joj da ima zapisane sve optužbe i pokušava je natjerati na priznanje. Ona odbija i baca se kroz prozor u smrt. Znajući da ne može dokazati svoju nevinost i da će vjerovatno biti optužen i za Madgeino ubistvo, Parry odlučuje pobjeći. Telefonira Irene, otkrivajući joj svoje planove da se preseli u Južnu Ameriku; kaže da će se tamo sresti. Kasnije, Parry čeka da mu se posluži piće u baru na plaži u Peruu. Utom dolazi Irene i oni se grle na plesnom podiju.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Agnes Moorehead i Humphrey Bogart u sceni iz filma

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Warner Bros financial information in The William Shaefer Ledger. See Appendix 1, Historical Journal of Film, Radio and Television, (1995) 15:sup1, 1–31 p 28 DOI: 10.1080/01439689508604551
  2. ^ "Top Grossers of 1947". Variety. January 7, 1948, p. 63.
  3. ^ Variety film review; September 3, 1947, p. 16.
  4. ^ Harrison's Reports film review; September 6, 1947, p. 142.
  5. ^ Dark Passage na IMDb-ju.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]