Idi na sadržaj

Mramorno more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta Mramornog mora

Mramorno more (na turskom, Marmara Denizi, na grčkom, Θάλασσα του Μαρμαρά ili Προποντίδα, Propontida), kontinentalno je more koje je povezano sa Crnim i Egejskim morem, tako razdvajajući Aziju od Evrope. Bosfor povezuje ovo more sa Crnim morem, dok ga Dardaneli vežu sa Egejskim more. Istanbul je smješten na sjevernom dijelu Mramornog mora, na samim južnim ustima Bosfora.

Voda mu je slana, a od Galipolja do Izmira je dugo 282 km i 80 km široko. U blizini obale je duboko uglavnom samo 50 m, dok je na najdubljim mjestima i više od 1300 m. Površina Mramornog mora iznosi 11.655 km², od čega 182 km² otpada na otoke. Na istoku je Izmirski zaljev, a na jugoistoku Mudanjski zaljev. Mramorno more dobilo je ime po otoku koji je u njemu i zove se Mramorni otok (u staro vrijeme Prokonnesos). Otok je dugačak 21 km i širok 10 km, a površina mu je oko 130 km². Pored poznatog bijelog mramora (otuda i porijeklo imena) na otoku se proizvodi vino, žitarice i masline.

Mramorno more služi i kao regulator količine vode kojom više moćnih rijeka pune Crno more a kroz Mramorno more te vode neprekidno prolaze u Sredozemno. Nivo vode u Crnom moru je viši od onog u Egejskomm

U ovom moru se nalaze dvije skupine ostrva poznatih pod imenom Princezina ostrva i Mramorna ostrva. Ova posljednja grupa daje ime cijelom moru jer se na tim ostrvima nalaze bogati izvori mramora (na grčkom, marmaros).

Propontis (Προποντίς, -ίδος < pro 'prije' + pontos, "Crno more") je stari grčki naziv za ovo more.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]