Muazzez İlmiye Çığ

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muazzez İlmiye Çığ
Rođenje
Muazzez İlmiye İtil

(1914-06-20) 20. juni 1914 (109 godina)
NacionalnostTurska
ZanimanjeArheolog, sumerolog, asiriolog, pisac

Muazzez İlmiye Çığ (djevojačko İtil; rođena 20. juna 1914) turska je arheologinja i asiriloginja poznata po proučavanju civilizacije Sumer.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je u porodici krimsko tatarskih korijena u Bursi, nekoliko sedmica prije izbijanja Prvog svjetskog rata. Na njen peti rođendan, njena porodica se 1919. preselila u Çorum nakon što je Grčka vojska okupirala Izmir.[1] Tu je završila osnovno obrazovanje, a potom se vratila u Bursu i sa 17 godina završila obuku za učitelja osnovne škole u 1931.

Nakon što je bila učiteljica skoro pet godina u Eskişehiru, nastavila je svoje obrazovanje na Univerzitetu u Ankari, odjelu Hetitologije. Neki od njenih učitelja bili su priznati učenjaci Hetitske kulture i historije, njemački Jevreji Hans Gustav Güterbock i Benno Landsberger, izbjeglice iz nacističke Njemačke koji su izbjegli u Tursku gdje su za vrijeme Drugog svjetskog rata bili profesori.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Nakon što je diplomirala 1940. započela je dugogodišnju karijeru na Muzeju drevnog orijenta pri Arheološkom muzeju u Istanbulu kao specijalista za glinene tablice s klinastim pismom kojih je u muzeju bilo na hiljade, većina njih neprevedeni i neklasificirani. Ona i njene kolege su u narednim godinama preveli i objavili mnoge tablice, pa je muzej postao centar za Bliskoistočne jezike na koji su dolazili istraživači iz čitavog svijeta.[1] Muazzez je zajedno sa svojim suprugom M. Kemalom Çığom, direktorom Topkapi muzeja, bila istaknuti zagovornik sekularizma i ženskih prava u Turskoj.

U oktobru 2006. ona i izdavač knjige bili su optuženi za "poticanje mržnje bazirane na vjerskim razlikama"[2] povodom tvrdnje iznesene u knjizi da je marama koju nose žene u Islamu nije nastala u islamskom svijetu, već da su je sumerske svećenice nosile pet hiljada godina ranije kao način iniciranja mladića na seks. Na inicijalnom saslušanju, sudija je odbacio slučaj i za manje od pola sata suđenja izdavač knjige je oslobođen svih optužbi.[3][4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Gamm, by Gül Demir-Niki. "Muazzez Çığ stands among the world's best Sumerologists". www.hurriyet.com.tr (jezik: turski). Pristupljeno 22. 5. 2021.
  2. ^ "All eyes turn to observe trial of Sumerian expert in Turkey". www.hurriyet.com.tr (jezik: turski). Pristupljeno 22. 5. 2021.
  3. ^ Arsu, Sebnem (1. 11. 2006). "Turkish scholar, 92, is acquitted in head scarf case - Europe - International Herald Tribune". The New York Times (jezik: engleski). ISSN 0362-4331. Pristupljeno 22. 5. 2021.
  4. ^ "Historian Cig aquitted, meets with loud support outside courtroom". www.hurriyet.com.tr (jezik: turski). Pristupljeno 22. 5. 2021.