Muhamed Pašić Mašura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Muhamed Pašić Mašura rođen je 27.06.1930. godine u Visokom.

U Visokom je završio zanat, te je kao brico radio u Brezi, a samostalni frizerski salon otvorio je 1972. godine u Ilijašu. 1954. godine se oženio, te je sa suprugom Zorom dobio dvoje djece Azru i Enesa. 1966. Godine snimio je prvu ploču na kojoj izvodi sevdalnike uz pratnju Narodnog ansambla Ismeta Alajbegovića Šerbe i Jovice Petkovića. Na ovoj ploči našle su se sevdalinke: Safere, Sajo Sarajlijo, Visočanka Sema, Pjesma Zaimu i Šeher grade. Nakon ove, u izdanju Jugotona snimljene su još tri ploče na kojima Mašura pjeva uz saz Selima Salihovića sa kojim je dugo sarađivao.

Preminuo je u Visokom 16.11.1987. godine.

Odlikuje ga kristalno jasan glas, sjajne dikcije i zaimovske lakoće fraziranja koju je izvodio uz safetovsku snagu i prodornost. Najbolje snimke napravio je uz saz.

Poznate izvedbe[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Muhamed Pašić Mašura koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.