Mula Mustafa Firakija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mula Mustafa Firakija (Sarajevo, 25. maja 1775 – Sarajevo, poslije 1827) bio je bosanskohercegovački ljetopisac i pjesnik.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 25. maja 1775. godine u Sarajevu u Mimar Sinanovoj mahali. Sin je sarajevskog pjesnika i ljetopisca Mula Mustafe Bašeskije. Nema podataka gdje se obrazovao osim da je učio berbeski zanat. Nakon što se njegov otac razbolio i prestao bilježiti događaje 1804/05. godine, Firakija je nastavio voditi ljetopis od 1806. do 1827. godine u kojem je hronološki zapisivao događaje u Sarajevu i njegovoj okolini. Ljetopis (ili medžmua – zbirka) je djelomično sačuvan i sadrži 33 lista čiji se original nalazi u Historijskom arhivu grada Sarajeva. Pisan je običnim nesh pismom.

U njegovom ljetopisu nalaze se razni tekstovi na orijentalnim jezicima i brojne narodne i druge pjesme na bosanskom jeziku, pa tako o haranju kuge, ašikovanju itd. Jedna od najpoznatijih pjesama je Mahzar bosanske fukare Viskoj Porti koja sadrži karakteristike narodnog pjesništva i nastala je povodom ukidanja janjičara 1827. godine. Poznavao je matematiku, astronomiju i astrologiju. Imao je sina Abdulkerima.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]