Multimedija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Multimedija je kombinacija slijedećih elemanata:

Crystal Clear action playlist.png
Crystal Clear app kaboodle.png
Crystal 128 camera.png
Tekst
Zvuk
Slika
Crystal Clear app aktion.png
Crystal Clear app camera.png
Crystal Clear app mouse.png
Animacija
Video
Interaktivnost

Multimedija je zajednički naziv za medije koji kombiniraju više tipova pojedinačnih medija, da bi se stvorila jedna cjelina. U običnom govoru multimedija najčešće znači interaktivni računarski projekat u kome se koristi film, tekst i zvuk, kao što su npr. interaktivne enciklopedije, obrazovni kompakt diskovi ili DVD-i. Multi označava 'više', a mediji označava 'medije' kao što su slika,zvuk,animacija,video ili tekst

Uloga u školstvu[uredi | uredi izvor]

Proteklih godina, multimedija se sve više koristi u školstvu. Mogućnost ujedinjenja više komponenti (pet stubova multimedije - audio i video zapis, tekst, grafika i animacija) pomaže prosvjetnim radnicima da prenesu učenicima znanje kroz jedinstven način. Učenici bolje i brže uče koristeći ove metode a nastavni materijal je zanimljiviji i može biti zabavan.

Popularni programi koji se često koriste za stvaranje multimedijalnih sadržaja su: Macromedia Flash i Director, Sony Sound Forge, Microsoft PowerPoint, Adobe Photoshop, Adobe Premiere, i drugi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak Multimedija koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.