Musafirhana u Fojnici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Musafirhana u Fojnici najstarija je upotrebljiva spomen kuća u Bosni i Hercegovini vezana za Osmanski period. [1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Službeno najstarija kuća u BiH nalazi se u Bosanskoj ulice, na ušću rječice Šćone u Dragaču, u Fojnici, Bosna i Hercegovina. Kuća je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Musafirhana je imenica arapsko – perzijskog porijekla i označava gostinsku kuću za putnike namjernike. Poreskim olakšicama, vakufima, ali i direktnim novčanim davanjima, država je finansirala ovakve komunalne objekte koji su zauzvrat putnicima na proputovanju obezbjeđivali besplatni trodnevni boravak (smještaj i hrana) u musafirhani. Pretpostaviti je da je i porijeklo narodne krilatice „Svakog gosta, tri dana dosta“ u uskoj vezi sa ovim važnim stambeno – komunalnim objektom. Pravilo o trodnevnome besplatnom boravku, moglo se koristiti samo jednom i nikada više.

Ako je Atik džamija najstariji sačuvani sakralni objekat u gradu, onda je, prema svim pokazateljima, fojnička musafirhana vjerovatno najstariji stambeni objekat. Ne zna se godina gradnje, ali je za pretpostaviti da je nastala krajem 16. vijeka, kada se oko navedene džamije formira i prva muslimanska mahala.

Fojnička musafirhana odavno je u vlasništvu ovdašnje intelektualne obitelji Salihagić, i, do pred rat u Bosni i Hercegovini, bila je pod zaštitom bivše države. Bila je nominovana na listu UNESCO-a, ali je rat sve to poremetio.

Opis[uredi | uredi izvor]

Njezina unutrašnjost još čuva stare stropne drvene rezbarije, prastare knjige i predmete, brojne prostorije od kojih se u svakoj nalazi nešto jedinstveno. U njoj su napisana dva primjerka kur'ana, jedan 1615. a drugi 1648. godine; jedan je ostao u fojničkoj baštini, a drugi se nakon Drugog svjetskog rata našao u Dubrovniku.

Kuhinja je s druge strane musafirhane, i danas je također u stambenoij funkciji. U vrtu musafirhane raste prastari voćnjak bosanskih sorti.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]