Musaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Musaka

Musaka (grčki: moussakas; rumunski: musaca; turski: musakka; arapski: musaqqaʿa) je tradicionalno jelo napravljeno od patlidžana koje se pretežno priprema na Balkanu i u Bliskom Istoku. Na zapadu se većinom smatra da musaka porijeklom dolazi iz Grčke. Grčka verzija se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog janjećeg mesa i paradajza, preliveno sa bjelim umakom i pečeno u rerni. U bosanskoj kuhinji (kao i u srpskoj, bugarskoj, rumunskoj) se musaka većinom pravi sa krompirom umjesto patlidžana i preliva se umućenim jajetom umjesto bijelog sosa. Bjeli sos je na bazi od putera i brašna koji se razrijedi sa mlijekom. Po volji se pred kraj doda i izribani sir po vrhu kao što se radi i kod lazanja.