Muslimansko bratstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo Muslimanskog bratstva

Muslimansko Bratstvo (arapski: الإخوان المسلمونal-ikhwān al-muslimūn, doslovno 'Društvo Muslimanske Braće' ili često jednostavno arapski: الإخوانal-ikhwān, doslovno 'Bratstvo') je naziv za islamistički pokret rasprostranjen širom svijeta, koji je polučio mnoge političke i religijske organizacije na Bliskom Istoku. Iako često posmatrane kao ogranci globalnog Bratstva, one su strukturalno podijeljene, premda povezane zajedničkom ideologijom političnog Islama i dobrom međusobnom saradnjom.

Muslimansko bratstvo propagira stvaranje islamske vlade, vjerujući da je Bog u Kur'anu odredio savršen način života i socijalne organizacije (kao što i slogan Bratstva kaže "Kur'an je naš ustav"). Bratstvo izražava svoju interpretaciju Islama kroz striktno religijski pristup socijalnim pitanjima kao što je uloga žene u društvu, i također vjeruje da Islam podstiče ljude da teže socijalnoj pravdi, iskorjenjivanju siromaštva i korupcije, i političkim slobodama koje garantira islamska država. Bratstvo se uvijek protivilo i nastavlja žestoko da se protivi svim oblicima kolonijalizma, i bilo je važan faktor u borbi protiv zapadne vojne i ekonomske dominacije u Egiptu i ostalim muslimanskim državama tokom dvadesetog vijeka. Cilj Bratstva koji je zacrtao njegov osnivač Hassan al-Banna je "doktrina povratka islamske očigledne sudbine; carstvo, osnovano u sedmom stoljeću, koje se prostiralo od Španije do Indonezije".

Bratstvo je jedan on najuticajnijih pokreta u islamskom svijetu, posebno u arapskom svijetu. Prvo Muslimansko Bratstvo osnovano je u Egiptu 1928, i Egipat se još uvijek smatra centrom pokreta; generalno je slabije u Magrebu ili Sjevernoj Africi nego je to slučaj sa arapskim svijetom. Ogranci Bratstva formiraju glavnu opoziciju vladama u nekoliko islamskih zemalja arapskog svijeta, kao što je Egipat, Sirija i Jordan, i politički je aktivno u gotovo svakoj muslimanskoj državi.

Pokret uživa ogromnu popularnost u mnogim muslimanskim zemljama, i gdje je to legalno moguće, često upravlja važnom mrežom islamske pomoći, što im garantira jaku podršku među muslimanima slabijeg imovinskog stanja. Međutim, većina zemalja u kojima je Bratstvo aktivno, upravljana je nedemokratskim režimima. Kao posljedica, pokret je zabranjen u nekoliko arapskih nacija, a nedostatak demokratskog sistema spriječava ga od sticanja vlasti putem demokratskih izbora. Naprotiv popularnom vjerovanju na Zapadu, Bratstvo normalno ne pokušava ostvariti svoje ciljeve aktima terora. Za situacije vojne okupacije, i palestinski ogranak, Hamas, Bratstvo teži otporu Izraelu, u kojem je često koristio bombaške napade i slične metode koje ciljaju izraelske vojne i civilne resurse; što je rezultiralo karakterisanjem Hamasa kao terorističkog pokreta od strane vlada SAD i pojedinih evropskih država.