Muslimansko bratstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Logo Muslimanskog bratstva

Muslimansko Bratstvo (ar. الإخوان المسلمونfonol. al-ikhwān al-muslimūn, „Društvo Muslimanske Braće“ ili često jednostavno ar. الإخوانfonol. al-ikhwān, „Bratstvo“) je naziv za islamistički pokret rasprostranjen širom svijeta, koji je polučio mnoge političke i religijske organizacije na Bliskom Istoku. Iako često posmatrane kao ogranci globalnog Bratstva, one su strukturalno podijeljene, premda povezane zajedničkom ideologijom političnog Islama i dobrom međusobnom saradnjom.

Muslimansko bratstvo propagira stvaranje islamske vlade, vjerujući da je Bog u Kur'anu odredio savršen način života i socijalne organizacije (kao što i slogan Bratstva kaže "Kur'an je naš ustav"). Bratstvo izražava svoju interpretaciju Islama kroz striktno religijski pristup socijalnim pitanjima kao što je uloga žene u društvu, i također vjeruje da Islam podstiče ljude da teže socijalnoj pravdi, iskorjenjivanju siromaštva i korupcije, i političkim slobodama koje garantira islamska država. Bratstvo se uvijek protivilo i nastavlja žestoko da se protivi svim oblicima kolonijalizma, i bilo je važan faktor u borbi protiv zapadne vojne i ekonomske dominacije u Egiptu i ostalim muslimanskim državama tokom dvadesetog vijeka. Cilj Bratstva koji je zacrtao njegov osnivač Hassan al-Banna je "doktrina povratka islamske očigledne sudbine; carstvo, osnovano u sedmom stoljeću, koje se prostiralo od Španije do Indonezije".

Bratstvo je jedan on najuticajnijih pokreta u islamskom svijetu, posebno u arapskom svijetu. Prvo Muslimansko Bratstvo osnovano je u Egiptu 1928, i Egipat se još uvijek smatra centrom pokreta; generalno je slabije u Magrebu ili Sjevernoj Africi nego je to slučaj sa arapskim svijetom. Ogranci Bratstva formiraju glavnu opoziciju vladama u nekoliko islamskih zemalja arapskog svijeta, kao što je Egipat, Sirija i Jordan, i politički je aktivno u gotovo svakoj muslimanskoj državi.

Pokret uživa ogromnu popularnost u mnogim muslimanskim zemljama, i gdje je to legalno moguće, često upravlja važnom mrežom islamske pomoći, što im garantira jaku podršku među muslimanima slabijeg imovinskog stanja. Međutim, većina zemalja u kojima je Bratstvo aktivno, upravljana je nedemokratskim režimima. Kao posljedica, pokret je zabranjen u nekoliko arapskih nacija, a nedostatak demokratskog sistema spriječava ga od sticanja vlasti putem demokratskih izbora. Naprotiv popularnom vjerovanju na Zapadu, Bratstvo normalno ne pokušava ostvariti svoje ciljeve aktima terora. Za situacije vojne okupacije, i palestinski ogranak, Hamas, Bratstvo teži otporu Izraelu, u kojem je često koristio bombaške napade i slične metode koje ciljaju izraelske vojne i civilne resurse; što je rezultiralo karakterisanjem Hamasa kao terorističkog pokreta od strane vlada SAD i pojedinih evropskih država.