Mustafa Dovadžija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mustafa Dovadžija
Rođenje8. oktobar 1921.
Smrtmaj 1942(1942-05-00) (20 godina)
Okolina Sarajeva; Kraljevina Jugoslavija
Zanimanjebravar
Poznat(a) poNarodni heroj Jugoslavije
NagradeOrden narodnog heroja 5. juli 1951.

Mustafa Dovadžija (Sarajevo, 8. oktobar 1921 — okolina Sarajeva, početak maja 1942), bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 8. oktobra 1921. godine u Sarajevu. Do Drugog svjetskog rata radio je kao bravar u željezničkoj radionici u Sarajevu. Godine 1938, priključio se sarajevskom radničkom pokretu. Godine 1940, postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a 1941. član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ).[2]

Na početku oružanog ustanka, bio je kurir Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu. Održavao je vezu između ilegalne partijske organizacije u Sarajevu i Pokrajinskog komiteta na slobodnoj teritoriji. Više je puta kao kurir odlazio do Užica u sjedište Vrhovnog štaba NOVJ. Boraveći s vremena na vrijeme na slobodnoj teritoriji na Romaniji, učestvovao je u više borbi.

Iako je njegova kuća u Sarajevu bila pod policijskim nadzorom, uspio je da potajno montira radio-stanicu u njenom podrumu. Ilegalci su u početku u njegovom podrumu uvježbavali rukovanje oružjem. Jednom je Mustafinu kuću opkolilo osam ustaških agenata, ali je on uspio da se probije, pritom teško ranivši jednog agenta. Jednom prilikom je u samom centru grada usred dana ušao u Direkciju željeznica i pištoljem prisilio službenika da mu preda šapirograf sa matricama, koji je bio potreban ilegalcima, a zatim se mirno udaljio.

Zbog njegove ilegalne aktivnosti, policija je pojačala potragu za Mustafom. Početkom maja 1942, dok je išao iz Sarajeva prema oslobođenoj teritoriji kako bi podnio izvještaj o stanju partijske organizacije u gradu, Mustafu su uhvatili četnici. Nakon okrutnog mučenja i ispitivanja, ubili su ga.

Poslije oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci su sahranjeni u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, na obroncima planine Trebević, kod Sarajeva.

Naslijeđe[uredi | uredi izvor]

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 5. jula 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja.[2] Danas jedna ulica u naselju Vratnik, u starom dijelu Sarajeva, nosi njegovo ime.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sarajevo u revoluciji 4. 1981, str. 766.
  2. ^ a b Narodni heroji 1 1982, str. 195.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost. 1975.
  • Grupa autora (1981). Sarajevo u revoluciji - Tom četvrti. Sarajevo: Istorijski arhiv Sarajevo.