Mutevelija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Mutevelija (turski: mütevelli, arapski: mutäwällı)[1] jeste volontersko zanimanje u muslimanskom svijetu. U prošlosti se termin koristio za označavanje upravitelja nekretnina i pokretnina u vlasništvu vakufa,[1][2][3][4] dok u savremenom svijetu mutevelija vrši funkciju predsjednika džematskog odbora džamije i zadužen je za njeno održavanje. Radom vakufa je upravljao mutevelija, a najčešće je taj položaj pripadao samom dobrotvoru. To nije uvijek bilo važeće pravilo. Mutevelija je za svoj rad obično bio plaćen.[5]

Primjeri[uredi | uredi izvor]

U Bosni i Hercegovini mutevelija je član, odnosno predsjednik džematskog odbora a čiji članovi se biraju u skladu sa izbornim pravilima Islamske zajednice. Prema odluci Reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bez saglasnosti mutevelije niko nema pravo da vrši bilo kakve građevinske radnje u džamiji ili na džamiji.[6][7]

Vidi takođe[uredi | uredi izvor]

  • Mulalić, Hajrudin (1997), Pravni pojam i značaj Vakufa u Bosni i Hercegovini, Pravni centar, Fond Otvoreno društvo BiH CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Hrvatski jezični portal mutevelija
  2. ^ www.vakuf-gazi.ba
  3. ^ "www.vakuf.ba". Arhivirano s originala, 12. 11. 2019. Pristupljeno 12. 11. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ fmks.gov.ba
  5. ^ Krkić, Safet (2000). "Ekonomija Bosne u turskom periodu". CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ islamskazajednica.ba
  7. ^ dzemat-oberhausen.de


Allah-green.svg Nedovršeni članak Mutevelija koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.