Muzej "Alija Izetbegović"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Muzej "Alija Izetbegović"
Sarajevo, muezum Alije Izetbegoviće.jpg
Objekat Muzeja "Alija Izetbegović"
Osnovan 19. oktobra 2007.
Lokacija Vratnik, Sarajevo
Vrsta Historijski muzej
Posjetitelji poštovaoci života i djela Alije Izetbegović
Vlasnik Vlada Kantona Sarajevo
Javni tranzitni pristup ul. Širokac
Web stranica http://www.muzejalijaizetbegovic.ba/

Muzej "Alija Izetbegović" smješten je u prostoru stare gradske utvrde u Sarajevu, u vratničkim kapi-kulama Ploča i Širokac. Otvoren je 19. oktobra 2007. i posvećen je životu i djelu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.[1]

Prvobitno je bio otvoren kao jedan od depandansa Muzeja Sarajeva, a odlukom Skupštine Kantona Sarajevo 2009. godine postaje zasebna javna ustanova ovog kantona.[2]

Postavke muzeja[uredi | uredi izvor]

U prostorijama muzeja, u kulama Ploča i Širokac nalazi se stalna postavka muzeja.[2] U prvoj kuli, postavka je organizirana u devet manjih cjelina. Hronološki postavljena, govori o liku i djelu ovog državnika, od perioda mladosti, preko Sarajevskog procesa do smrti 2003. godine.[2] U ovom dijelu muzeja izložene su i najznačajnije svjetske nagrade i priznanja koje su prvom Predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine uručene od strane različitih državnika i međunarodnih institucija.

U drugoj kuli, postavka je posvećena ulozi Alije Izetbegovića kao Vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine i organiziranju otpora u osvitu nadolazećeg rata.[2] Ovaj dio postavke je podijeljen u 6 cjelina. U zidnim vitrinama kule Širokac izloženi su predmeti iz perioda rata u Bosni i Hercegovini kao što su uniforme, ili priznanja koje je Alija Izetbegović dobio od vojnika.

Osim stalne postavke, Muzej "Alija Izetbegović" organizuje i pokretnu postavku. Ovaj vid postavke organiziran je u 27 cjelina, također hronološki postavljenih s temom života i djela Alije Izetbegovića.

Pokretna postava prvi put je izložena u turskom Istanbulu a do kraja iste godine i u Prištini.[2]

Za razliku od stalne, pokretna postavke je pogodna da izlaganje prilikom različitih manifestacija i događaja ne samo u Sarajevu već i po potrebi širom Bosne i Hercegovine i svijeta, gdje god postoje poštovaoci života i djela ovog državnika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Muzej "Alija Izetbegović"". Arhivirano s originala, 2. 6. 2012. Pristupljeno 12. 5. 2013.
  2. ^ a b c d e "Muzej Alija Izetbegović - O muzeju". Arhivirano s originala, 2. 6. 2012. Pristupljeno 12. 5. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]