Muzej Sarajeva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Muzej grada Sarajeva)
Brusa Bezistan
Muzej Sarajeva 1878–1918.
Muzej Jevreja BiH
Svrzina kuća
Despića kuća

Muzej Sarajeva osnovan je 1949. godine sa zadatkom da prikuplja, proučava, čuva, publikuje i prezentira društvenu, ekonomsku i kulturnu historiju Sarajeva od najstarijih vremena do danas.

Prvobitna lokacija u koju je muzej bio smješten je bila zgrada Vijećnice odnosno potkrovlje te zgrade. Već 1954. godine muzeju je dodijeljena zgrada bivše Sudačko-šerijatske škole (u blizini Baščaršije) i u njoj je bio smješten do 1993. Potom zgrada biva vraćena vlasniku da bi bila korištena kao objekat Fakulteta islamskih nauka, a muzej i njegove postavke se smještaju u vlastiti depandans prostor Starog hrama (gdje je već bio smješten Muzej Jevreja BiH). Postoje naznake da bi muzej mogao dobiti prostor Brusa bezistana za postavu izložbi (već i koristi privremeno taj prostor od 2000. godine). Nema naznaka o dodjeli posebne (matične) zgrade za potrebe cijelog muzeja.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini svi eksponati muzeja su, zahvaljujući zalaganju njegovih radnika, spašeni i izmješteni u prostor Starog hrama.

Muzej posjeduje preko četiri hiljade knjiga, dvadeset hiljada fotografija, a izlaže i sljedeće tematske zbirke: arheološku, umjetničku, etnografsku, orijentalnu, jevrejsku, austro-ugarsku, zbirku 20. stoljeća, zbirku legata Stjepana Mezea, zbirku pomoćnih predmeta.

Depandansi[uredi | uredi izvor]

Depandansi ovog muzeja jesu:

Voditelji zbirki muzeja[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ https://www.muzejsarajeva.ba/o-muzeju/zaposleni/