Muzeji Mequinenza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muzeji Mequinenza

Muzeji Mequinenza su tri muzejska prostora koja se nalaze u Mequinenzi (Aragon, Španija).

Sastoje se od Muzeja rudnika, Muzeja istorije Mequinenza i Muzeja prapovijesti. Cilj im je širenje rudarskog i istorijskog nasleđa grada, a posebno starog grada Mequinenza, koji je nestao ispod reke Ebro nakon izgradnje rezervoara Ribarroja. Nalazi se u školskoj grupi María Quintana izgrađenoj 1927. godine.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Zgrada u kojoj se nalazi Muzej istorije Mequinenza ima plan u obliku slova E s izduženim središnjim tijelom koje se proteže na prednjoj fasadi s dva bočna stuba i još jednim istaknutijim središnjim. Prvobitno je imao dva ulaza sa strane, koji su odvajali školsku zonu dječaka u prizemlju i djevojačke na prvom spratu. Iza je izgrađena još jedna mala zgrada u kojoj se nalazila školska trpezarija i vrtić.

Zgrada je izrađena od četvrtastog kamena, sa zasvođenim krovom od arapskih pločica i drvenom strehom istaknutom u stilu aragonskih renesansnih palača. Prozori su mu ravni, osim nekoliko na gornjem katu, na čijem je vrhu spušteni luk. Zbog svog vanjskog izgleda dolazi u kontakt s regionalističkim arhitektonskim strujanjima prve trećine 20. stoljeća.

Priznanja[uredi | uredi izvor]

Muzeji Mequinenze dio su Iberijske mreže geominirajućih prostora od 2017. godine, udruženja književnih prostora Espais Escrits i od 2020. Svjetske mreže muzeja vode UNESCO-a .

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]