Muzejski kompleks J Ward

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Muzejski kompleks J Ward
Zvanični naziv: J Ward Museum Complex
Država Australija
Savezna država: Viktorija
Osnovan kao zatvor: 1859.
Postao psihijatrijska bolnica: 1880-ih
Pretvoren u muzej: 1991.
Adresa: P.O. Box 113
Ararat 3377
Telefon: ++ 61 (0)3 5352 3357
Sajt: http://www.jward
.ararat.net.au
E-mail: jward@
netconnect.com.au

Muzejski komlpeks J Ward (J Ward Museum Complex) je muzej posvećen zlatnoj groznici i mentalno bolesnim kriminalcima.

Kao jednu od najposjećenijih turističkih destinacija, godišnje ga posjeti više od 10000 (više nego što Ararat ima stanovnika)

J Ward nije samo historija nego i priča o ljudima koji su živili, prekršili zakon, nisu mogli pomoći sebi, bili plašeni, koji su umrli.

U muzeju je moguće vidjeti mjesto gdje su ubice izdisale, mjesto gdje su sahranjivane u neobilježene grobove. Čuti priču o Garry-ju Webb-u ili Bill-iju Wallace-u koji su ovdje živili preko šezdeset godina i umrli u njihovoj 108. godini, o bijegovima i samoubistvima.

Puno je priča u J Ward-u i ljudi se vraćaju i po nekoliko puta. Provode sate čitajući o ranim slučajevima i čudeći se starim instrumentima i umjetnosi i vještini pacijenata.

Zgrada je napravljena od bazalta.

Historija[uredi | uredi izvor]

J Ward je otvoren 1859. kao zatvor u okolini zlatnog rudnika. Nakon iscrpljivanja rudnika, sredinom 1880-ih zatvorska zgrada je dodijeljena Odjeljenju za ludake kao mjesto za privremeno zbrinjavanje Mentalno bolesnih kriminalaca.

Okružni zatvor je tako postao odjeljenje (Odjeljenje J) Araratskog utočišta za ludake (Ararat Lunatic Asylum) gdje su najopasniji i najizopačeniji kriminnalci u Viktoriji bili zatvarani u užasnim uslovima i pod najvećim obezbjeđenjem.

Odjeljenje je zatvoreno 1991. godine.

Poznati zatvorenici[uredi | uredi izvor]

Garry David poznat i kao Garry Webb.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]