Nína Dögg Filippusdóttir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nína Dögg Filippusdóttir
Nína Dögg Filippusdóttir.jpg
Nína Dögg na dodjeli islanske filmske i televizijske nagrade Edduverðlaunin 2007. godine
Rođenje (1974-02-25) 25. februar 1974 (47 god.)
Zanimanjeglumica
Godine aktivnostiod 2001.
Poznat(a) poÓfærð
Partner(i)Gísli Örn Garðarsson
Djeca2

Nína Dögg Filippusdóttir je islandska glumica i producentkinja. Poznata je po ulogama u filmu Börn (2006), televizijskoj seriji Ófærð (2015), filmu Brim (2010) i seriji Brot (2019).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Nína je rođena u Reykjavíku. Njeni roditelji Bylgja Scheving i Filippus Gunnar Árnason, su se kao vrlo mladi razveli, kad je Nína imala dvije godine. Odrasla je u rejkjaviskom gradskom okrugu Breiðholt. Sa 19 godina radila je godinu dana kao Au Pair u Danskoj, te je imala namjeru pohađati glumački školu, ali je ubrzo odustala od te ideje. Nína je apsolvirala Islandsku umjetnička akademiju 2001. godine.[1] U njenoj glumačkoj klasi bili su i glumci Björn Hlynur Haraldsson i Víkingur Kristjánsson, koje je upoznala u pozorišnoj grupi Vesturport. Prije početka filmske karijere igrala je uz pozorišnim komadima kao: Faust (Vesturport, Gradsko pozorište Reykjavik), Woyzeck (Vesturport, Barbican, Gradsko pozorište Reykjavik), Surf i Rambo 7 (Islandsko nacionalno pozorište), Romeo and Juliet (Vesturport, The Young Vic, Playhouse, Gradsko pozorište Reykjavik), i predstavi po romanu Kao voda za čokoladu (Gradsko pozorište Reykjavik).

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov Uloga BIlješka
2001. Villiljós Auður
2002. Hafið María
Stella í Framboði Hrafnhildur
2005. The Girl in the Café Asistentica na recepciji
2006. Börn Karítas
2007. Parents Nurse
Astrópía Voice Cowboy Scene
Áramótaskaup 2007 razne uloge
2008. Sveitabrúðkaup Lára
2010 Kóngavegur Rósa
Brim Drífa
2011. Heimsendir Sólveig TV-serija
2015. Réttur Soffía TV-serija
Grafir & Bein Sonja
2015–2016. Ófærð Agnes TV-serija
2016. Hjartasteinn Hulda
2019-2020. Brot Kata TV-serija
2020. Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga - Film

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Njen polubrat je bio islandski muzičar, kompozitor i glumac Sigurjón Brink. Ima kćerku rođenu 2006. i sina rođenog 2011, sa svojim partnerom, glumcem i producentom Gíslijem Örnom Garðarssonom.[2]

References[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Nína Dögg Filippusdóttir". National Theatre of Iceland - Actors. The National Theatre of Iceland. Arhivirano s originala, 10. 3. 2016. Pristupljeno 10. 3. 2016.
  2. ^ "Gísli Örn og Nína Dögg eignuðust son". 13. 12. 2011. Arhivirano s originala, 10. 3. 2016. Pristupljeno 10. 3. 2016 – preko www.dv.is.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]