NK Sloga Bosanska Otoka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
NK Sloga Bosanska Otoka
Grbnkslogabotoka.jpg
Puno ime Nogometni klub
Sloga Bosanska Otoka
Osnovan 1922.
Lokacija Bosanska Otoka
Bosna i Hercegovina
Boje    
Stadion Bare
Kapacitet 800
Liga Druga liga FBiH - Zapad
Federacija N/FS FBIH
Pozicija
2019/20.
8. mjesto[1]
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

NK Sloga Bosanska Otoka je nogometni klub iz Bosanske Otoke, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvu loptu u Bosansku Otoku donio je učitelj koji je došao da službuje u mjesnoj školi. Sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka Sloga je bila sportsko društvo koje je pored nogometnog kluba imalo i košarkaški, odbojkaški i šahovski klub. Tih godina Sloga je igrala u podsaveznoj ligi tadašnje Jugoslavije. Nekoliko puta je u toj ligi ponijela i naslov prvaka, ali u viši rang nije otišla zbog neodgovarajućeg stadiona. Igrala je i u kupu maršala Tita.

1987. godine ulazi u republičku ligu Jugoslavije i postaje njen standardni član sve do rata u Bosni i Hercegovini. Sloga nije prestajala sa radom ni tokom rata u Bosni i Hercegovini. Tokom rata u BiH nije radila u Bosanskoj Otoci, nego na nekoj od slobodnih teritorija susjednih gradova. Tada se takmičila u ligi koja je bila osnovana za klubove sa Bihaćke regije. 1998. godine ulazi u Drugu ligu Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tabela Druge lige FBiH Zapad 2019/2020". sportsport.ba. Pristupljeno 29. 7. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]