NK TOŠK Tešanj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
TOŠK Tešanj
Puno imeNogometni klub TOŠK Tešanj
NadimakAtomci
Osnovan1927.
LokacijaTešanj
Bosna i Hercegovina
AdresaPatriotske lige 1
74260 Tešanj
Boje   
StadionLuke
Kapacitet7.000
PredsjednikEdin Mujčić
TrenerDženan Hošić
LigaPrva liga FBiH
FederacijaN/FS FBIH
Pozicija
2022/23.
9. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajttosk.ba

NK TOŠK Tešanj je nogometni klub iz Tešnja, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u prvoj liga Federacije Bosne i Hercegovine.

Klub je osnovan 1927. godine. Većinu svog postojanja je proveo u nižim ligama. Tradicionalne boje su plava i bijela. Domaće utakmice igra na stadionu Luke.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nakon osnivanja kluba 1927. TOŠK je igrao samo prijateljske utakmice. Prva službena utakmica je bila sa Proleterom iz Teslića tek u augustu 1930. godine. TOŠK je pobijedio sa 2-1. Nakon te utakmice, žandari su posijekli stative i zabaranili igranje nogometa jer su mislili da je to "igranka radničke klase".

Međutim, nakon izvjesnog vremena TOŠK-u je od tadašnjih vlasti ponovo odobreno igranje nogometa, a najviše zasluga za to imali su osnivači TOŠK-a: Halilovic Asim, Aširaga i Mujaga Mujčić, Ahmet Školjić, Aljo Šehagić i Hakija Srkalović. Od početka svog djelovanja TOŠK je gajio čisti amaterizam i od njega nije odstupio. Igrači su sebi kupovali kopačke, prali sportsku opremu, nosili hranu, a znali su su pješačiti po 20 i više kilometara da bi se utakmica odigrala u zakazano vrijeme. Kasnije se putovalo zaprežnim kolima, kamionima, željeznicom četvrte klase. Nakon što je TOŠK osnovan, a onda igralište, bilo je sve privlačnije za omladince ali i za sve one koji su željeli vidjeti svoje miljenike nogometaše, koji su u početku igrali u svojoj opremi. Kasnije, za nogometne lopte i sportsku opremu pobrinuo se ugledni tešanjski trgovac Aširaga Mujčić, koji je sve to kupio u Zagrebu i donio u Tešanj.

Tada se počelo razmišljati o klupskoj boji i znački. U početku TOŠK se "kalio" između svojih poletaraca kada je konstituisana prva Uprava 1927. godine, te izabran njen prvi predsjednik Aširaga Mujčić. Počeli su prijateljski susreti sa susjednim klubovima: igralo se u Tesliću protiv "Deste" i "Hrabrog", zatim "Uniona" i "Ozrena", iz Doboja, "Đerzeleza" iz Sarajeva, "Plemena" iz Travnika i drugih. Dakle, početni cilj kluba bio je masovnost, odnosno okupljanje, prije svega, radničke omladine i djelovanje na mlade. Međutim, postepeno se veća pažnja poklanjala i kvalitetu igre, čime je svakako veliki doprinos dao i prvi trener Aljo Šehagić. TOŠK je klub u kojem su igrala i radila dva narodna heroja: Nisim Albahari, koji je bio igrač i Husein Huso Hodžić koji je radio u Upravi kluba i davao veliki politički značaj sportskim manifestacijama. A kako je bilo u početku, pričao je Tešnjak Nisim Albahari: "Kao četrnaestogodišnjak, đak trećeg razreda Gimnazije, sa svojim vršnjacima i s nešto starijim drugovima, imao sam udjela u pokretanju incijative da se u Tešnju organizuje Nogometni klub. Glavni akteri bili su: Aljo Šehagić, Pero Marković, Smail Širbegović, Huso Dolamić, Aširaga i Mujaga Mujčić, Ahmet Školjić, Hakija Srkalović i dr."

Prvi početni tim pod nazivom TOŠK sačinjavali su sljedeći igrači: trener i istovremeno vođa navale (centarfor) bio je Aljo Šehagić, odbrana Mustafa Bešlagić, Rašid i Muhamed Đonlagić, Huso Dolamić, Rašid Deljkić, Esad Jusufović, a krila su bili Perica Marković i Smail Širbegović, a golman je bio Hasan Brkić kojeg je zamijenio Rašid Deljkić.

Drugi svjetski rat[uredi | uredi izvor]

Ubrzo je došao i Drugi svjetski rat. Mnogi stadioni su utihnuli, pa i stadion TOŠK-a. Međutim, tadašnji ugledni građani i poznati učesnici NOB-a, predložiše da se Nogometnom klubu TOŠK promjeni ime. Zaključeno je da novo ime bude "Udarnik", jer udarnički je trebao raditi poslije Drugog svjetskog rata u obnovi Jugoslavije. I tako je "Udarnik" iz Tešnja krenuo s takmičenjem na području dobojske regije i šire. Nekih značajnijih rezultata u to vrijeme nije pokazivao, ali je širio poznanstvo i gajio vrlo dobre odnose sa susjednim gradovima kao sto su Teslić, Doboj, Maglaj, Žepče, Gračanica, Zavidovići, Modriča, Derventa, Bosanski Šamac, Lukavac, Prnjavor, Kotor Varoš. Siromaštvo i bijeda, kao i veoma loš teren bili su gotovo tri decenije TOŠK-ov saputnik.

Postratni period[uredi | uredi izvor]

Početkom 1950. TOŠK u svojim redovima okuplja veliki broj mladih i talentovanih nogometaša, koji, kasnije, gotovo dvije decenije, čine okosnicu. To su, između ostalih: Sakib Zejnilović, Hakija Bašić, Ćamil Muratović, Hamdija Denjalić, Kemal Tahirović, Edib Abduzaimović "Ćoso", Smail Medarić, Safet Kapić, Esad Masnić, Satko Hukić, Smail Galijašević, Muhamed Jahić, Smail Smailbegović, a kasnije "uskaču" Đoko Vasiljević, Alija Škapurević, Mustafa Dautefendić, Sedžad Šeremet, Adil Bukvić, Ilija Gverić, braća Sofić, braća Hadžiselimović, braća Jabandžić, braća Milojević, Isić Ismet, Fuad Šarić (stariji), Fuad Šarić (mlađi), Juso Mešić, Nijaz Huskić, Milovan Pezerović, Aziz Dervišević, Besim Hotić, Vlado Kojić, Mugdim Kadić i drugi. To su bili igrači koji su donijeli slavu TOŠK-u. Godina 1959. upisana je kao najcrnija godina u historiji njegovog takmičenja. Dana 24. maja 1959. godine u Tešnju se igrao značajan susret, a sastali su se TOŠK i Zvijezda iz Gradačca. Susret je posmatralo preko 3.000 navijača. Utakmica je bila nervozna, a sudija Đuro Vukelić iz Doboja smješkom "sjeckao" je igru i "fućkao" u pištaljku i kad treba i kad ne treba. Nakon što je sudija isprovocirao igrače i publiku, utakmica je prekinuta u 45. minuti kod stanja 1:1, pa su gledaoci uletjeli u stadion gdje je nastala nezapamćena tuča. Poslije ovog slučaja zasjedala je Disciplinska komisija koja je izrekla dvogodišnju suspenziju TOŠK-ovog terena, dok je nekoliko igrača bilo pritvoreno i kažnjeno vremenskim kaznama od po šest mjeseci do dvije godine. Poslije toga, nekoliko standardnih nogometaša TOŠK-a prešlo je u redove NK "Borac" u Jelahu, ali to je bilo sve kratkog daha, tako da se TOŠK orjentisao da znatnije podmladi ekipu i ozbiljno razmisli o izgradnji novog terena za kojim se osjećala velika potreba. Najveći uspjesi kroz takmičarski period u bivšoj Jugoslaviji su četvrto mjesto 1972. u trećem rangu nogometa u Jugoslaviji i osmina finala kupa bivše Jugoslavije, gdje je na penale ušao među 16 najboljih ekipa bivše Jugoslavije, izbacivši tadašnjeg prvaka države Željezničara. Jedna od najvećih imena NK TOŠK-a iz Tešnja su: Rašid Deljkić, Smail Smailbegović, Salko Hadžiselimović (poslije rata bio trener golmana, u generaciji koja je otišla u Premijer ligu Bosne i Hercegovine), i trener Sedžad Šeremet koji je bio prvi trener koji je odveo TOŠK u Drugu ligu Jugoslavije.

TOŠK u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Poslije rata najveći uspjeh u historiji kluba, ulazak u Premijer ligu BiH, zahvaljujući treneru Sakibu Zejniloviću, gdje odmah i te sezone dolazi do polufinala kupa BiH gdje je izbačen od FK Željezničara sa rezultatom 2:0 i 0:0. Nakon toga, TOŠK se dugi niz godina takmiči u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, i zati u Drugoj ligi FBiH grupa Centar.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Navijači[uredi | uredi izvor]

Atomci su navijači TOŠKA. Nastali su 1998 godine, a prvo medijsko predstavljanje Atomaca bilo je na talasima Radio Tešnja 8. decembra iste godine u emisiji"Dobre vibracije". Gosti u toj emisiji bili su žestoki Atomci Samil Hadžiedhemović Paprika i Sead Muftić Sejo. U prvim godinama Atomci su bili žestoki navijači, da bi kasnije utihnuli. U sezoni 2008/2009 Atomci vraćaju svoj stari ugled i slavu, reorganiziraju se, nabavljaju opremu za navijanje i zastave. Sada su Atomci poznati kao najžešći navijači u Dobojskom kraju, pa i šire.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]