Bugarska narodna banka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Nacionalna banka Bugarske)
Bugarska narodna banka
Българска народна банка
National Bank of Bulgaria.JPG
SjedišteSofija
Osnovana25. januar 1879.
PredsjednikDimitar Radev
Centralna bankaBugarske
ValutaBugarski lev
ISO kod valuteBGN (ISO 4217)
Veb-sajtwww.bnb.bg

Bugarska narodna banka (bugarski: Българска народна банкаBNB) jest centralna banka Bugarske i od 1. januara 2007. članica Evropskog sistema centralnih banaka. Sjedište joj je u glavnom gradu Sofiji. Osnovana je 25. januar 1879. i 13. je najstarija centralna banka na svijetu.

Nezavisna je finansijska institucija odgovorna za izdavanje svih novčanica i kovanog novca u državi, nadziranje i regulisanje bankarskog sektora i održavanje deviznih rezervi države. BNB je i jedini vlasnik bugarske kovnice novca. Guverner nacionalne banke Bugarske je Dimitar Radev, a automatski je i član Generalne skupštine Evropske centralne banke. Banka ima ključnu ulogu u ekonomiji Bugarske.

Historija[uredi | uredi izvor]

Dana 25. januara 1879. ruski carski komesar u Bugarskoj, knez Aleksandar Dondukov-Korsakov, usvojio je Povelju Bugarske nacionalne banke; 4. aprila iste godine imenovan je prvi guverner Bugarske nacionalne banke, a 23. maja banka je zvanično otvorena. Prva zvanična transakcija obavljena je 6. juna 1879. Zakon o kovanicama u Kneževini usvojen je 1880. i uvedena je bugarska nacionalna valuta, lev. U sljedećoj godini Bugarska je kovala svoje prve kovanice od 2, 5 i 10 stotinki.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]