Nacionalna banka Bugarske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nacionalna banka Bugarske
Българска народна банка
National Bank of Bulgaria.JPG
Sjedište Sofija, Bugarska
Osnovana 25. januar 1879.
Predsjednik Dimitar Radev
Centralna banka Bugarske
Valuta Bugarski lev
ISO kod valute BGN (ISO 4217)
Veb-sajt www.bnb.bg

Nacionalna banka Bugarske (bugarski: Българска народна банкаBNB) jest centralna banka Bugarske i od 1. januara 2007. godine članica Evropskog sistema centralnih banaka. Sjedište banke se nalazi u glavnom gradu Sofiji. Osnovana je 25. januar 1879. i 13. je najstarija nacionalna banka na svijetu.

Nezavisna je finansijska institucija odgovorna za izdavanje svih novčanica i kovanog novca u državi, nadziranje i regulisanje bankarskog sektora i održavanje deviznih rezervi države. BNB je takođe jedini vlasnik bugarske kovnice novca. Guverner nacionalne banke Bugarske je Dimitar Radev a automatski je i član Generalne skupštine Evropske centralne banke. Banka ima ključnu ulogu u ekonomiji Bugarske.

Historija[uredi | uredi izvor]

25. januara 1879. ruski carski komesar u Bugarskoj, knez Alexander Dondukov-Korsakov, usvojio je Povelju Bugarske nacionalne banke. 4. aprila iste godine imenovan je prvi guverner Bugarske nacionalne banke a 23. maja je zvanično otvorena banka. Prva zvanična transakcija banke je obavljena 6. juna 1879. godine. Zakon o kovanicama u Kneževini usvojen je 1880. godine i uvedena je bugarska nacionalna valuta, Lev. U narednoj godini Bugarska je kovala svoje prve kovanice od 2, 5 i 10 stotinki.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]