Nacionalna banka Poljske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nacionalna banka Poljske
Narodowy Bank Polski[1]
NBP HQ AB.jpg
Sjedište Varšava
Osnovana 1945.
Predsjednik Adam Glapiński
Centralna banka Poljske
Veb-sajt www.nbp.pl
Prethodnica Banka Poljske (1828. i 1918)
Nasljednica Evropska centralna banka

Nacionalna banka Poljske (poljski: Narodowy Bank Polski - NBP) je centralna banka Poljske. Banka kontrolira izdavanje poljske valute, zlota. Sjedište Banke je u glavnom poljskom gradu Varšavi iako ima i podružnice u 16 velikih poljskih gradova. Nacionalna banka Poljske predstavlja Poljsku u Evropskom sistemu centralnih banaka. Evropskom sistemu centralnih banaka, organizaciji EU.

Historija[uredi | uredi izvor]

Iako banka postoji pod sadašnjim nazivom još od 1945. godine,[1] Nacionalna banka Poljske je nasljednica prethodne dvije centralne banke Poljske, koje su se nazivale Banka Polske. Prva je osnovana u Varšavi 1828. godine od strane princa Franciszeka Ksaweryja Druckog-Lubecka. Ova institucija vlade Kraljevine Poljske imala je pravo izdavanja poljske valute kao i kontrolu nad stopama kredita. Također je imala pravo i na koncesiju da upravlja valutama i otkupljuje kredite izdate od strane stranih kompanija i banaka.

Tokom Drugog svjetskog rata zlatne rezerve Poljske su prebačene u Rumuniju, Veliku Britaniju i Kanadu. U novembru 1946. godine, nakon ukidanja ratnog duga Poljske, veći dio predratnih zlatnih rezervi vraćen je poljskoj vladi. Godine 1947. vraćeno je zlato koje je 1939. godine deponovano u Rumuniji, dok je sama bivša Banka Poljske zatvorena i na kraju 1952. ušla u sastav novoosnovane Narodowy Bank Polski.

Druga banka prethodnica Nacionalne banke Poljske bila je jedna od dvije banke kojima je dozvoljeno da posluju u poljskoj poslijeratnoj planskoj ekonomiji. Ova Banka je imala monopol na valutu, kredite i kumulaciju štednje dok je PKO Bank Polski, bila je odgovorna za privatne račune. Nakon pada komunističkog sistema 1989. godine, i uvođenja tržišne ekonomije funkcije Nacionalne banke Poljske su ograničene na valutnu kontrolu i nadzor drugih, privatnih banaka.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Struktura i funkcionisanje Nacionalne banke Poljske regulirano je članom 227. Ustava Poljske iz 1997. i Zakonom Narodowy Bank Polski iste godine.[2] Predsjednik NBP-a je odgovoran za organizaciju i funkcionisanje Nacionalne banke Poljske. Ista osoba ne može biti predsjednik NBP-a više od dva mandata. Pored ove funkcije Predsjednik Banke je i predsjednik Savjeta za monetarnu politiku, Upravnog odbora NBP-a i Komisije za superviziju banaka. Takođe je odgovoran za zastupanje Poljske u međunarodnim bankarskim i finansijskim institucijama.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "The history of central banking in Poland". Narodowy Bank Polski. 22 September 2014. Pristupljeno 7. 5. 2019. 
  2. ^ "Organizacja NBP". Ustawa o Narodowym Banku Polskim (jezik: Polish). Narodowy Bank Polski. 29 August 1997. Pristupljeno 7. 5. 2019. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]