Nacionalni park Drina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalni park Drina
IUCN kategorija II
(nacionalni park)
Karta prikazuje lokaciju Nacionalni park Drina
Karta prikazuje lokaciju Nacionalni park Drina
LokacijaBosna i Hercegovina
Najbliži gradSrebrenica
Koordinate44°0′1″N 19°21′0″E / 44.00028°N 19.35000°E / 44.00028; 19.35000
Površina6.315 ha[1]
Osnovano2017.
UpravnikJUNP "Drina"

Nacionalni park Drina četvrti je nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 2017. i prostire se na površini 6.315 ha.[1] Administrativno pripada Srebrenici, a smješten je s druge strane Drine u odnosu na Nacionalni park Tara u Srbiji. Sjedište mu je u Skelanima.

O parku[uredi | uredi izvor]

Osnovne karakteristike Nacionalnog parka Drina vežu se za bioraznolikost i geomorfološke specifičnosti.

Flora i fauna[uredi | uredi izvor]

Karakteristična biljna vrsta jest Pančićeva omorika (Picea omorika), endemična i tercijarno reliktna vrsta. Danas je rasprostranjena samo oko srednjeg toka Drine, na teritorijama općina Rogatica, Srebrenica, Foča, Čajniče i Višegrad, a u Srbiji na planini Tari. Endemične su vrste i derventanskog različka (Centaurea incompta subsp. derventana), koji s Edraianthusom jugoslavicusom, Malijevim likovcem (Daphne malyana) i uskolisnom šašikom (Sesleria tenuifolia) gradi zajednice endemičnog karaktera. Posebno važne životinjske vrste jesu mrki medvjed (Ursus arctos), divokoza (Rupicapra rupicapra) i suri orao (Aquila chrysaetos).

Geomorfološke specifičnosti vežu se za klisurasto-kanjonsku dolinu Drine i njenih pritoka. Ta dolina najizraženija je na ušću Crnog potoka, gdje maksimalna dubina kanjona iznosi 976 m. Crni potok izvire na više od 1.100 metara n. v. i nakon samo 6 km toka do ušća savlađuje pad od više od 800 m.

Perućac je vještačko jezero nastalo pregrađivanjem toka Drine za potrebe hidroelektrane "Bajina Bašta" kod Perućca u srbijanskoj općini Bajina Bašta.[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Nacionalni park u historijskom pogledu pripada geografskom području pod imenom Osat, koji je nekad bio i administrativna cjelina manjeg ili većeg ranga.[3] Područje Osata u prošlom stoljeću bilo je poznato po vrsnim graditeljima – dunđerima i specifičnim graditeljskim poduhvatima, o čemu je pisao i Ivo Andrić u pripovijetki "Osatičani". Brojne građevine (brvnare) na području Srbije i Bosne i Hercegovine svjedoče o njihovom umijeću. U međusobnoj komunikaciji graditelji su se služili osaćanskim jezikom ili, izvorno rečeno, banjačkim ili dunđerskim govorom.

Na području ovog parka smješteno je arheološko područje Skelani s nekoliko lokaliteta. Proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine,[4] a sastoji se od rimskog naselja, dvije starokršćanske bazilike, grobova unutar nje te pokretnih nalaza smještenih u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i Arheološkom muzeju "Rimski municipijum" u Skelanima.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Национални парк Дрина – ново заштићено добро у Републици Српској". Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Arhivirano s originala, 18. 2. 2019. Pristupljeno 10. 9. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Jezero Perućac". Arhivirano s originala, 29. 12. 2008. Pristupljeno 6. 7. 2008.
  3. ^ Nacionalni park Drina – Osaćanska tradicija – zvanični sajt
  4. ^ "Arheološko područje Skelani". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]