Nacionalni park Jaú

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zalazak sunca nad poplavljenim šumama nacionalnog parka Jaú

Nacionalni park Jaú (portugalski: Parque Nacional do Jaú) je nacionalni park koji se nalazi u brazilskoj saveznoj državi Amazonas, unutar sjeverne geografske regije. Sa površinom od 2.367.333 hektara, odnosno 23.673,33 km2 predstavlja najveći šumski rezervat u Južnoj Americi. Uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Položaj[uredi | uredi izvor]

Naziv nacionalnog parka dolazi od naziva najveće ribe u Brazilu, gilded catfish ili jau, prema kojoj je nazvan ne samo nacionalni park već i velika rijeka koja kroz njega protiče. Park pripada amazonskom biomu. Formiran je 24. septembra 1980. godine a njime upravlja Institut za očuvanje biološke raznovrsnosti Chico Mendes. Obuhvata površinu od 23.673,33 km2 i prostire se na nekoliko općina: Barcelos, Codajás i Novo Airão.

Nacionalni park Jaú je jedno od najvećih zaštićenih područja u Brazilu. Nalazi se oko 220 km sjeverozapadno od Manausa i obuhvata u potpunosti riječni sliv rijeke Jaú, između rijeke Unini na sjeveru i rijeke Carabinani na jugu. Sve tri rijeke teku prema istoku i desne su pritoke rijeke Rio Negro.

Jednim svojim dijelom, park graniči sa Rio Unini rezervatom na sjeveru, koji se proteže na suprotnoj obali rijeke Unini. Na sjeverozapadu park Jaú graniči sa Amana rezervatom dok se na istoku, u blizini Rio Negro, nadovezuje na Državni sjeverni park Rio Negra.

Okolina[uredi | uredi izvor]

Teren parka je pravi reprezentant Negro-Solimões interfluvijalne visoravni. Sastoji se od dva glavna područja: Trombetas/Negro platoa i zapadnoamazonske visoravni. Veće područje zauzimaju brda visine od 150 do 200 metara nadmorske visine a manji dio površine se nalazi na oko 100 metara n.v.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vajski linkovi[uredi | uredi izvor]