Idi na sadržaj

Nacionalni park Plitvička jezera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalni park Plitvička jezera
IUCN kategorija II
(nacionalni park)
Karta prikazuje lokaciju Nacionalni park Plitvička jezera
Karta prikazuje lokaciju Nacionalni park Plitvička jezera
LokacijaLičko-senjska županija, Hrvatska
Najbliži gradGospić
Koordinate44°52′18″N 15°35′59″E / 44.87167°N 15.59972°E / 44.87167; 15.59972
Površina296,85 km2
Osnovano1949.(SFRJ) 1997. Hrvatska[1]
Nacionalni park Plitvička jezera
Svjetska baština
Kriterijvii, viii, ix
Referenca98
Uvrštenje1979 (3. sjednica)
Proširenja2000
Površina29.630 ha

Nacionalni park Plitvička jezera je nacionalni park u Hrvatskoj. Sastoji se iz 16 kaskadnih jezera na rijeci Korani smještenih na području između Male Kapele i Plješevice u Lici. U administrativnom pogledu, manji dio parka se nalazi u općini Slunj, drugi u općini Otočac i Ogulin, dok je najveći dio u općini Korenica.

Region je proglašen nacionalnim parkom 1949. godine.

Plitvička jezera su specifična geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks jezera je šumovit planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne smaragdno-modrozelene boje.

Vodeni kapacitet crpi iz brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima. Jezera su odvojena sedrenim barijerama, za čiji nastanak odlučni period je bio posljednjih desetak hiljada godina, što je karakteristika ovog parka.

Prostrani šumski kompleksi, izuzetne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i drugo, dio su cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

Legenda o nastanku[uredi | uredi izvor]

Prema legendi Plitvička jezera su nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo dok nivo vode nije narastao dovoljno da oformi jezera.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]