Nacionalni park Risnjak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalni park Risnjak
IUCN kategorija II
(nacionalni park)
Karta prikazuje lokaciju Nacionalni park Risnjak
Karta prikazuje lokaciju Nacionalni park Risnjak
Najbliži gradDelnice, Hrvatska
Koordinate45°25′42″N 14°44′42″E / 45.42833°N 14.74500°E / 45.42833; 14.74500
Površina64 km2
Osnovano15.09.1953. (SFRJ) i 1997. (Hrvatska)[1]
UpravnikJavna ustanova Nacionalni park Risnjak[2]
Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park Risnjak nalazi se u Gorskom kotaru, (Hrvatska). Osnovu parka čini masiv planine Risnjak, s vrhom na 1.528 metara. Osnovan je 1953. godine, tada na površini od 3.041 hektara. Proširenjem površine parka 1997. g. pod zaštitu su uključeni izvor rijeke Kupe s gornjim tokom te planinaski masiv Snježnika. Površina parka povećana je na 6400 hektara.[1]

Park je primjer visinskog raščlanjenja u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom pogledu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu. U pogledu nivoa zaštite park je podijeljen u dvije zone: zonu stroge i zonu usmjerene zaštite.

Pretežni dio Parka izgrađen je od krečnjak i dolomita s vrlo izraženim kraškim oblicima (škrape, točila, ponikve, ponori, jame itd.). Zato usprkos velikim količinama kiše i snijega što padnu na ovom području u masivu Risnjaka i Snježnika ima samo nekoliko slabih izvora, dok tri trajna izvora na području gorske livade Leska stvaraju mali potok koji kroz ponor otječe prema izvoru Kupe. Izvor se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Parka i predstavlja hidrogeološku specifičnost ovog kraja. Floristička posebnost parka je da se ovdje na maloj površini dodiruju suprotna vegetacijska prostiranje: s primorja, unutrašnjosti, te s Dinarida i Alpa, pa je na tome nevelikom prostoru razvijeno tridesetak biljnih zajednica, od toga čak 14 šumskih zajednica. Registrovano je 1148 vrsta i podvrsta. Osim toga, šume Risnjaka, koje su uostalom i temeljni fenomen zaštite u Nacionalnom parku, bile su u prošlosti pošteđene od prekomjernog iskorištavanja pa je njihova vegetacijska slika u osnovi nepromijenjena.

Prostori parka predstavljaju dom za sva tri velika evropska predatora: vuk, medvjed i ris po kome je uostalom masiv Risnjaka i dobio ime. Ostale faunističke vrste poput ptica, gmizavaca, kukaca i dr. također su brojne i raznolike. U dolini rijeke Kupe vrlo značajno mijesto zauzimaju leptiri tako da je cijela dolina prozvana “Dolina leptira”.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Zaštićena područja u Hrvatskoj". Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2016.
  2. ^ "Nacionalni park Risnjak". www.np-risnjak.hr. Pristupljeno 9. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]