Nacionalni savjetodavni komitet za aeronautiku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nacionalni savjetodavni komitet za aeronautiku

Nacionalni savjetodavni komitet za vazduhoplovstvo (NACA) jeste bila američka savezna agencija osnovana 3. marta 1915. godine kako bi započela, promovisala i institucionalizovala aeronautička istraživanja. 1. oktobra 1958. godine agencija je raspuštena, a njena imovina i osoblje prebačeni su na tek stvorenu Nacionalnu upravu za vazduhoplovstvo i svemir (NASA). NACA je bio inicijalizam, tj. izgovaran je kao pojedinačno slovo, a ne kao cijela riječ [1] (kao što je to NASA imala i tokom prvih godina nakon što je osnovana).[2]

Između ostalih unaprjeđenja, istraživački i razvojni odjel u NACA je proizveo NACA usisnik, vrstu usisnika zraka koji se koristi u modernim automobilima, NACA omotač i nekoliko serija NACA profila koji se još uvijek koriste u proizvodnji aviona.

5. marta 1958. James Killian, koji je predsjedavao predsjednikovim savjetodavnim odborom za nauku, napisao je memorandum predsjedniku Dwightu D. Eisenhoweru . Pod nazivom "Organizacija civilnih svemirskih programa" ohrabrio je predsjednika da sankcionira stvaranje NASA-e. Napisao je da bi se program civilnog prostora trebao temeljiti na "ojačanom i redizajniranom" NACA, što ukazuje na to da je NACA "iduća federalna istraživačka agencija" sa 7.500 zaposlenih i objektima vrijednim 300 miliona dolara, koji bi svoj program istraživanja mogao proširiti s minimalnim brojem kašnjenja."

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Murray, Charles, and Catherine Bly Cox. Apollo. South Mountain Books, 2004, p. xiii.
  2. ^ Jeff Quitney (17. 5. 2013). "Creation of NASA: Message to Employees of NACA from T. Keith Glennan 1958 NASA". Arhivirano s originala, 22. 11. 2016. Pristupljeno 8. 5. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)