Nacionalni savjetodavni komitet za aeronautiku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalni savjetodavni komitet za aeronautiku

Nacionalni savjetodavni komitet za vazduhoplovstvo (NACA) jeste bila američka savezna agencija osnovana 3. marta 1915. godine kako bi započela, promovisala i institucionalizovala aeronautička istraživanja. 1. oktobra 1958. godine agencija je raspuštena, a njena imovina i osoblje prebačeni su na tek stvorenu Nacionalnu upravu za vazduhoplovstvo i svemir (NASA). NACA je bio inicijalizam, tj. izgovaran je kao pojedinačno slovo, a ne kao cijela riječ [1] (kao što je to NASA imala i tokom prvih godina nakon što je osnovana).[2]

Između ostalih unaprjeđenja, istraživački i razvojni odjel u NACA je proizveo NACA usisnik, vrstu usisnika zraka koji se koristi u modernim automobilima, NACA omotač i nekoliko serija NACA profila koji se još uvijek koriste u proizvodnji aviona.

5. marta 1958. James Killian, koji je predsjedavao predsjednikovim savjetodavnim odborom za nauku, napisao je memorandum predsjedniku Dwightu D. Eisenhoweru . Pod nazivom "Organizacija civilnih svemirskih programa" ohrabrio je predsjednika da sankcionira stvaranje NASA-e. Napisao je da bi se program civilnog prostora trebao temeljiti na "ojačanom i redizajniranom" NACA, što ukazuje na to da je NACA "iduća federalna istraživačka agencija" sa 7.500 zaposlenih i objektima vrijednim 300 miliona dolara, koji bi svoj program istraživanja mogao proširiti s minimalnim brojem kašnjenja."

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Murray, Charles, and Catherine Bly Cox. Apollo. South Mountain Books, 2004, p. xiii.
  2. ^ Jeff Quitney (17. 5. 2013). "Creation of NASA: Message to Employees of NACA from T. Keith Glennan 1958 NASA". Arhivirano s originala, 22. 11. 2016. Pristupljeno 8. 5. 2018.