Nada Mamula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nada Mamula tokom koncertnog nastupa 1962. godine

Nada Mamula (Beograd, 1927 - Beograd, 2001.) bila je bosanskohercegovačka i srbijanska izvođačica sevdalinki.

Svoju karijeru započinje u Radio Beogradu, gdje kao Nada Vukićević (djevojačko ime) polaže audiciju 1946. godine. Ubrzo nakon udaje za Nikolu Mamulu prelazi u Sarajevo.

Na Radio Sarajevu odmah je primaju. Prva sevdalinka koju je otpjevala bila je "Ah, meraka u večeri rane". U arhivama Radio Beograda, Radio Novog Sada i Radio Sarajeva ostavila je preko 150 interpretacija sevdalinki, kao i tradicionalnih pjesama s prostora Srbije. Bila je jedan od najpopularnijih pjevača ondašnje Jugoslavije.

Bila je gotovo 4 decenije nezamjenjiva na muzičkoj sceni i svojom pjesmom godinama punila koncertne dvorane i srca mnogobrojne publike. Njen prijatni alt prepoznatljiv je, a zauvijek će biti pamćena po nenadmašnim interpretacijama pjesama: "Bosno moja", "Omer-beže", "Ah, meraka u večeri rane" i "Djevojka sokolu zulum učinila".

Njena diskografska zaostavština nije velika (izuzimajući trajne snimke u arhivama radiostanica): 2 velike LP-ploče izdane za diskografsku kuću "Jugoton" iz Zagreba, četiri LP-ja izdata u SAD-u, Kanadi, Nizozemskoj i Bugarskoj, te desetak singl-ploča. Umrla je u Beogradu 2001. godine. [1]

Najpoznatije interpretacije[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 2012 - Folk zvijezda zauvijek - Nada Mamula (kompilacija)

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Biography: Nada Mamula". last.fm. Pristupljeno 11. 8. 2022.