Nadolazeća globalna superoluja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nadolazeća globalna superoluja (ISBN 0-671-04190-8) je knjiga Arta Bella i Whitley Striebera iz 1999. godine, koja upozorava da bi globalno zagrijavanje moglo dovesti do iznenadnih i katastrofalnih klimatskih promjena.

Teza[uredi | uredi izvor]

Prvo, Golfska struja i sjevernoatlantski drift bi generirali kordon tople vode oko Sjevernog pola, koji zauzvrat zadržava smrznutu masu arktičkog zraka. Drugo, ako bi se sjevernoatlantski drift zatvorio, ta barijera bi propala, oslobađajući poplavu smrznutog zraka u sjevernu hemisferu, uzrokujući iznenadnu i drastičnu promjenu temperature.

Knjiga govori o mogućem uzroku neuspjeha Golfske struje: otapanje polarnih ledenih kapa moglo bi drastično utjecati na salinitet okeana nanosa sjevernog Atlantika ispuštanjem velike količine slatke vode u svjetske okeane.

Bell i Strieber tvrde da su se takve destabilizacije događale i prije, i navode naizgled nemoguće inženjerske poduhvate drevnih civilizacija koje su morale biti katastrofalno uništene jer se ne pojavljuju u povijesnim zapisima. Među njihovim primjerima su arheološke ruševine Nan Madola, za koje se u knjizi tvrdi da su izgrađene sa strogim tolerancijama i izuzetno teškim bazaltnim materijalima, što zahtijeva visok stupanj tehničke kompetencije. Pošto takvo društvo ne postoji u modernim zapisima, pa čak ni u legendi, društvo je moralo biti uništeno dramatičnim sredstvima.

Dok su druga objašnjenja osim globalnog meteorološkog događaja moguća, korelirajući skup dokaza predstavljen je u vunastom mamutu. Strieber i Bell tvrde da, budući da su mamuti pronađeni sačuvani s hranom koja je još u ustima i neprobavljena u želucu, ove životinje moraju biti ubijene brzo, u inače normalnim uvjetima. Tako su se dobro očuvali brzim zamrzavanjem, što se uzima kao dokaz brzog početka globalne mećave ili sličnog događaja.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Među analitičkim dijelovima knjige nalazi se niz međusobno povezanih kratkih izmišljenih scenarija, napisanih kurzivom, koji opisuju ono što bi se danas moglo dogoditi ako bi došlo do destabilizacije Sjevernoatlantske struje. Izmišljeni prikazi "trenutnih događaja" kako se meteorološka situacija pogoršava pružili su pozadinu i izvorni su materijal za naučnofantastični film iz 2004. godine, Dan poslije sutra. Zaista, neki događaji iz knjige su prikazani u filmu sa malim modifikacijama, kao što je neuspjeh Golfske struje koja se smrzava na velikim dijelovima sjeverne hemisfere uključujući New York City.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "National Geographic". National Geographic (jezik: engleski). Pristupljeno 2. 2. 2023.