Georg von Habsburg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nadvojvoda Georg
SupružnikNadvojvotkinja Eilika od Austrije
DjecaNadvojvotkinja Zsófia od Austrije
Nadvojvotkinja Ildiko od Austrije
Nadvojvoda Károly-Konstantin od Austrije
DinastijaHabsburg-Lotaringija
OtacOtto, nadvojvoda od Austrije
MajkaRegina, nadvojvotkinja od Austrije
Rođenje16. decembar 1964

Njegova Carska i Kraljevska Visost Nadvojvoda Georg od Austrije (puno ime: Paul Georg Maria Joseph Dominikus; rođen 16. decembra 1964) je drugi sin i sedmo, najmlađe dijete Otta von Habsburg i Regine od Sasko-Meiningena. Pored nadvojvodske titule, nosi titule princa od Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Oženio je vojvotkinju Eiliku od Oldenburga (rođena 22. augusta 1972), stariju kćerku vojvode Oldenburga i grofice Ildike od Ortenburga, 18. oktobra 1997. godine u Budimpešti u Mađarskoj. Ona je time postala Njena Carska i Kraljevska Visost nadvojvotkinja Eilika od Austrije. On je jedino dijete svojih roditelja koje je sklopilo dinastički brak u skladu sa pravilima habsburške dinastije. Da njegov otac nije dao saglasnost braku njegovog starijeg brata, nadvojvode Karla, i baronice Francesce von Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva, Georg bi bio drugi u nasljednom nizu za titule svoga djeda. Pošto je brak priznat i nije morganatski, Georg je treći, poslije bratovog sina. Nadvojvoda Georg i nadvojvotkinja Eilika imaju sina i dvije kćeri.

Nadvojvoda Georg aktivno podržava proširenje Evropske unije i vrši dužnosti ambasadora Mađarske. Georg je također predsjednik Crvenog krsta.

Nadvojvoda Georg, nadvojvotkinja Eilika i njihova djeca žive u Mađarskoj.

Titularna
Austrijska carska porodica (uža)