Idi na sadržaj

Nadzvučna brzina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
F/A-18F Super Hornet američke mornarice u transsoničnom letu
F/A-18 američke mornarice približava se zvučnoj barijeri. Bijeli oblak nastaje kao rezultat nadzvučnih ekspanzijskih ventilatora koji spuštaju temperaturu zraka ispod tačke rosišta.[1][2]

Nadzvučna brzina je brzina objekta koja premašuje brzinu zvuka (Mach 1). Za objekte koji putuju po suhom zraku temperature od 20 °C na nivou mora, ova brzina je približno 343,2 metra u sekundi (1236 km/h). Brzine veće od pet puta veće brzine zvuka (Mach 5) se često nazivaju hipersonični. Letovi tokom kojih samo neki dijelovi zraka koji okružuju objekt, kao što su krajevi lopatica rotora, postižu nadzvučne brzine nazivaju se transzvučnim. To se obično događa negdje između Mach 0,8 i Mach 1,2.

Zvukovi su putujuće vibracije u obliku talasa pritiska u elastičnom mediju. Objekti se kreću nadzvučnom brzinom kada se objekti kreću brže od brzine kojom se zvuk širi kroz medij. U plinovima, zvuk putuje uzdužno različitim brzinama, uglavnom ovisno o molekularnoj masi i temperaturi plina, a pritisak ima mali utjecaj. Budući da temperatura i sastav zraka značajno variraju s visinom, brzina zvuka i Mahovi brojevi za objekt koji se stalno kreće mogu se promijeniti. U vodi na sobnoj temperaturi nadzvučnom brzinom se može smatrati svaka brzina veća od 1.440 m/s. U čvrstim tijelima zvučni valovi mogu biti polarizirani uzdužno ili poprečno i imati još veće brzine.

Supersonični lom je kretanje pukotine brže od brzine zvuka u krtom materijalu.

British Airways Concorde u ranoj BA livreji na aerodromu London-Heathrow, ranih 1980-ih

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "APOD: 2007 August 19 - A Sonic Boom". antwrp.gsfc.nasa.gov.
  2. ^ "F-14 CONDENSATION CLOUD IN ACTION". www.eng.vt.edu. Arhivirano s originala, 2. 6. 2004.